Inbjudan till Ordförande- och Sekreterarkurs den 6 - 10/11 på PROs Folkhögskola i Gysinge

Kursdeltagare i Ordförandekurs på PROs Folkhögskola i Gysinge Kursdeltagare i Ordförandekurs på PROs Folkhögskola i Gysinge

Kom och gå en gemensam kurs för uppdragen Ordförande och Sekreterare med gemensamma samt specifika lektionspass för uppdragen.

2017-10-11

Kursnamn
:
Ordförande och sekreterare (föreningskurs) - på PROs Folkhögskola i Gysinge den 6 - 10/11


Kursbeskrivning:
En gemensam kurs för uppdragen Ordförande och Sekreterare med gemensamma samt specifika lektionspass för uppdragen. (Datorvana krävs för den som skall delta i sekreterardelen.)Gemensamt:
Med hjälp av PRO:s studiematerial och kursdeltagarnas egna erfarenheter arbetar vi med föreningskunskap, lär oss hur en styrelse fungerar. Folkrörelsehistoria och demokratins framväxt är viktiga inslag liksom integrationen. Vad är idén med PRO i en föränderlig tid?


Och det kanske viktigaste på en folkhögskolekurs i Gysinge, gemenskap och samtal, intressanta möten med andra PRO:are.

Ordförande: Kurs för den förtroendevalde ordföranden i en av landets 1480 PRO-föreningar. Vi diskuterar ledarskap, leda och/eller styra? I kursen ingår också avsnitt om föreningens roll och om hur det är att verka i en idéburen organisation. På schemat står också medlemsvärvning, stadgar och handlingsprogram och förstås diskussion om PRO:s framtid.

Sekreterare:
Vad innebär sekreteraruppdraget? Vad skriver man i ett protokoll. Hur ska ett protokoll se ut – vad måste finnas med? Vad står i PROs Grafiska profil? Detta och mycket mer går vi igenom. Vi använder ordbehandlingsprogrammet Word och lär oss lite finesser som finns där, bl a hur man skapar mallar och infogar bilder.

Kursens mål:
Att stärka ordförande och sekreterare i deras respektive uppdrag samt i det gemensamma styrelsearbetet

Exempel på innehåll:

 • Ordförande: Hur kan man stärka sin roll som ordförande? Hur ser det ut i ”din” förening? Bl a tar vi upp och resonerar kring de framtida utmaningar, stora som små, som föreningen möter. Hur blir vi fler medlemmar? Hur får vi folk att bli engagerade och bli förtroendevalda? Vi går igenom och diskuterar materialen.
 • Sekreterare: Teckensnitt, storlek – PROs Grafiska Profil – vad gäller? Lite ordbehandling – lära sig spara dokument på rätt ställe. Spara dokument som -.pdf – varför då? Spara protokoll som mall, radbrytning, mjuk radbrytning, radavstånd, Sidhuvud, sidfot och sidnummer, infoga bild t ex logga, säkerhetskopiera

Hur vi arbetar:
Föreläsningar, övningar, samtal och erfarenhetsutbyten

Studiematerial/arbetsmaterial:
Ditt förtroendeuppdrag, Handbok för ordförande i PRO-förening, Stadgar, Handlingsprogram, PROs Grafiska Profil, Intranätet m m

Kurslängd, antal sammankomster, antal lektioner:
Måndag 13:00 - Fredag 12:00

Önskemål från läraren om lokalen/möblering/utrustning:
Projektor, för sekreterarkursen – datasal

Lärarens kompetens, utbildning och erfarenhet:

 • Claes Olsson, FHSK-lärare, folkbildare och läromedelsförfattare
  Mångårig medarbetare på PROs Folkhögskola – undervisade tidigare i både förenings- och IT-kurser. Medverkar numera i PROs Folkhögskolas föreningskurser.
 • Jane Svensk, IT-lärare
  Medverkar i de flesta kurser som innehåller datoranvändning. Bl a Data för ovana, Bildbehandling, Släktforskning, Surfplattor, PROs hemsidesverktyg Episerver samt Hjördis medlemssystem, Office E 365 m fl.

  Gillar utmaningen att varje vecka möta nya vetgiriga kursdeltagare – alla med olika förutsättningar – och lära ut det jag kan – så att de när de åker hem känner sig redo att utforska datorn eller programmen på egen hand.

 


Välkommen med din anmälan!

 

Du kan anmäla dig till en kurs genom att:

 • Anmäla dig via internet – www.pros.fhsk.se och välj fliken kurser
 • Via Kurskalendern på hemsidan

 • Ring skolan och be att få en anmälningsblankett.


Efter anmälan till kurs skickas en bekräftelse ut på att vi fått din anmälan och en kallelse med information skickas ut.

Har du frågor om våra kurser får du gärna ringa eller skicka e-post till

Telefon: 0291-212 23

E-post: kurser@pros.fhsk.se

 

Dela den här artikeln: