A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Ålderdom utan fattigdom

Äldrefattigdomen i Sverige ökar kraftigt – framför allt bland kvinnor. Det beror dels på att ett ojämställt arbetsliv påverkar pensionen, dels på att själva pensionssystemet förstärker dessa orättvisor. PRO kräver att pensionssystemet reformeras för att minska äldrefattigdomen!

Läs om hur PRO vill förändra pensionssystemet

Ekonomi & pension

Pensionen – tryggheten eller oron efter arbetslivet?

Vi skulle önska att alla känner sig trygga med sin pension.
 Så är det tyvärr inte. Pensionen är tvärtom den största anledningen till oro bland dem som är på väg att lämna arbetslivet.

Och det är inte så konstigt, pensionärer i Sverige betalar högre skatt än löntagare. Dessutom har storleken på pensionen kunnat variera med flera hundralappar per månad på grund av den så kallade bromsen i pensionssystemet.

PRO bevakar och påverkar frågor som rör pensioner och pensionärers ekonomi. Vi kämpar 
för att jämna ut skatteskillnaden mellan pensionärer och löntagare och ger oss inte förrän klyftan är borta. 

Nyheter

 • PRO om vårbudgeten: Sänkt skatt löser inte problemet med låga pensioner

  Regeringen föreslår i vårbudgeten att skatteskillnaden mellan lön och pension minskar från 2018. "Lika skatt på lön och pension är en rättvisefråga men det löser inte det grundläggande problemet med alltför låga pensioner. Det handlar om ett pensionssystem som inte levererar", säger Christina Tallberg, ordförande för PRO.

  Läs mer
 • Sänkt pensionärsskatt 2018 – så påverkas du

  Det blir sänkt skatt för många pensionärer från 2018, om regeringens nya förslag får stöd i riksdagen. Så påverkas du av förändringen.

  Läs mer
 • Skatteräknaren: Se hur mycket mer skatt du betalar jämfört med en löntagare

  När PRO nu startar 75-årsfirandet i Malmö den 1 mars är temat pensioner och pensionärers ekonomi. Något som påverkar ekonomin är skatter. Det är nu 10 år sedan den orättvisa beskattningen av pensionärer påbörjades.

  Läs mer
 • Välkommen på frukostseminarium om våldet mot kvinnor

  Våld i nära relationer slutar inte vid 65 år eller vid pensioneringen. Tvärtom kan våld mot äldre kvinnor även uppstå senare i livet. Den 8 mars, på den Internationella kvinnodagen, arrangerar PRO därför ett kunskapsseminarium om hur våldet mot äldre kvinnor ser ut.

  Läs mer
 • Ny utredning om äldrefattigdom

  Ny statistik visar allt fler äldre riskerar att hamna i fattigdom. Mindre än en vecka efter att statsminister Stefan Löfven mottagit ett öppet brev från PRO med konkreta förslag på hur pensionssystemet bör reformeras, tillsatte regeringen en ny utredning.

  Läs mer
 • Kontanter behövs

  Genomslaget för PRO:s namninsamling ”Kontanter behövs” har varit fantastiskt. 139064 namn är en makalös siffra på så kort tid! Ett stort tack till alla som varit med och gjort detta möjligt! Här kan du se SVTs rapportering, Aftonbladets artikel och PRO:s debattartikel i samma tidning.

  Läs mer
 • Fler äldre under fattigdomsgränsen

  Äldre som lever i relativ fattigdom fortsätter att öka i Sverige. 231 500 pensionärer lever nu under EU:s fattigdomsgräns enligt Pensionsmyndighetens nya beräkningar. Gränsen för relativ fattigdom ligger nu på 11 830 kronor per månad i disponibel inkomst.

  Läs mer
 • 8 mars - för ett jämställt pensionssystem!

  På Internationella kvinnodagen bjöd PRO in till ett seminarium om hur pensionssystemet måste förändras för att äldre kvinnor ska få en bra ekonomi och pensionerna bli jämställda. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) och LO:s pensionsexpert Renée Andersson fanns på plats.

  Läs mer
 • (O)jämställda pensioner - Vad krävs för ett jämställt pensionssystem?

  Välkommen till frukostseminarium på internationella kvinnodagen den 8 mars!

  Läs mer
 • PRO träffar Annika Strandhäll

  Var tionde pensionär i Sverige lever under EU:s fattigdomsgräns. Ytterligare en halv miljon äldre lever endast på garantipension, 80 % av dessa är kvinnor. I veckan träffade PRO socialförsäkringsminister Annika Strandhäll för att diskutera våra förslag för att bekämpa äldrefattigdomen och göra pensionerna jämställda.

  Läs mer
 • LO stärker PRO:s bild av pensionssystemet

  LO:s medlemmar får mycket låga pensioner. Många tvingas gå i pension i förtid på grund av allt för tunga arbeten och dålig arbetsmiljö. Det visar två nya rapporter som LO lanserat idag.

  Läs mer
 • Inga nya regler för AP fonderna

  I går beslutade pensionsgruppen att dra tillbaka förslaget om nya regler för AP-fonderna. PRO anser att det fanns många bra intentioner i förslaget. - En effektivisering av AP-fonderna hade gett bättre förutsättningar för att AP-fondernas tillgångar skulle öka i värde och bidra till att trygga pensionerna nu och i framtiden, säger Christina Tallberg, ordförande i PRO.

  Läs mer
 • Så påverkas pensionärerna av regeringens höstbudget

  På morgonen den 21 september presenterades Regeringens budget för 2016. De största satsningarna görs på utbildning och bostäder men det finns också en satsning på äldre i budgeten. Samtidigt finns också förslag som innebär försämringar för pensionärer.

  Läs mer
 • Vårt pensionssystem – Ett seminarium om dåtid, nutid och framtid

  Välkommen till GysingeAkademin den 8 - 9 oktober 2015, tillägnad PRO:s fd ordförande Curt Persson.

  Läs mer
 • Över 150 000 kvinnliga pensionärer lever i fattigdom

  Fler än 150 000 kvinnliga pensionärer i Sverige lever idag under fattigdomsgränsen. Nu kommer dessutom prisbasbeloppet och därmed garantipensionen att sänkas, vilket drabbar dessa kvinnor ännu hårdare. Vi räknar med att regeringen kommer att presentera satsningar för att bemöta detta växande problem.

  Läs mer
 • Löfte om sänkt skatt inför PRO:s kongress

  Statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson skriver på DN-debatt att skattesänkningen för pensionärer, i synnerhet för de med lägst pensioner, kommer att finnas med i nästa budget. Utspelet kommer dagen innan PRO:s kongress som hålls den 12-14 juni på Clarion Hotel Stockholm där statsminister gästtalar under söndagen.

  Läs mer
 • PRO räddar pensionsuppgången

  PRO:s kraftfulla protester räddar pensionsuppgången 2016

  Läs mer
 • PRO gör skillnad

  Runt om i landet arbetar PRO för att göra tillvaron bättre för äldre. Exemplen är många där PRO tar strid för att få behålla en omtyckt vårdcentral, kämpar mot försämringar i äldreomsorgen, driver på för en bättre färdtjänst eller trevligare matupplevelser. Kalmar är ett exempel.

  Läs mer
 • Många äldre kvinnor i ekonomisk utsatthet

  PRO uppmärksammar internationella kvinnodagen genom att återupprepa det vi sagt många gånger; Pensionssystemet är ohållbart och måste ses över samtidigt som det behövs akuta åtgärder för de med allra lägst pension. 225 000 äldre svenska pensionärer lever under EU:s fattigdomsgräns, enligt den senaste prognosen från Pensionsmyndigheten. 135 000 av dessa är kvinnor.

  Läs mer
 • PRO kräver utvärdering av pensionssystemet

  PRO kräver en ordentlig utvärdering av hela pensionssystemet men också akuta åtgärder för de som nu lever under fattigdomsstrecket. Det skriver PRO:s ordförande i en debattartikel som sprids i landet.

  Läs mer
 • "Bättre arbetsmiljö viktigare än höjd pensionsålder"

  Debatten om höjd pensionsålder är ofta förenklad. Det finns andra sätt att öka antalet arbetade timmar, menar PRO:s ordförande Curt Persson i en debattartikel i tidningen Arbetsvärlden.

  Läs mer
 • Nya ministern medverkade i PRO:s seminarium

  Socialminister Annika Strandhäll medverkade i PRO:s seminarium kvinnor och pensioner på Nordiska museet den 3 november. Hon ser nu fram emot att ta del av PRO:s kommande förslag.

  Läs mer
Nyhetsarkiv