A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

PRO 75 år

PRO 75 år i Göteborg

PRO:s ordförande Christina Tallberg minglar i foajen under PRO 75 år i Göteborg tillsammans med Sven Carlsson, ordförande PRO Göteborg. Självklart är det alkoholfritt i glasen. PRO:s ordförande Christina Tallberg minglar i foajen under PRO 75 år i Göteborg tillsammans med Sven Carlsson, ordförande PRO Göteborg. Självklart är det alkoholfritt i glasen.

Firandet hålls på fyra platser i Sverige under året för att uppmärksamma vårt 75:e år. 15:e maj var det dags för Göteborg.

Över 450 personer ville vara med när PRO firade 75 år i Göteborg där den allra första PRO-föreningen bildades 1942. Äldres inflytande var temat för dagen och Majornas 3dje rote bjöd på bred folkmusikinspirerad musik. 

Christer Åhren och Inger Sundin från PRO Eriksbo-Hjällbo. FOTO: Malin Wennberg

PRO Göteborgs ordförande Sven Carlsson var värd för dagen. Christina Tallberg inledde med att berätta om hur PRO Göteborg bildades och att det är den äldsta föreningen i vår organisation.

Läs gärna referatet av hela dagen här!

Underhållning med Majornas 3dje rote. FOTO: Anna Rehnberg

PRO fick både beröm och stöd av Ann-Sofie Hermansson som är kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.

– Jag har in flera skeden imponerats av PRO:s förmåga att hålla sig relevanta. PRO är piggt och med i matchen. Vi har ett pensionssystem som levererar fattigpensionärer. Ett rättvist pensionssystem är inte bara bra för pensionärerna, utan för hela samhället, sa Ann-Sofie Hermansson, och fick varma applåder.

Majornas 3dje rote är ett musikaliskt gäng från Göteborg som stod för underhållningen och fick hela Biograf Draken att gunga och sjunga allsång.

Vid varje firande lyfter PRO en angelägen fråga. I Göteborg handlade det om demokrati och inflytande. Dagens panel bestod av flera tunga debattörer; Barbro Westerholm, Sveriges äldsta riksdagsledamot (L), Bengt Göransson, tidigare kulturminister (s), David Feltenius, forskare från Umeå universitet, Susanne Rolfner Suvanto, som utrett den svenska äldreomsorgen och Lisbeth Staaf – Igelström, ordförande i PRO Värmland. Moderator för samtalet var Anna Werkelin- Ahlin, som arbetar som sakkunnig på PRO:s kansli.

Panelsamtal med Susanne Rolfner Suvanto, David Feltenius, Lisbeth Staaf Igelström, Bengt Göransson och Barbro Westerholm, med moderator Anna Werkelin Ahlin. FOTO: Anna Rehnberg

PRO hade inför samtalet tagit fram statistik som bland annat visar att andelen motioner, interpellationer och frågor i riksdagen som tar upp äldrefrågor är försvinnande få och att de stora dagstidningarnas debattsidor alltför sällan låter äldrefrågorna ta plats. Varför är det så och är det ett problem, var frågor som diskuterades.

Flera av deltagarna gav PRO beröm för att frågan tas upp till diskussion och att vi gör en genomgång av hur det ser ut med äldres representation och äldrefrågornas närvaro i samhällsdebatten. 

Sabine Bengtsson (PRO Ekebäck) och Gunnar Dahlstrand (PRO Hisings-kärra). FOTO: Malin Wennberg

Nu återstår två firanden:

Umeå: 28 september 2017

Stockholm: 21 november 2017

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.