A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

REFERAT

Världens bästa Allan!


KG Malm och Lucas Stark sjunger Allan Edwall
En mulen dag med lite regn i luften var det åter dags för tisdagsmöte med PRO. Vi har varit med om några frostnätter så det känns liksom i luften att det kanske kan bli vinter och lite vita flingor framöver.
Idag var mötet ett samarbete mellan PRO och ABF och när vi kom in på Kvarnkullen möttes vi av ett antal dukade kaffebord med blommor på borden och scenen var delvis omgjord till ett rum med trasmattor på golvet, mysiga lampor och en liten eldstad längst fram och så ett porträtt av Allan Edwall. .
Vi började med att dricka kaffe och lät oss väl smaka av härliga bullar och god kaka. Sorlet steg i lokalen för alla var på prathumör.
Så var det då dags för PRO:s ordförande Margaretha att varmt välkomna KG Malm och Lucas Stark att framföra sitt program om Allan Edwall och de hälsades välkomna med varma applåder.
De började med att berätta att de genomför en liten turné i södra Sverige med detta program och började med att sjunga en visa av Allan som hette Far.
De berättade lite om Allans uppväxt. Han föddes 1924 i Hissmofors i Jämtland som var en liten bruksort där det fanns en massafabrik som gav människorna i byn arbete.
Allans morbror Kalle tyckte att det var viktigt med kultur, vilket han överförde på Allan så han kom att läsa mycket och började inte arbeta på fabriken utan studerade vidare dels via Hermods och senare i Stockholm.
Vi fick lyssna till många visor som Allans skrivit och Den lilla bäcken var en av dessa. Han skrev även dramatik och romaner och även manus till filmer samt en och annan revy ingick i hans skrivande.
Programmet de framförde varit väldigt varierat med ytterligare visor som t.ex. Kärleksvisa och även berättelser ur Allans liv och hur han engagerade sig och tog ofta ställning för de svaga i samhället vilket innebar att han kanske tog ett stort gage från folk som kunde betala men sjöng gratis för andra.
Allan spelade ju även teater och han öppnade även en egen teater där han kunde framföra det han ville.
Det blev ju även många filmroller särskilt efter Astrid Lindgrens böcker.
Han gestaltade ju Paradis-Oskar i Rasmus på luffen och Emils pappa Anton i Emil i Lönneberga. En gestalt som man inte glömmer är ju Karlsson i Hemsöborna av August Strindberg.
De berättade att den gestalt som han tyckte mest om var Skalle-Per i Ronja Rövardotter.
I slutet av programmet fick vi höra Allan Edwall själv sjunga från ett inspelat band medan herrarna på scenen ackompanjerade honom på sina gitarrer.
Sista sången blev en visa om olycklig kärlek finstämt framförd med sång, gitarr och visslande. En extra låt hann de också med nämligen Jämtländsk vaggvisa sjungen på dialekt.
Varma applåder följde och ABF och PRO framförde sitt varma tack för ett jättefint program.
Så var det dags för oss att traska hemåt igen nöjda och belåtna och när vi kom ut höll solen på att försöka tränga igenom molnen lite grand.
Lite senare var det återigen våra dansanta vänner som fick ta över golvet till musik av Ingvar och Co.
Foto och referat Lisbeth Samuelsson

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.