A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

REFERAT

En-dagarsresa till Visingsö den 25 april 2018

Vid busstationen stod idag, denna lite kyliga vårmorgon, en ansenlig skara PRO:are som skulle åka på en en-dagars bussresa till Visingsö. Bussen och vår alldeles "egen" busschaufför Thomas fanns redan på plats, så det var bara att stiga ombord och starta vår resa.
Vi ställde färden mot vårt första stopp som var Rasta i Ulricehamn. Där serverades vi kaffe med alldeles färsk dubbelfralla. Det smakade alldeles förträffligt.
Eftersom vi var ute i god tid körde Thomas den gamla vägen mot Jönköping, vilket gjorde att vi fick se många fina vyer och färdades utmed Vätterns strand mot Gränna, där vi skulle ta färjan över till Visingsö.
Precis när vi körde ombord på färjan tittade solen fram, vilket var ett gott tecken för resten av dagen.
På Visingsö möttes vi av vår guide, som skulle följa oss runt ön. Han berättade att han var brandman på ön och det visade sig att han kände sin ö och dess historia till fullo och vi fick en förträfflig guidning runt hela ön. 
Vi började i Brahekyrkan, där vi fick en utförlig redogörelse om kyrkans hela historia. Det var en fantastisk gammal kyrka med ett vackert målat tak. Den hyste mängder av olika skulpturer och en gammal dopfunt från medeltiden. 
Därefter körde vi genom en gammal ekskog med både väldigt gamla träd och nyplanterade. Visingsö är ju berömt för sina vackra ekar som var tänkta att användas till att bygga fartig av, men träfartygen blev ju omoderna innan ekarna kunde användas, så nu för tiden använder man ekarna till bl.a. parkettgolv.
Vår guide hade som sagt väldigt mycket att förtälja. Han berättade om kungen Magnus Ladulås som blev dräpt på Visingsö, om släkten Brahe som styrde och ställde under många generationer och där Per Brahe blev den siste av Brahesläkten. Vi körde förbi ett gammalt gravfält från bronsåldern, där man gjort utgrävningar och längst ner på ön hade Näs slott legat men idag var det bara ett par store stenhögar som talade om var slottet legat.
Lite nutidshistoria fick vi också. Idag lever och bor c:a 750 - 800 invånare på ön. En del av dessa kan livnära sig på ön medan andra pendlar till Jönköping för att arbeta. 
Han berättade att det förut fanns 150 mjölkgårdar på ön, nu finns det 3 st kvar men dessa levereras minst lika mycket mjölk som de tidigare 150 tillsammans.
Turismen betyder ju också väldigt mycket för sysselsättningen.
När rundturen var över tackade vår guide för sig och han fick varma applåder från oss alla. Vi hade verkligen fått veta mycket om Visingsö förr och nu.
Nu var det dags att köra vidare mot vår lunchställe Solbacken, där vi fick en alldeles underbar lunch.
När det var dags att ta färjan åter till fastlandet sken solen vackert över nejden.
Man kan ju inte lämna Gränna utan att handla lite polkagrisar, så ett stopp blev det och vi även tillfälle att se hur man gjorde dessa karameller. De flesta av oss hade nog lite strutar med karameller med sig hem.
Vårt sista stopp, på denna resan, blev Gyllene Uttern där vi fick kaffe och en härlig bulle.
Så var det dags att kliva ombord för att ta sig till Kungälv igen, väldigt nöjda med denna dagstur.
Resekommittén som bestått av Gunilla,  Maritha och Nisse fick ett stort tack och varma applåder. Varma applåder fick även vår fantastiske chaufför Thomas som kört vårt buss med säker hand under hela resan.
Referat och foto: Lisbeth Samuelsson

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.