A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

REFERAT

Jan Stenberg visar bilder och pratar om fåglar i vår närhet.
Äntligen har värmen kommit,  björkarna börjar slå ut och  svalan har kommit. Det passar väl bra idag när PRO välkomnar fågelvännen Jan Stenberg till dagens möte på Kvarnkullen.
Det var ju underbart väder ute men vi var ändå väldigt många som kommit till Kvarnkullen idag för att lyssna till Jan. På borden stod vasar med vitsoppor. Det var nog sista buketten för i år för snart har dom blommat över.
Margaretha hälsade alla varmt välkomna och efter lite information hälsade hon även Jan Stenberg varmt välkommen till oss.
Jan berättade att han arbetat som brandman i 37 år men eftersom man som brandman kan gå i pension ganska tidigt så har han fått pyssla med sin stora passion för fåglar i över 17 år.
Första bilden han visade var en skata. Jan berättade att han verkligen tycker om denna vackra och mycket kloka fågel som oförskyllt har fått dåligt rykte.
Han fortsatte med att visa en bild på en fiskgjuse. Han hade varit med när man satte en liten sattelitsändare på 3 st ungar,  vilket gjorde att man kunde följa fåglarna när de blev flygfärdiga och skulle bege sig söderut. Man kunde då konstatera att de på olika vägar tog sig ner till Mali i Afrika,  ingen dålig flygsträcka.
Han berättade även om tiden när han arbetade på Fågelstationen i Rödbo då man räddade Pilgrimsfalken från att bara ha varit ett häckande par i västra Sverige till att 2016 vara omkring 95 till 100 par. Fantastiskt.
Vi är ju många som matar fåglarna på vintern men han slog även ett slag för att vi skulle sätta upp fågelholkar så att de har lite lättare för att hitta boplatser när de skall häcka.
Sveriges vanligaste fågel är lövsångaren, det finns runt 14 miljoner av dem i hela Sverige men vi ser dem sällan eftersom de är väldigt små och gömmer sig gärna i buskarna. 
Lövsångaren flyttar långt. Den flyger genom Danmark över Gibraltar, Saharaöknen till södra Afrika. Vilken sträcka för denna lilla fågel.
Bofinken kommer som nr två men den ser vi desto oftare och dess sång är lätt att känna igen. 
Jan hade mycket att berätta om detta ämne som stod honom så varmt om hjärtat och vi fick även tillfälle att ställa frågor. 
Margaretha tackade honom varmt och han  fick många och varma applåder av oss alla.
Nu var det dags för lotteridragning och sedan blev det  sedvanligt kaffe och smörgås.
Till slut var det ändå dags att lämna Jan och fåglarna och ta  oss ut, där vi möttes av nästan sommarvärme.
Hazzes stod på scenen när vi gick och även idag blev det säkert fullt på dansgolvet även om det var så fint ute.
Referat och foto: Lisbeth Samuelsson

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.