A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

REFERAT

Jul i Nordkorea 20161129

Filip Lindstrand präst i Munkegärde berättar om en resa till Nordkorea Julen 2012
Efter en vecka där vi firat 1:a advent, tänt det första ljuset i adventsstaken och kanske lyssnat till adventsmusik, möts vi åter denna lite kyliga dag, där solen inte orkar titta fram ordentligt, för att lyssna till Filip Lindstrand som skall berätta om sin resa till Nordkorea.
Som vanligt är det trevligt dukat för oss och vår ordförande Margaretha hälsade alla varmt välkomna och vänder sig till Filip med ett särskilt välkomnande och överlämnar ordet till honom. 
Anledningen till att Filip åker till Nordkorea Julen 2012 med hela sin familj är att hans broder var diplomat för Sverige i detta land.. Han var stationerad i huvudstaden Pyongyang och det är dit de beger sig.
Nordkorea bildades 1948 och styrdes i många år av Kim II Sung och sedan av hans son Kim Yong II. Dessa båda herrar dyrkas av folket och det finns statyer och stora porträtt av dem i hela landet. Nu styrs landet av sonsonen Kim Yong-nam.
Det är inte lätt att turista i ett så låst land som Nordkorea, så även om de har en släkting som är diplomat så kunde de för det mesta inte göra något på egen hand utan fick ha en guide med sig hela tiden och det man fick titta på var bestämt från högre ort.
Det är ett kuvat folk som lever i Nordkorea. Nyheter får de genom de statliga myndigheterna. Fattigdomen är stor och tillgången på mat är begränsad. Inte många bilar rullar på gator och vägar, folk tar sig fram gående. Energiförsörjningen är oerhört dålig, vilket gör att det är kallt i många hem och i allmänna lokaler.
Vi fick se lite foton som familjen tagit själva men Filip berättade att militären kollar alla bilder som tagits  innan de godkänner dem. Biltelefoner fick man inte heller använda. De plastades in och återficks när de lämnade landet igen. Familjen  återvände hem igen via tåg till Peking.
Filip fick varma applåder och ett stort tack för en intressant reseberättelse.
Nu var det dags för lotteridragning och kaffe med goda smörgåsar. Vi lät oss väl smaka och fick en trevlig stund tillsammans innan vi fick ta oss hem igen.
De danslystna tog dansgolvet i besittning till  musik av Stefans.
Foto och referat Lisbeth Samuelsson

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.