A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

REFERAT

Referat från PRO:s tisdagsträff den 26 november 2019 med besök av Seppo Rapinoja

Ännu en dag utan sol men nu lovar SMHI kallare väder till helgen med flera solar på kartan. Vi hoppas på detta medan vi tar oss till vårt möte i duggregnet.
Återigen blev borden i stora salen fyllda och Berndt hälsade alla inklusive vår gäst Seppo Rapinoja  varmt  välkomna till dagens möte.
idag skulle vi få titta  på bilder från Ecuador med Amazonas och Andernas natur.
Seppo har varit hos oss förut så vi var spända på vad han skulle visa oss idag.
Han berättade lite om sig själv innan han övergick till sin resa till Ecuador som skulle vara i 5 veckor.
Den startade i landets huvudstad Quito där vi fick se bilder på hur staden låg i en sänka med Andernas höga berg, som når upp till 6000 meter, i bakgrunden. Resan gick genom Amazonas med sin fantastiska regnskog som tyvärr utsätts för anlagda bränder årligen för att man skall odla upp mark. Det är bara att hoppas att man kommer på andra tankar snart så att regnskogen inte skövlas. Här bor fortfarande indianer som lever utanför civilisationen berättade Seppo.
Vi fick se kort på mängder av djur från krokodiler till små färggranna grodor som kan vara väldigt giftiga .Spindlar fanns det gott om också både små som kunde vara giftiga och stora fågelspindlar som inte var farliga trots att de var riktigt stora. Vi fick även se bilder på härliga orkideér, det fanns över 4000 olika sorter och en del kände vi egen från de som vi köper här hemma för att ha inne som krukväxter. Underbara fjärilar i fantastiska färger fanns också med på hans foton.
Nu lämnade vi Amazonas för se Andernas bergkedja från ovan innan vi hamnade på 4000 meters höjd över havet där molnen ibland svepte in och begravde allt i ett dis. Här såg vi kort på massor av olika fåglar i fantastiska färger och storlekar. En liten fågel som fanns i ett 50-tal olika arter var kolibrin även den enormt vacker med färger som glänste. Den minsta kolibrin var endast 5 cm stor och vägde mindre än en sockerbit men otroligt vacker.
Seppo slutade sitt anförande med att säga att om vi inte är rädda om var natur och vår regnskog kan allt ha försvunnit inom en mansålder.
Berndt tackade honom och han fick värmande applåder. Det var jättevackra bilder han visat oss och hans berättande var väldigt intressant och upplysande. Djur och natur har alltid en plats i våra hjärtan.
Nu blev det kaffe med smörgås och vi lät oss som vanligt väl smaka.
När det var dags att ta sig hem regnade det riktigt rejält.
Vi får hoppas att det hade slutat när de som stannade kvar för att dansa till Hazzes tog sig hem i mörkret.
Foto och referat: Lisbeth Samuelsson

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.