A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

REFERAT

Referat från PRO:s tisdagsträff den 29 oktober 2019 på Kvarnkullen med besök av Jan-Erik Axelsson som pratade om Familjejuridik

Vi har ju haft en tid med väldigt mulet väder, men nu har solen äntligen kommit tillbaka. Vi ställde ju tillbaka klockan också. vilket innebar att morgonen blev lite ljusare och solen steg lite tidigare upp på himlen. Idag var det frost ute när vi vaknade. Det var alldeles vitt ute och  väldigt vackert. När solen hade värmt lite så glittrade vattendropparna så vackert på träden. Småfåglarna hade bråttom till fågelautomaterna för att få i sig lite mat efter en kall natt och fåren i hagen gick och åt ekollon under ekarna, vilket de gillar skarpt.
Men idag är det tisdag och då styr vi PRO:are våra steg mot Kvarnkullen. Idag skulle vi få lite information från Axelssons Familjejuridik om bl.a. arv- och testamentsfrågor.
Det var Jan-Erik Axelsson som vi fick hälsa välkommen till oss idag och efter att Berndt hälsat alla välkomna fick han varma applåder.
Det var väldigt intressanta saker  han hade att förmedla  om vad som gäller vid arv och vem som ärver vem vid olika situationer som kan uppkomma idag eftersom  vi lever i andra förhållanden än som var vanligt förr.  Att skriva ett testamente vad något han menade att man alltid skulle göra oavsett vilken situation man befinner sig i. Om man är gift, sambo eller ensamstående spelar ingen roll. det är alltid bra om man skriver ner hur man vill ha det. Man bör vända sig till en juridisk kunnig person så att det blir riktigt skrivet från början.
Vad gäller sambo så är det ännu mera viktigt att man skriver ett testamente eftersom sambolagen  inte ger samma trygghet som om man är gift.
Testamente registreras ju ingenstans men det fanns möjlighet att lämna in det på begravningsbyrån till en engångskostnad och sedan håller dom reda på när det blir aktuellt att plocka fram testamentet  i samband med att personen avlider.
En sak till som Jan-Erik pratade mycket om var att skriva en Framtidsfullmakt som går ut på att du själv utser en person som tar hand om dina personliga och ekonomiska   angelägenheter om du i framtiden på grund av psykisk eller fysisk  sjukdom inte kan ta hand om dem själv. Det skall vara ett alternativ till att utse en ev. god man. Även här rådda han oss till att ta hjälp av en juridisk kunnig person.
Det kom även upp en hel del frågor som Jan-Erik fick svara på.
Berndt tackade honom varmt och vi gav Jan-Erik varma applåder, det var viktiga spörsmål som han tagit upp.
Det var många nya medlemmar som Berndt fick hälsa välkomna idag innan vi satte oss tillrätta för att dricka kaffe och äta av de alltid lika goda smörgåsarna.
Det var underbart väder när vi gick hem idag så det vill till att ta vara på dagarna när de är så här fina.
Att dansa är ju också en härlig sysselsättning och idag var det Mats-Lennartz som stod på scenen.
Foto och referat:Lisbeth Samuelsson

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.