A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

REFERAT

Tisdagsträff den 30 okt 2018 med underhållning av GÅKE

För någon dag sedan vaknade vi till ett vitt landskap, lite tidigt med snö i oktober kan man tycka men vi får väl vänja oss vid att vädret är väldigt nyckfullt, för när vi idag gick till PRO:s Tisdagsträff var det runt 10 grader varmt ute.
Alla borden blev snart fullbesatta för det vankades ju underhållning av en omtyckt person, nämligen GÅKE, som ju varit hos oss förut och spridit glädje.
Vår ordförande Berndt hälsade alla gamla och nya medlemmar varmt välkomna till dagens träff.
GÅKE stod ju redan på scenen och han fick en varm välkomstapplåd från alla i salen så det var ju bara för honom att starta sitt program och det blev med en sång av Evert Taube.
Han berättade att Evert och Astrid befann sig i Italien när sången kom till.  Astrid var ju en duktig skulptris och Evert målade och skrev sina sånger och just denna sången som hette "Rönnerdahls polska" beskriver Rönnerdahl som står och målar i Anienes myrtenlund.
GÅKE fortsatte med en sång till som kom till under samma resa nämligen "Fritiof i Arkadien.
GÅKE kommer ju från Flatön  och han hade mycket  att berätta om hela förändringen,  från att ha varit en liten ö med liten befolkning till att bli en ö där sommargästerna blev väldigt många och mängder av sommarstugor byggdes upp. Det förändrade Flatön. Det blev en sång till av Evert Taube som kanske beskrev detta, nämligen "Furan" som handlar om en fura som stod i vägen för utsikten och inte fick leva längre utan höggs ner. Lite sorgligt!
GÅKE skriver ju väldigt många egna visor och det fick vi även bevis på när han bl.a sjöng en visa som handlade om Ellösparken och vad som tilldrog sig där en danskväll !
Men det fanns annat på hans repertoar också, nämligen en visa  av Ruben Nilsson och  så sången "Rosenkyssar" som ju Eartha Kitt gjorde till en schlager.
En visa  till, som han skrivit, fick vi lyssna till nämligen "Då kom Elida". Texten beskrev livet för ungdomarna på Flatön och vad som kunde hända en fredagskväll i Timmervik när man var samlade för att grilla korv och ha det lite mysigt tillsammans, men att man hela tiden stördes av en båt, nämligen Elida,  som kom seglades in i viken och det blev inte alls som man hade tänkt sig. En härlig melodi som drog ner skrattsalvor.
Detta blev GÅKE:s sita melodi för idag och han fick varma applåder och Berndt framförde ett stor tack från oss alla och hoppades att vi skulle ses snart igen.
Berndt hade som vanligt lite information att förmedla men snart var det dags för kaffe och smörgås. Sorlet steg i lokalen och alla lät sig väl smaka.
Alla trevliga stunder har ju ett slut, så även denna, så snart var det dags för dansarna att ta över. Hazzes stod redan färdiga för att spela upp.
Referat och foto: Lisbeth Samuelsson

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.