A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

REFERAT

Tisdagsträff den 25 september 2018 Seppo Rapinoja visar undervattensbilder från Röda Havet

Förra veckan när vi vaknade på tisdagsmorgonen var det 20 grader varmt, men idag var det nästan 2 grader kallt! Vädret skiftar väldigt fort nu för tiden!
Solen sken men det var ändå ganska skönt att komma inomhus och slå sig ner vi de dukade borden på Kvarnkullen för nu var det Tisdagsträff igen!
När klockan var framme hälsade Berndt alla välkomna. Han vände sig så till undervattensfotografen  Seppo Rapinoja och hälsade honom varmt välkommen till oss.  Han fick varma applåder från oss alla och så var det dags för honom att visa sina bilder från Röda Havet.
Seppo började med att berätta att hans föräldrar härstammar från Luleåborg i Finland men att han själv är född i Borås där de bosatte sig när de lämnade Finland. Han kom att intressera sig för dykning och fotografering och det var underbara bilder som han visade från korallreven i Röda Havet. Han hade dykt där nere ett 20-tal gånger så han hade mycket att berätta. Vi fick se korallrev som visade upp fantastiska färger och former. Vi fick veta att koraller inte är en växt utan ett litet djur och att det finns över 600 olika arter. 
Han visade bilder på olika fiskar såsom Fjärilsfiskar i olika färger och utseende, diverse giftiga fiska såsom Drakfiskar, Skorpionfiskar samt även olika sorters Bläckfiskar.
Vi fick även bekanta oss med olika Hajar  där han berättade lite extra om Hammarhajen som tyvärr har råkat ut för att nästa bli utrotad på grund av att man fångar den för Hajsoppans skulle. Man skär av fenan på ryggen och slänger sedan tyvärr hajen i havet igen där den går en långdragen död tillmötes. Förfärligt!
Han visade även jättefina kort på Havssköldpaddan samt hur han simmade runt blad flockar av Delfiner som ju är ett härligt och klokt djur!
En underbar bild på en solnedgång över röda Havet avslutade hans bildvisning.
Det var ett väldigt intressant program med jättefina bilder som han visat oss och när han berättade runt bilderna förstod man hans stora intresse för djur och livet i havet. Hans slutreplik blev: Bevara vår natur! Ta tag idet du kan göra för att rädda denna planet som vi bor på!
Berndt tackade honom för ett jättefint program och vi stämde alla in i värmande applåder!
Efter lite information och dragning på lotteriet satte vi oss tillrätta med kaffe och smörgås!
Som vanligt steg sorlet i lokalen och vi fick en fin stund tillsammans. När vi ställde tillbaka bord och stolar var det som vanligt många som hjälptes åt. Hazzes som skulle spela till dansen hade redan kommit och stod färdiga att ta över när vissa gick hem och andra stannade för att ta en sväng!
Referat och foto: Lisbeth Samuelsson

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.