A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

REFERAT

Tisdagsträff med underhållning av operasångare Rolf Nilsson

Idag startade dagen med regn, men när PRO skulle träffas på Kvarnkullen hade det klarnat upp och solen sken men det blåste rejält så det gick vita gäss på Nordre Älv och efter denna dag fanns det nog inte så många löv kvar på träden.
Idag skulle vi få besök av en operasångare, som under många år, haft och har sin arbetsplats på Göteborgsoperan. Han kallade sitt program "Från Bönehus till Operahus".
Vi blev riktigt många idag, så borden var nästan fullbesatta när Berndt hälsade alla, inklusive vår sångare Rolf Nilsson, varmt välkomna.
Rolf stod redan uppe på scenen tillsammans med sin lilla CD-spelare där han hade sin inspelade ackompanjatör.
Han började med att berätta lite om sig själv. Han kom från Sölvesborg där han tillbringade sina tidiga levnadsår och starten på hans sångarbana blev i söndagsskolan, där han fick sjunga på en julfest. Han kom också att få sjunga i radion i Helsingborg där Lasse Dahlqvist hade ett program med lokala förmågor.
Nu var det dags för sång och det blev "Som stjärnor små" av Evert Taube. Man kan inte tro, när man hör honom sjunga, att han snart är 80 år gammal.
Hans hamnade så småningom i Göteborg där han kom in på sångarutbildning och efter det blev det Operahuset i Oslo.
Till slut fick Rolf anställning på Stora Teatern  i Göteborg där hans första roll var i operetten Can Can och sedan blev det Göteborgsoperan där han var fram till sin pension vid 55 års ålder.
Han ville dock inte lämna Operahuset utan han har under alla år efter pensioneringen guidat inne på Operan, vilket han håller på med än i dag.
Dags för sång igen och denna gången blev det "Kärleken kommer och kärleken går". En dikt av Nils Ferlin som Torgny Björk tonsatt.
Rolf var en fantastisk berättare. Det blev många skratt och härliga historier om hans rika och långa liv i operans värld. Han berättade bl.a. att han skulle dans tango på scenen tillsammans med Nils-Åke Häggbom. Allt gick bra och denna berättelse var förspel till ännu en sång av Evert Taube nämligen tangon "Min älskling du är som en ros".
Rolf tackade för sig med ett riktigt bravurnummer ur Vita Hästen, nämligen "Det måste vara underbart". Han fick stående ovationer och då gick det ju inte att sluta utan det blev ett ex. nummer "Helt utan kvinnor det nog inte går" ut Czardasfurstinnan.
Berndt framförde ett stort tack från oss alla till en liten man med en fantastiskt röst.
Nu var det dags för vår ordförande  att ge oss  lite information och han välkomnade även  ett antal nya medlemmar som kommit till oss idag. Efter detta var det hög tid för kaffe och den goda PRO-smörgåsen att komma fram på borden. Eftersom vi fått ändrade tider för dansen så blev kaffestunden inte så lång idag, men vi hann ändå med att ventilera veckans händelser.  Dagens musikant Stefans började ställa upp sina instrument på scenen så nu var det ändå dags för bord och stolar att komma undan, så att dansarna kunde ta golvet i besittning. Vi andra gick hem i solen och blåsten efter ännu en trevlig tisdagsträff!
Referat och foto: Lisbeth Samuelsson

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.