A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Bra råd om säkerhet!

Tord Tallmarker.

Medlemsmötet för oktober innehöll - förutom vackra höstvisor av PRO:s sångkör - en intressant föreläsning om säkerhet av Tord Tallmarker. Han har tidigare jobbat som kriminalpolis och har lång erfarenhet av brott.

2018-10-17 Han börjar med att berätta om fallolyckor där statistiken visar att 4 av 10 som råkar ut för en sådan inte kommer hem mera. Antingen för att de blir så pass handikappade att de inte klarar sig själva längre eller att de stryker med pga komplikationer. Han vill därför att vi följer några goda råd.

1) En av de vanligaste olyckorna är att snubbla på en mattkant. TA BORT DEM!

2) Skaffa bra belysning!

3) Prylar som du använder ofta ska ligga nära till hands. Flytta om i skåp så att det funkar utan att du behöver kliva på stolar eller liknande.

4) Sitt ner när du klär på dig.  

5) Sitt ner också när du duschar, eller ha åtminstone bra handtag att hålla dig i.

6) Byt herrcykeln till en damcykel, många fastnar med benet när de ska kliva av.

Du måste inse att saker du gjort i hela ditt liv kanske det är dags att fråga någon yngre om hjälp med. Klättra inte på tak när du är 75 år, putsa inte fönster när du ska balansera och riskerar att falla, låt någon annan göra det

Hur ska man undvika att bli lurad

Lämna aldrig pengar eller bilnycklar i jackfickor när ni lämnar ytterkläder i ett kapprum t ex som här i Folkets hus. För tjuvar är det en guldgruva att gå in på ett sådant ställe och ta det som finns där, har du otur är pengar och bil borta.

Lås om er så fort ni går ut eller kommer hem. Det är inte säkert att du ser eller hör om någon går in i huset medan du krattar i trädgården. Det är inte ens säkert att du hör om att någon är i hallen och länsar din väska medan du tittar på tv.

Vad gäller telefonförsäljning så tacka alltid NEJ direkt och lägg på luren.

Besökare som ringer på måste kontrolleras noga. Är det personer som säger att de är från hemtjänsten och du aldrig sett dem förut så begär legitimation. Ring hemtjänsten och fråga om dem. Samma sak om det är hantverkare som helt plötsligt dyker upp utan att du har fått besked om det från Gavlegårdarna, ring upp och fråga dem. Och det allra viktigaste: SLÄPP INTE IN DEM. De kan vänta utanför, och skulle det vara tjuvar så försvinner dom nog snabbt. 

Många goda råd och historier blev det och vi förstår varför Tords föreläsning är fullbokad. 

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.