A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Filmen om Harry Persson En legend i Göteborgs musikliv

2013-09-25 Inför en förväntansfull publik berättade Lars Dimming (Infälld) om bakgrunden och tankarna om att göra en dokumentär om Harry Persson.

 

Han är en institution i Göteborgs musikliv, en levande legend. Om jämnt en vecka fyller han 90 år. Harry Persson, den siste cafépianisten. Nu finns berättelsen om hans långa musikliv på film med Harry själv i huvudrollen.

Ett femtiotal medlemmar hade denna soliga, men lite kylslagna höstdag samlats i Smyckegården för att ta del av den fascinerande historien bakom denna nestor inom Göteborgs musik- och caféliv. Harry spelade på Bräutigams i hela 37 år och på restaurant Henriksberg i 23 år. För många i publiken blev det en minnenas återblick till trevliga och njutbara stunder bland läckra bakverk och underhållande pianomusik.

Med anledning av filmvisningen hade vi fått celebert besök. Det var en av filmmakarna, Lars Dimming, som gästade oss. Lars är initiativtagare till filmen och en av dem som svarat för manus och regi. Inför en förväntansfull publik berättade han om bakgrunden och tankarna om att göra en dokumentär om Harry Persson.

Därefter var det dags att köra igång filmen som började med att Harry Persson, efter att ha spelat några inledande melodier sitter vid sitt piano, och skildrar hur det en gång började.

Harry är årsbarn med Jubileumsutställningen i Göteborg 1923, Han har gott påbrå vad gäller musiken, såväl hans far som Harrys både bröder var mycket musikaliska. 14 år gammal började han ta musiklektioner vid dåvarande Göteborgs Musikinstitut. Som 15-åring fick han tillsammans med sin far sitt första engagemang vid Göteborgs dansinstitut.

I början av sin karriär spelade han mycket på cirkus.
– Ja, det var en fantastisk tid, berättade Harry som har träffat många av de stora cirkusartisterna, Brazil Jack, (Carl Rhodin) cirkusfamiljerna Schumann och familjen Bronett m.fl.

Det finns knappast en stad eller större samhälle i vårt avlånga land som inte har haft besök av Harry. Ingen annan artist har spelat så länge och på så många svenska krogar och restauranger som Harry Persson. Bara under tiden som cirkusmusiker reste han över 700 mil om året. 

Genom filmen fick vi också en inblick i Göteborgs redarhistoria. Mitt emot de då stora varvens stapelbäddar ligger nu som då restaurang Henriksberg. Stamställe nummer ett för den göteborgska redarsocieteten. Där sågs familjen Broström med gäster höja champagneglasen efter varje lyckat dop och sjösättning. Vid pianot, under 23 år, satt Harry Persson.

1994 tilldelades han Göteborgs Stads förtjänsttecken i guld. Ett bevis på uppskattning och en välförtjänst utmärkelse efter ha glatt generationer av Göteborgare med sitt pianospelande.

En av de förnämsta hedersbetygelser en göteborgare kan belönas med är att få sitt namn på en av Göteborgs vackert blåa spårvagnar, så italienska de nu är.

Detta fick Harry Persson uppleva i samband med att han mottog Göteborgs Stads kulturpris 2011. Filmen visar hur Harry avtäcker sitt namn längst upp på spårvagnens front. Vi får också se hur en stolt och glad kulturprismottagare framför sin egen spårvagn från Drottninggatan, utefter hamnkanalen, viker runt hörnet in på Västra Hamngatan förbi Domkyrkan och vidare.

Det är omvittnat av många att Harry Persson är en ödmjuk och anspråksfull person vars mission är att sprida glädje och nöje till sin publik genom sitt genuina musikintresse och pianospel. De många åren på pianopallen har samtidigt gjort honom till något av en filosof. På ett ställe i filmen berättar Harry efter att förgäves försök konversera med att utländskt sällskap som intensivt och med stor behållning lyssnat på hans pianospel.

-Musiken är ju internationell, tänk om det fanns ett språk som likt musiken kunde förstås av alla. Så mycket bättre hade inte världen varit då.

I 75 år har Harry Persson varit trogen sitt piano och många är de göteborgare som genom åren har glatt sig åt hans framträdande. Och Harry själv, vad säger han om de 75 åren på pianostolen? Tröttnar han aldrig?  I ett avsnitt i filmen får han frågan – Vad skulle du göra om du fick en möjlighet att leva om ditt liv?

Harry Persson svarar utan den minsta tvekan.

-” Jag skulle börja om på samma sätt igen ”                                  

 

 

 

 

 

 

 

 


Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.