A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Dagbok 2014

Detta hände 2014

Här berättar vi om våra aktiviteter under 2014. Det sker i form av en dagbok.

11 december: JULFEST

I den vackert smyckade festlokalen samlades vi, drygt 100 medlemmar, för att festa på julbordets läckerheter medan vi blev underhållna med musik och sång. Det var en fest som blev en värdig final på årets alla medlemsmöten. Vi drack glögg innan vi gick till bords och tog del av alla de rätter som hör julen till medan vi lyssnade på musikanterna Sjung och le. När vi satt där mätta och belåtna  trädde Kungsbacka Lucia med tärnor in i salen och lyste upp i decembermörket. De presenterade sig och sjöng de vackra luciasångerna.  Våra egna musikanter, Blue Tones, steg slutligen upp på scen och körde några låtar till allmän uppskattning. Därefter blev det lotteridragning innan ordförande Bo önskade alla en god jul och ett gott nytt år.   Mer bilder om du klickar på Julfest här uppe till vänster.

9 december: Boulespelarna tog helgledigt

Rolf och Ingamay hyllades i vanlig ordning när boulespelarna hade säsongsavslutning. Arne tackade och Dagny överlämnade blommor. Rolf har nu varit ledare för boulen i 14 år och alla hoppas vi naturligtvis på en fortsättning.

Efter en timmes spel satte vi oss vi långborden och åt en god julsmörgås. Det blev också musikunderhållning och lotteri  där en och anna nkunde ta med sig en flaska hem till jul.

Sång och musik bjöds vi på. Här ser vi musikanterna Gull-Britt, Gösta och Rolf. 

25 november: Datakurs avslutad

Höstens datakurs i full fart vid skärmarna. Vid bordet sitter Ingvar, Bertil, Gun, Gun och Gull-Britt. Bakom dem står de två kursledarnaa Rolf och Stig, samt Jonny och Gösta. Två deltagare var frånvarande denna dag.

Höstens datakurs har haft nio deltagare. Under fem förmiddagar har de fått skriva och spara dokument samt surfa på nätet. Det är mycket att hålla i huvudet när man som nybörjare sätter sig vid en dator. Men deltagarna har kämpat väl och det har gått bra. Hoppas att det blivit en grund att gå vidare på.  

3 december: Kontaktgruppens sista möte för året

Kontaktgruppen samlad i soffan på Elektronen där man fikade och pratade om aktuella ting. Här ser vi  Birgit, Sonja, Brita, Sonja och Birgitta. Bakom kameran fanns Margareta.

20 november: Medlemsmöte

Demenssjuksköterskan Susanne Lundin höll ett informativt föredrag om demens.

Vi blev underhållna av det svängiga gänget Blue Tones. Här ses Rolf, Gösta och Janne i full action.

Demenssjuksköterskan Susanne Lundin berättade om olika former av demens och hur den sjuke och omgivningen påverkas. Det var ett mycket informativt och intressant föredrag där vi också fick möjlighet att ställa frågor. Efter föredraget spelade de glada musikanterna i gruppen Blue Tones. Ordförande Bo redogjorde för föreningens ekonomi och budgetplanerna som godkändes. Även verksamhetsplanen för nästa år godkändes. Kaffe med smörgås och lotterier avslutade i vanlig ordning mötet. Nästa gång vi möts är det julfest och många skrev upp sig på anmälningslistorna.

4 november:Veteranvetartävling

De två Kungsbackalagen kämpade väl men Varbergsborna är svårslagna. Här är det Rolf, Ingvor, Rolf, Elsa, Stig och KG som tar en fika efter kampen.


Varbergslaget vann och gick vidare till nästa omgång.


Kurt och Birgit ledde tävlingen på bästa sätt. 

Att Varberg har ett av landets bästa lag vet vi och det blev också Varberg som tog hem en klar seger vid mötet på ABF. De kunde mest om huvudstäder, författare, handboll, PRO och allt annat som de 30 frågorna handlade om. Onsala tog andraplatsen och Kungsbackas två lag blev sist med Kungsbacka 1 lite före Kungsbacka 2. Om vi får skryta lite så gjorde hemmalagen bra ifrån sig men det räckte inte den här gången. 

 

30 oktober: Medlemsmöte


Ulla-Britt och Roland underhöll oss på medlemsmötet

Ett 80-tal personer hade kommit för att lyssna på Ulla-Britt och Roland Thörnkvist från Halmstad, som sjöng och spelade schlager och latinamerikanskt och mycket mera. Vi medverkade med allsång, och några tog en svängom. Inga Calén uppmanade oss att inte glömma vår kropp och själ med att utöva någon aktivitet. Vi har många i vårt program som kan prövas. Inga hade varit på PROs kursgård Gysinge och fått till uppgift att föra ut sitt budskap till medlemmarna. Rolf informerade om PROs Veteranvetartävling som går den 4 november i hela landet. Han önskade att någon anmälde sitt intresse att medverka. Vi hade fått en inbjudan från PRO Onsala som i år fyller 30 år.Vi hade även teckningslistor på borden till vår JULFEST den 11 december. Till lotteriet hade ICA Kvantum skänkt en uppsättning med ”Godsaker”. Vår ordförande Bo tackade för uppmärksamheten och hälsade alla välkomna till vårt nästa möte den 20 november då Susanne Lundin berättar om hur demenssjukdomen kan upplevas.

 

Oktober: Avslutning för promenaderna

Nu är det slutpromenerat för i höst. Det var den 11 augusti man började och sedan har det blivit frisk motion varje måndag på olika platser i kommunen med Kurt som ledare. Avslutningsdagen festade man på våfflor med sylt på Torrekulla vandrarhem.  Här ser vi hela gruppen samlad. Klicka på Promenad-bilder här uppe till vänster .

20 oktober: Resa till Ringhals, Kärradal och Derome.

Erling Andersson, en av delägarna till Derome-koncernen, tog emot och visade runt i trämuseet. Bland annat kunde han visa upp den här gamla sågen.

Vi startade vår resa klockan nio på Varlaparkeringen mot Fjärås, där några fler PRO:are mötte upp. Därefter vände vi mot Ringhals kärnkraftverk, väl framme vid Ringhals fick vi se en film om ”Ringhals tillkomst” och hur tillverkning av ”ström” går till och en utställning som beskrev de olika skedena i processen. Vi åt en god lunch hos ”Frida” i Kärradal med en underbar utsikt över ett brusande hav. Mätta och belåtna for vi sedan vidare till Derome trämuseum där Erling Andersson tog emot oss, han är en av delägarna i den stora koncernen Derome. Han guidade oss bland alla insamlade maskiner och verktyg som behövs för att behandla ”trä” och allt annat vi kan behöva i vardagen, detta från 1800 talet och framåt. Efter en krävande dag för ”hjärnan” var vi åter i Kungsbacka vid femtiden, Kurt tackade vår förträfflige chaufför från Olofssons Buss för en väl genomförd resa.

Rolf

 

 

8 oktober: Allsång


Rolf ledde oss genom sångerna och Kajsa ackompanjerade.

Ett 40-tal deltagare hade samlats till höstens första allsång. Rolf presentarade som vanligt ett sånghafte med en fin blandning av visor och schlagers. Och vi sjöng så mycket vi orkade med Rolf som försångare och Kajsa som ackompanjatör på dragspel. Efter en kaffepaus där vi bjöds på Kurts bullar blev det en festlig och svängig avslutning med de glada musikanterna som kallar sig Blue Tunes.   

Vi klarade struparna och sjöng av hjärtans lust

Och här ser vi fler sångare i aktion.

Blue Tunes gjorde ett uppskattad framträdande

25 september: Medlemsmöte


Mötesordförande Kurt överlämnade en bukett rosor till Johanna Stenberg som tack för föredraget.

Mötet inleddes med en tyst minut till minne av Hans som var föreningens ordförande under nio år. Hans begravning ägde rum samtidigt med medlemsmötet. Mötet leddes av vice ordförande Kurt och han kunde bland annat berätta att vårens resor går till Falkenbergsrevyn och till Ven den 4 juni. Gäst på mötet var Johanna Stenberg från kommunens planeringsavdelnin. Hon berättade med hjälp av ljusbilder om kommunens omfattande utbyggnad. 

 

4 september: Stickgruppen visade sommarjobb

Föreningens stickgrupp hade sitt första möte för hösten och deltagarna fyllde bordet med alla stickarbeten som gjorts under sommaren. Det blev en färgglad samling med stickade prylar av alla de slag. Allt ska gå till hjälpen till Vitryssland och så småningom skickas iväg.

21 augusti: Medlemsmöte

Ordförande Bo tackar Brita för den tid hon varit trogen försäljare av Trippellotter.

Hasse och Gert svarade för underhållningen med många kända melodier från förr.

Vår ordförande Bo hälsade 80 medlemmar välkomna till höstens första medlemsmöte. Han konstaterade att vi fått 20 nya medlemmar och inbjöd till ett möte den 2 september där vi och och SPF kommer att utfråga politikerna om partiprogrammen inför höstens val. Han tackade också Brita för den tid hon varit hon varit trogen försäljare av Trippellotter. Vi har fått inbjudan till Postkodmiljonären på TV4  och till generalrepetitionen av "I betraktarens ögon" på Kungsbacka teater. Kurt redogjorde för höstens resor som ni kan läsa om här på hemsidan. Han berättade också att Solbergs buss ordnar resa till musikalen "Kristina från Duvemåla" där intresserade kan anmäla sig till bussbolaget. Underhållningen stod Laholmsborna Hasse & Gert för. Vi fick höra sånger av bland annat Dan Andersson, Evert Taube och Lasse Berghagen. Som vanligt drack vi kaffe och åt en god smörgås innan det blev dragning i lotterierna. 

 

18 augusti: Läget om boulen

Förvaltningschef Linus Kron på Fritid och folkhälsa ger besked per mail om läget när det gäller boulebanorna. Mailet är ställt till Rolf som för vår förenings del drivit frågan om förbättrade boulebanor.  Kron svarar på uppdrag av nämndordförande Kjell-Åke Andersson. Läs hela beskedet från Kron under rubriken Boulebanorna på Inlag här uppe till vänster.

17 augusti: Aktionsdag på Sofiero


Väl skyddade mot regnet sitter här representater från vår förening: Ingamay, Rolf, Sven-Eric och Rosemarie

800 PRO:are från Skåne och Halland hade samlats på Sofiero

Trots det regniga vädret samlades 800 PRO:are från Skåne och Halland till politikerutfrågningen på Sofiero utanför Helsingborg. Ordförande Curt Persson hälsade alla välkomna. Därefter blev det en engagerande utfrågning med Jonas Jacobsson Görtler (M) och Morgan Johansson (S) i huvudrollerna. Publiken var med på noterna och fick höra politikernas syn på pensionärsskatten och bostadsbyggandet. Trevlig underhållning blev det också med artisterna Michael Neuman och Hasse Andersson.

22 maj: Sillafesten

Sillafesten, vårens sista medlemsmöte, blev en härlig fest med glada musikanter, fin stämning och inte minst - go sill. Här sitter ett muntert sällskap och skålar för sillen. Många bilder från festen hittar du om du klickar på Skål för sillafesten här uppe till vänster.

16 maj: Resa till luffarmuseet i Småland

Spjuvern Hönsalotta gjorde sina hyss när vi besökte luffarmuseet i Boda. Här är det Ingvor som får sig en kram. Vi bjöds på musik och god mat och så var det håll-i-gång med Snacke-Per och Hönsalotta. Och så fick vi se alla märkliga saker i luffarmuseet. Klicka på Resan till Småland här uppe till vänster  och läs mera.

24 april: Medlemsmöte


Edward rockade igenom alla välkända Elvis-låtarna.

Aldrig förr har det varit så mycket rockmusik på ett medlemsmöte. Den unge musikern Edward C Johansson, 26 år gammal,  höll igång oss i nästan en timma med Elvis-låtar. Och han fick hela mötet att klappa händer till låtarna. Edward var en trevlig bekantskap som flyttade oss tillbaka till ungdomens dagar när rockmusiken slog igenom. Ordförande Bo påminde om den kommande sillafesten och deltagarlistor cirklade runt. Kurt meddelade att det finns platser kvar till vårresan till Boda glasbruk.

22 april: Förslaget om boulebanan

I början av februari skickade föreningens bouleledare Rolf önskemålen om boulebanan på Inlag till Kungsbacka Fritids och vi hade dessutom ett möte hos myndigheten där Rolf redogjorde för våra krav och överlämnade en skiss. Nu har vi haft ett nytt möte sedan Fritids gått igenom våra krav och det slutade med besvikelse - allt las över på en utredning. Så här skriver Rolf i ett mail till nämnden för Fritid och Folkhälsa:

Undertecknad skickade i början av februari ett mail och en ritning på de önskemål vi pensionärer hade på boulebanan på Inlag.
Jag fick för någon vecka sedan ett mail om en träff på banan vid Inlag där representanter för Frid och Folkhälsa skulle ställa upp för att gå igenom  våra önskemål. vi har idag haft detta möte, det enda vi kom fram till var att det skulle "utredas". Er förvaltning har haft två månader på sig att utreda!!
Det skylldes på att det behövdes bygglov för att utföra förvaringsskåpen.
Nu hoppas vi att det inte dröjer för länge med ett resultat av er utredning, för sommaren går ju fort. Om mitt förslag om hur vi tänkt oss kommer bort så skickar jag en kopia.
Det kan inte kosta så mycket att få det trivsamt även för oss pensionärer som gör ett stort folkhälsoarbete. 


 16 april: Distriktets årsmöte

Mötesdeltagarna kampanjade inför riksdagsmännen genom att ta på sig de lila sadelskydden med PRO:s krav inför valet.


Vår ordförande Bo redogjorde får sitt arbete i PRP:s framtidsgrupp

Bo, Birgit, Kurt och Rolf deltog från vår föreningen vid distriktets årsmöte. Till ny ordförande efter Viking Rane valdes Sten-Erik Svensson. Bo redogjorde för sitt arbete i PRO:s framtidsgrupp och förberedelserna inför 2015 års kongress. Vi kan skicka in motioner till denna från vår förening. Artisten Edward C Johansson uppträdde här och kommer också till vårt aprilmöte. Riksdagsmännen Mikael Svensson (M) och Adnam Bibrani (S) frågades ut om valprogrammen gällande skatter och skatteskillnader. Moderator var Bernt Alexandersson. Utfrågningen avslutades med att videltagare tog på oss våra sadelskydd på huvudet. 

28 mars: Våravslutning för gymnastiken

Käthe är gruppens uppskattade ledare och här hyllas hon med blommor för sina insatser under vårterminen. Det är Arne och Dagny som för gruppens talan.

Gymnastiken är en av vår förenings populäraste aktiviteter och här är gruppen som hållit igång under våren.

Varenda fredag under nästan tre månader har vår gymnastikgrupp hållit igång för att mjuka upp lederna och bättra på flåset och humöret.  Nu  har det varit våravslutning och den populära ledaren Käthe hyllades med blommor och tacktal framfört av Arne.  Efter sista passet åkte gruppen till ABF där man hade en gemensam fikastund.

27 mars: Medlemsmöte

Rolf Nilssons kåseri blev mycket uppskattat.

Det blev Gun som vann lotteriets högsta vinst, en korg med lite smått och gott skänkt av Coop, här överlämnad av Ingamay.

Kåsören och operasångaren Rolf Nilsson, som underhöll på marsmötet, lockade fram mycket  skratt och långa applåder. Hans fängslande berä'ttelse om sin sångarkarriär gjorde att vi alla glömde att kaffet väntade. Dessutom sjöng han för oss, till och med på italienska. Ordförande Bo hälsade alla välkomna  och redogjorde för den skrivelse som föreningen skickat till kommunens politiker där vi kräver besked inför valet hur de ser på olika äldrefrågor. Skrivelsen finns att läsa här på hemsidan under rubriken Inför valet. Ett annat diskussionsämne är PRO:s framtida utveckling och här har distriktet tagit fram ett diskussionsunderlag som redovisades på mötet och som även finns att läsa här på hemsidan under rubriken Aktuellt.

26 mars: Allsång del 2

Rolf och Kajsa leder oss i allsången

På vårens andra allsångsträff samlades vi i den största lokalen på ABF. Rolf Månsson hade som tidigare gjort ett fint förarbete och kom med ett nytt häfte med gamla kända melodier. Vi sjöng och trivdes med Rolf som försångare och med Kajsa som kompade på dragspel. Som avslutning på träffen blev även denna gång en show med de glada spelmännen Jan och Gösta. 

12 mars: Allsång

Här sjungs det för fullt vid ett av de två långborden. I bakgrunden skymtar sångledaren Rolf.

Det blev både festligt, folkligt och fullsatt när det var premiär för allsången. Vi klarade struparna och sjöng ut allt vad vi kunde. Rolf Månsson ledde oss genom repertoaren som bestod av gamla kända sjömansvisor, Taube-visor och schlagers från förr. Kajsa ackomparjerade perfek på sitt dragspel. Det var fullsatt i lokalen, det hade strömmat till sångare mer än vad någon hade trott. Som avslutning på träffen fick vi lyssna på sex glada muskianter, en nybildad grupp som kallar sig Blue tones. I den ingick bland annat tre munspelande PRO-are - Rolf, Jan och Gösta. Visst är allsång populärt och nu är det bara att se fram mot nästa träff den 26 mars. Då möts vi i en större lokal och kanske med ännu fler sångare. Lite flera manliga sångröster skulle inte skada. Klicka på Allsång här till vänster för att se fler bilder från träffen.

12 mars: Äldreomsorg

Bo och Inga lyssnar uppmärksamt på infomötets talare.

Bo, Inga och Rolf har varit på infomöte om framtidens äldreomsorg på nya äldreboende i Vallda inbjudna av Humana som presenteraede en undersökning med drygt 1000 personer 55-65 år, en studie där 130 kommuner ingick. Vi fick svaret på den av Humana om hur Kungsbackas äldreomsorg kommer att se ut. Humana är ett av Sveriges största omsorgsföretag. Framtiden är att satsa på teknik och innovationer. Vi kommer kanske i framtiden att bli ompysslade av en digital robot, kallad Skiraffen. Han kan ta blodtryck, mata, lägga dig och mycket, mycket mera. Därefter följde en samtalspanel bestående av Marianne Kierkeman (M), Maude Lanne (S), Corfitz Grönvall (SPF Halland) och Ralf Björkman. Frågor ställdes varför Kungsbacka inte har några äldreboenden typ Boviera i Varberg och varför  inte KPR kan återinföras där vi pesnionärer får framföra våra önskemål om vår vård och hur framtidens boende planeras. Vi ställde  de närvarande tjänstemännen och politikerna mot väggen.

7 mars: Falkenbergsrevyn


Det var 48  resenärer som gav sig iväg till årets upplaga av Falkenbergsrevyn.

På  Björkängs vägkrog utanför Varberg serverades det middag innan färden fortsatte mot Falkenberg

Resenärerna väntar förväntansfullt på att föreställningen ska börja.

Det var 48 glada PRO:are som gav sig iväg till Falkenberg för att se årets upplaga av Falkenbergsrevyn. Mätta och belåtna kunde vi bänka oss i salongen efter att han ätit middag på Björkängs vägkrog. Årets revy, Mitt i smeten, har jäst fram under 37 dagars repetitioner och vi åskådare kunde nu se den färdiggräddad på några eftermiddagstimmar. Föreställningen blev uppskattad och lockade fram många glada skratt. Vår rutinerade reseledare Kurt höll ihop det hela på bästa sätt och vid sjutiden på kvällen var resenärerna hemma igen en upplevelse rikare.

27 februari: Årsmöte


Britt välkomnas tillbaka till styrelsen av ordförande Bo. Hon invaldes som ersättare i ett år. Bo blev  själv omvald för tredje gången som ordförande.

Tre glada spelmän från Torup, Antiviteterna, underhöll efter förhandlingarna. Det blev trallvänliga melodier och vi kunde sjunga med.

Ordförande Bo Eriksson hälsade alla välkomna till det välbesökta mötet. Efter att Margareta Carlson hållit parentation över bortgångna medlemmar var det dags för årsmötet. Leif Jarnsand valdes till mötesordförande och han svingade klubban med säker hand. Verksamhetsberättelsen, ekonomiska berättelsen och revisorernas berättelse godkändes  och styrelsen fick ansvarsfrihet. Bo Eriksson omvaldes till styrelseordförande på två år liksom styrelseledamöterna Birgit Karlsson, Kurt Sidstedt och Arne Ackerot, samt ersättarna Inga Calén, Stig Jonasson och Rolf Månsson. Britt Karlsson invaldes på nytt i styrelsen där hon blir ersättare. Därmed får styrelsen en deltagare till. Till revisorer valdes Bertil Hultén, onval, och Eva Lidholm, nyval, och till valberedningen slutligen valdes Inger Danielsson och Ingvor Rickardsson.  Ingamay Almqvist blir konsumentombud ytterligare ett år.Efter mötesförhandlingarna blev det underhållning av en glad trio från halländska Torup som spelade allt från Gökvalsen till Elvis-låt. Kaffe med smörgås och ett lotteri med många vackra vårblommor avslutade denna februariträff.

10 februari:Möte på Fritids

Här är Kurt, Rolf och Bo i samspråk med Linus Kron och Robert Andersson från Kungsbacka Fritid.

Vill man få nånting gjort får man ta initiativet. Därför tog föreningens ledning kontakt med Kungsbacka Fritid och fick ett möte med nye chefen Linus Kron. Vi framförde våra önskemål som gällde främst två saker: Att boulebanorna på Inlag ska snyggas upp och förbättras samt att vi får tillgång till större köksutrymme och bättre diskmaskin på Elektronen. Några konkreta löften fick vi inte men kravet på bättre  boulebanor gick i alla fall till andra chansen, som det heter numera. Det blir nämligen ett möte senare i vår  med alla intressenter på. plats där vi ska diskutera förslagen. Klicka på Möte hos Fritids här till vänster och läs mer om mötet.

30 januari: Medlemsmöte

Gillis Edman höll ett mycket uppskattat föredrag i ett allvarligt ämne.

För första gången på ett medlemsmöte fanns det tolkar. Kerstin har problem med hörseln fick hjälp av Amalia och Martin att följa föredraget. De skrev på en dataskärm där Kerstin kunde läsa. 

Trots snöyran kom 75 personer till årets första medlemsmöte på Elektronen. De fick lyssna till Gillis Edman som höll föredrag om "Sorgen är kärlekens pris". Han fick oss att se sorgen som en tillgång i livet. Föredraget gav oss mycket att ta med hem och fundera över. Ett allvarligt ämne men Edman berättade med glimten i ögat och lockade fram många skratt. Vår vice ordförande Kurt debuterade som mötesledare med den äran. Bo var på kurs i Gysinge. Kurt påminde om vår nya aktivitet allsången som startar i mars och om våra resor. Vi fick också information om det nya samarbetet med SPF Trevnaden. Samarbetet innebär att vi PRO:are kan delta i SPF:s aktiviteter. 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.