A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Pensionärer på resa i Lettland

2019-06-03 Pensionärer på resa i Lettland

En söndagsmorgon stod en skara förväntansfulla PRO-are vid Rasta i Kalmar och väntade på Fårbobuss. Den kom med chaufför Harald och fylldes på utefter vägen till Värtahamnen i Stockholm. Lettland med huvudstaden Riga var resmålet. 

” Vår” guide Daiga klev på bussen i Riga och så startade resan nordost ca 10 mil till Valmiera.  Hon berättade kunnigt om trakten vi passerade. Landskapet har varit sjöbotten och är lätt kuperat med mycket tallskog, påminde om norra Ölands tallskogar. 

Jordbruk
Vi såg många åkrar i träda, varför? Jo, efter första världskriget, när Estland, Lettland och Litauen förklarade sig självständiga genomfördes en jordreform. De många tyska stora herrgårdarnas marker styckades upp och delades ut till jordlösa bönder. Efter andra världskriget när åter ryssarna var herrar i Baltikum gjordes gårdarna om till kolchoser och många lettiska bönder deporterades till Sibirien. Efter 1991 då Lettland är ett självständigt land saknas både bönder och kunskap. Danskar köper nu upp lettisk mark.
På de åkrar som brukas, odlar man främst spannmål, raps och grönsaker. Kött importeras från Polen. 

Herrgårdar
Många av de gamla herrgårdarna är i mycket dåligt skick. Man försöker restaurera och sedan fem år tillbaka har man ett nytt program för dessa. För att få bidrag till renoveringen måste herrgårdarna vara tillåtna för allmänheten, inte inhägnade bakom höga staket. Man kan göra om dem till spa- eller konferensanläggningar t.ex. Herrgården i Valmiera är omgjord till ett mycket populärt ölbryggeri och där gjorde vi det första stoppet. 

Efter en god lunch med provsmakning av tre olika sorters öl, ett till förrättssoppan, ett till huvudrätten och ett tredje till efterrätten visades bryggeriet. Undertecknad är inte särskilt förtjust i öl, men detta var gott! 

Sigulda
Därefter for vi mot Sigulda för att se mera av historien. De tre baltiska länderna har under århundradenas lopp invaderats av vikingar, korsriddare, svenskar, tyskar, ryssar, polacker och åter ryssar. Det är otroligt att det finns några ester, letter och litauer kvar!
Vi såg rester av den gamla borgen i Sigulda från 1200-talet. Där fanns också en grotta,  med röd sandsten och en källa med klart vatten. Båda dessa har stor betydelse i den lettiska folktron.

Medeltida restaurang
På kvällen åt vi middag i en bevarad medeltida restaurang, Rozengräls i Riga med medeltida mat och underhållning. Den ligger tre meter under nuvarande gatunivå. Riga har rivits, bränts, skövlats åtskilliga gånger och varje gång har staden byggts upp ovanpå den gamla och därför är nutida gatunivå högre. Vi gick nerför en stentrappa med höga trappsteg för att komma till restaurangen. Endast stearinljus fanns som belysning, dock var toaletten modern!

Riga
Nästa dag var det rundtur i Riga med buss och till fots. Riga var Sveriges största stad på 1600-talet. I gamla stan beundrade vi de många vackra husen med sina utsmyckade fasader. Swedbanks stora skyskrapa tornade upp sig vid floden Daugava och har i folkmun döpt till Tvättmaskinen. Vi såg de stora ryska blockhusen i den ryska delen. Ca halva befolkningen är ryssar och vill inte integreras i det lettiska samhället. De talar ryska, barnen går i ryska skolor… Letter och ryssar lever i samma land och sida vid sida, men ändå inte tillsammans. Vår guide är född i Lettland har varit gift med en svensk man med lettisk bakgrund, bott i Sverige i 23 år och är nu tillbaka i sitt första hemland. Hon vet alltså mycket om båda länderna och kan jämföra. Hon berättade t.ex. att många letter saknar framtidstro. Utvecklingen från 1991 har gått för sakta, folk vill inte betala skatt, jobbar svart och många emigrerar. Befolkningstalet sjunker. Pensionen 60 – 800 euro / månad räcker inte att leva på, priserna är ungefär som i Sverige. En vanlig genomsnittlig månadslön är 1.000 euro. 

Efter fyra dagar kom vi tillbaka till utgångspunkten i Kalmar och var mycket nöjda med det vi sett och hört, med busschauffören, guiden och ressällskapet. Mycket intressant att besöka ett grannland, nära i avstånd, men ändå olika både historiskt och nutida. Guiden Daiga gav oss mycket att tänka på. Vi har det bra i Sverige.

Text Britt Nyberg Foto Erik Nyberg

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.