A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

80+ resan

2018-05-17 En härlig dag fylld av nya kunskaper, sång och skratt, god mat och mycket att titta på och beundra. Ja, så blev årets 80+resa, planerad av Jan-Olof och Ingalill, som startade från Berga Centrum.
Målet visade sig vara Hönsalottas luffarmuseum vid Boda glasbruk. Vid framkomsten möttes vi av Snacke-Per som gav var och en ett välkomnande handslag innan vi, till musik av Alex och Hanna, tågade in i museet.
Där serverades kaffe med bulle medan Snacke-Per (ja, han heter ju Göran Johansson men gör verkligen skäl för smeknamnet!) talade om vad som stod på programmet för dagen.
Vi förflyttade oss till en samlingssal där Göran inlevelsefullt och med många intressanta fakta, berättade om luffarnas liv och leverne under många årtionden. Ett hårt liv som födde många idéer för att försörja sig genom att så småningom tillverka saker att sälja eller byta mot mat och husrum för att inte bli polisanmälda efter lösdriverilagens införande. På så sätt startades den s.k. luffarslöjden, t.ex. diverse föremål tillverkade av metalltråd.
Vilken fantasi och otroligt jobb! Vi fick även veta hur man av en slump, kan man säga, kom på hur glas blev till.
Alex berättade om en kusin som redan vid 13,5 års ålder blev tvungen att försörja sig själv och ganska snart blev luffare och senare skärslipare. Det blev även många tavlor genom åren. Allt berättades kärleksfullt med humor och skratten blev många. Sedan serverades en god middag med allehanda småländsk mat.
Alex och Hanna spelade och sjöng och inbjöd till uppskattad allsång. Dagen i Boda avslutades med kaffe och lotteri och Tomas tack för en mycket trevlig dag.
Barbro Åberg.

 Framme vid Luffarmuséet.

 Alex och Hanna hälsar välkommen med musik.

 Luffarslöjd

 Luffarslöjd

"Snacke-Per" Göran Johansson

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.