A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Blekingeresa

Resa till Mörrum och Karlshamn

2017-09-01
Fredagen den 1 september åkte Vä PRO på en dagstur till Blekinge. Första stoppet var i Mörrum  där vi åt frukost på Laxerian och därefter lite tid att njuta av omgivningarna. Färden fortsatte till Svängsta  och besök på ABU/Halda  ett museum med fungerande maskiner från ur-tillverkningen under Halda tiden som började redan 1887.  Maskinerna som tillverkat taxametrar och fickur övertogs av AB Urfabriken som blivit världsledande som fiskeredskapsproducent.  I Svängsta gjorde vi även ett mycket intressant och nostalgiskt besök på Möllegårdens skolmuseum.  Där har man bevarat kateder, vissa möbler, böcker och slöjdalster  från 1850 talet och framåt.  Vår ciceron gav en mycket talande beskrivning av skolans värld från äldre tider.

Efter en god lunch på Haldakrogen gick färden vidare till Karlshamn.  Skottbergska Gården, ett borgarhus med mycket bevarat i sitt ursprungliga skick. En intressant guidning som avslutades med ett besök i den gamla handelboden där ingen mindre än L O Smith varit biträde.

Nästa besök i Karlshamn var på Punschmuseet där vi fick en visning hur drycken tillverkades och ett anförande om dess historia.

Eftermiddagsfika och en sillamacka intogs i Hällevik varefter vi började hemfärden mot Vä.

Kristianstad Buss var arrangör för programmet och den trevlige chauffören Johan Bodensparr  guidade oss genom dagen.

Bild från Mörrum
Bild från Mörrum


Bild från punschmuseét i Karlshamn

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.