A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Bra att veta

Rätt till bostadstillägg?

Bostadstillägg för pensionärer - tillskottet till pensionen som många missar

Om du är pensionär och har låg pension kan du ha rätt till bostadstillägg. Här kan du läsa om bostadstillägg och hur du själv kan göra en beräkning på om du har rätt till det och hur mycket pengar du kan få.

För den som är pensionär, är över 65 år och har en låg pension kan det vara värt att kolla om man har rätt till bostadstillägg. För att få bostadstillägg krävs att man tar ut hela pensionen, även tjänstepensionen och gör en ansökan hos Pensionsmyndigheten.

Det har visat sig att många som är berättigade till bostadstillägg missar att ansöka om det. Det kan vara så många som 140 000 personer som går miste om ett viktigt tillägg till pensionen. Det spelar ingen roll om man bor hyreslägenhet, bostadsrätt eller ett hus utan man kan ändå vara berättigad till bostadstillägg. Bostadstillägget är skattefritt.

En enkel tumregel är att du kan ha rätt till bostadstillägg om du har en lägre månadsinkomst än 13.000 kronor efter skatteavdrag.  När ansökan är godkänd slipper de flesta att ansöka varje år. Pensionsmyndigheten hämtar in uppgifter om pension automatiskt från bland annat AMF. Alltså behöver du bara göra en ny ansökan om din ekonomi förändras eller du får förändringar i ditt boende som höjd hyra.

Källa: Carina Blomberg, AMF

Här kan du läsa mer: 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.