A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Vård av anhörig

Bild som visar Ann-Christine Nyström som orienterar oss om hur vi väldigt snabbt kan få en roll som anhörigvårdare. Minst 1,3 miljoner svenskar är anhörigvårdare, och det kan gå från en minut till en annan. Om det berättade Ann-Christin Nyström.

Ann-Kristin Nyström är fysioterapeut och ergonom och berättade om ett problem inte många tänker på. Det är den belastning på psyke och kropp det innebär att helt plötsligt dagligen vårda en anhörig i hemmet. Det är första steget och det är att bli medveten. Nu får vi gemensamt i vår förening besluta om hur vi kan gå vidare till en bättre livskvalitet.

Livet kan förändras snabbt

2019-04-11 Vi blir alla äldre och får erfarenheter som vi kan dra nytta av. En sådan erfarenhet är hur livet snabbt kan förändras och kan innebära stora förändringar i vårt liv. Olycksfall och sjukdom kan drabba oss och våra närstående från ena minuten till den andra. En fallolycka kan innebära ben- eller armbrott. En stroke kan innebära stora förändringar.  

En ny uppgift

Du har, utan att ha planerat det, blivit anhörigvårdare. Och det har vi blivit utan den utbildning som de som i sitt yrke arbetar med att ge vård och utan deras hjälpmedel i arbetet. 

Var fjärde person som är 65 år eller äldre vårdar en närstående så du befinner dig i gott sällskap. I närmare hälften av fallen är det partnern man tar hand om. De flesta vill ta hand om sin närstående. Men anhöriga som känner  omsorgsansvar riskerar att slitas ut. ”Omkring 1,3 miljoner svenskar vårdar eller stöttar en närstående i Sverige.”

 

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.