A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Går det att försäkra sig mot bedrägerier?

Går det att försäkra sig mot bedrägerier?

2018-12-10 Konsumenternas försäkringsbyrå deltog den 22 oktober i ett seminarium om bedrägerier mot äldre. Seminariet anordnades av Polisen, Brottsofferjouren, PRO och SPF Seniorerna. Försäkringsbyråns chef Anna-Karin Baltzari Danfors berättade om försäkringsläget efter en sk. id-stöld.

Vad gör du efter ett bedrägeri där någon obehörig använt dina personuppgifter, en så kallad id-stöld? Kan du få hjälp?

I allt fler hemförsäkringar börjar det ingå ett så kallat ID-skydd. ID-skydd säljs också av andra företag än försäkringsbolag och kan då innehålla andra saker.

I en enkät gjord av Konsumentverkets upplysningstjänst ”Hallå konsument” svarade en överväldigande majoritet tillfrågade att de trodde att ID-skyddet i försäkringen innebär att ”jag är skyddad från att någon använder mina personuppgifter”

Så är det inte berättar Anna-Karin Baltzari Danfors. Ett ID-skydd innebär främst att försäkringsbolaget står för vissa åtgärder om du skulle bli utsatt för en obehörig handling eller ett bedrägeri som rör din personliga identitet (ID-stöld).

I första hand brukar försäkringsbolaget erbjuda rådgivning per telefon där de berättar hur du kan förebygga och upptäcka obehöriga handlingar – eller begränsa en redan inträffad handling. Rådgivningen går ofta att nå dygnet runt.

I ett andra steg erbjuder bolagen assistans med att till exempel avvisa betalningskrav och radera betalningsanmärkningar som du kanske hunnit drabbas av.

Det tredje steget är att bolagen låter den obehöriga handlingen omfattas av det rättsskydd som redan ingår i din hemförsäkring. Du får alltså använda rättsskyddet för att betala dina ombudskostnader om du hamnar i en tvist om till exempel ett betalningskrav.

Vi på Konsumenternas försäkringsbyrå tycker att det är viktigt att öka kännedomen om att det finns ett ID-skydd i många hemförsäkringar, säger Anna-Karin Baltzari Danfors. Kontrollera i vår jämförelse av hemförsäkringar eller direkt med ditt försäkringsbolag om du har ett ID-skydd eller inte i din hemförsäkring.

 läs mer här

Källa: Kristina Wretling Konsument Uppsala

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.