A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Reseanteckningar Åland

2014-07-06  

Några spridda anteckningar från Södra Hagunda PRO:s resa till Roslagen och Åland den 1-2 juli 2014.

 

På morgonen, den 1 juli kl. 09.00 anträdde vi vår resa, från Ramstalund med Bergsbrunn buss ställdes kosan österut. Inalles var vi 16 personer,

I höjd med Rasbo kyrka började det att regna, och vi började undra hur vädret skulle gestalta sig resten av dagen. Våra farhågor om regn och rusk kom som tur var på skam och i Grisslehamn var det uppehåll. Efter att vi lämnat in vårt bagage i Eckerölinjens terminal begav vi oss till Bagarboden där, Eje hade förvarnat om vår ankomst, och vi kunde inmundiga vårt förmiddagsfika, och då började solen att titta fram.

Vid 12-tiden var det dags för en författarvandring med Erik Eriksson, som skrivit flera romaner om livet i Grisslehamn, under fyra krigsepoker. 1808-1809 års krig, Krimkriget i mitten av 1800-talet och första-och andra världskriget. Vandringen började i hamnen och vi fick verkligen lära oss mycket om livet under dessa krigsår. Vandringen fortsatt och avslutades vid havet och klipporna vid Albert Engströms ateljé. Jag kan bara beklaga dem som inte var med på denna vandring, för det var en fängslande och intressant exposé över Grisslehamn under århundraden och något som levandegjorde historien. Erik Eriksson var en mycket charmerande och kunnig person som hade förmågan att levandegöra historia.

Vandringen var avslutad vid 14-tiden och vi gjorde oss beredda att embarkera M/S Eckerö för den fortsatta resan till Åland. Väl ombord väntade ett smörgåsbord, och vi hade fått utmärkta  platser längst förut i lokalen med vidsträckt utsikt över Ålands hav. Tack Eje det hade Du ordnat bra. Väl framme i Berghamn väntade en buss från Williams för att ta oss till Söderhagen där vi skulle övernatta. Vi hämtade mitt dragspel på vägen ut, vi hyr ju ett sommarhus bara några hundra meter från Söderhagen, och efter att vi fått våra rum blev det lite allsång, företrädesvis visor av Evert Taube. Så fick vi kvällskaffe med smörgåsar som Sven, och Erika från Söderhagen dukat fram, och efter det begav vi oss upp till campingen och det fina grillhuset för att grilla korv och dricka en kvällsöl. Vi fick uppleva en otroligt vacker solnedgång över Torpfjärden. Klockan var väl omkring 23 när vi vandrade hem för att njuta av Söderhagens sköna sängar, och vi somnade lyckliga efter en intensiv dag.

En liten incident inträffade när vi klev av bussen på Söderhagen. Jag glömde min kryckkäpp, ”erikshjälpen”, så jag fick klara mig utan resten av kvällen.

 

Dag 2 Den 2 juli

 Efter att ha sovit ut serverades en utomordentlig frukost, med olika sorters fil, flingor, juice, nybakt bröd med varierande pålägg, ägg och kaviar, och naturligtvis kaffe. Mätta och belåtna.(Tack till Sven och Erika) kunde vi så invänta avfärden med Williams buss kl. 11.00. Gårdagens incident med ”erikshjälpen” löstes, då det visade sig att man skickat med den till vår nya buss. Det är sånt som kallas god service.

Vi startade vår resa mot Bomarsund och passerade genom ett antal av Ålands 16 kommuner. 16 kommuner och en befolkning på omkring 28000 varav ungefär 11000 bor i Mariehamn. Minsta kommunen Sottunga har cirka 100 bofasta invånare. Bomarssund är ju en fästning som ryssarna började att bygga 1832, den blev aldrig färdig, och intogs av engelsmän och fransmän 1854 och ryssarna sprängde själv anläggningen i september 1854. Det första vi besökte var Notvikstornet, enförsvarsruin några hundra meter från själva huvudanläggningen. Därefter åkte vi ner till fästningsruinerna , för lite information och den väntande lunchen, som bestod av stekt lax med tillbehör. Något som var nytt för de flesta var att det serverades inlagda rödbetor till fisken, en ny angenäm smakupplevelse. Efter kaffe åkte vi vidare till Kastelholms slott. Där kunde vi ströva fritt och bese, Jan Karlsgårdens friluftsmuseum, Det gamla fängelset Vita björn, samt hantverksutställning, osv. Flera av oss kunde inte motstå att inmundiga en glasstrut i det soliga och varma vädret.

Så ställdes kosan mot de norra delarna av Åland, Getabergen. Ålands högsta och äldsta del. För cirka 6000 år sedan började det blivande Åland att höja sig över havsytan, och bergen har i dag en höjd på 60 meter, Ålands högsta punkt Naturen påminner något om vår egen ”norrlandsnatur”. . Ändamålet med besöket var att se, ett annat Åland, och att njuta av natur och bara koppla av. Högst uppe på Getabergen finns en restaurang, och en del passade väl på att få lita fika. Vid 17-tiden börjad så återfärden mot Berghamn och den förestående sjöresan som skulle ta oss tillbaka till Grisslehamn. Väl ombord var det åter dags för mat, och vi fick samma fina bord i restaurangen som vi hade vid utresan. Smörgåsbordet var lika dignande som alltid, men det var nog många av oss som valde något enklare och mindre portioner. Som ni märker har det inte gått någon lekamlig nöd på oss under resan. Väl framme i Grisslehamn, var det dags att äntra Eckerölinjens ordinarie buss till Uppsala, dit vi anlände strax efter kl. 21. Två underbara och innehållsrike dagar var till ända, och alla verkade mycket nöjda. Ett tack till Eje som planerat resan. Allt var väl avvägt och inget jäkt eller stress förekom. En uppmaning till er som inte var med på resan: Åk med nästa gång!

Vid tangentbordet

En nöjd resenär

Erik Wall

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.