A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Länet runt

Länet runt i Västerbottens län

Referat från föreningar och distriktet i Västerbottens län

Sidan uppdateras 20 sept. 2019

Bureå PRO medlemsmöte 23 april 2019

Ordförande Roger Olofsson hälsade alla som samlats välkomna till mötet, speciellt nya medlemmar. Gunvor Bäckström tackades för sitt stora engagemang i Bureå PRO.

Reseledarna informerade om resa till IKEA och hemlig resa den 4 juni. Bureå PRO är inbjudna till en resa den 12-13 augusti till Höga Kusten.

Majvor Lundmark informerade cirkelledarna om vikten av att ifylla närvarolistor och arbetsplan. Valter Lindh informerade om trafikfrågor.

Sedan blev det modevisning, Sara Darehed från Senior Shoppen visade vårens/sommarens mode med hjälp av mannekänger från PRO Bureå .

Därefter fika med goda smörgåsar och kaka, innan försäljningen av vårens mode påbörjades.

Mötet avslutades med lotteridragning.

Irene Öhgren

------------------------

Bureå PRO medlemsmöte 17 sep 2019

Ordförande Roger Olofsson hälsade alla som samlats välkomna till mötet, speciellt nya medlemmar.

Reseledarna informerade om resa till ostviksrevyn.

Majvor Lundmark informerade vilka studiecirklar som startar under hösten

Sedan blev det modevisning, Sara Darehed från Senior Shoppen visade höstens mode med hjälp av mannekänger från PRO Bureå.

Därefter fika med goda smörgåsar och kaka, innan försäljningen av höstens mode påbörjades.

Mötet avslutades med lotteridragning.

Lennart Burwall

------------- 

Fest med surströmming på 23-an Robertsfors.

I går onsdag var det dukat för surströmmingsfest i 23-an. Det ar Robertsfors PRO-förening som höll i denna begivenhet. På borden var det dekorerat med ljus och rönnbär. Många medlemmar, c:a 90 stycken, hade bänkat sig runt borden. Och sorlet spred sig över lokalen, när man möttes över borden.

Ordföranden Kristina Björk hälsade välkommen, och bjöd gästerna kliva fram och förse sig vid buffébordet. Det fanns sill att få, för den som föredrog denna.

Underhållare idag, var Ring så spelar vi, en duo som består av äkta paret Birgitta och Tomas Johansson. Efter maten fick vi lyssna på deras berättelse om livet och de hade plockat in melodier och visor runt kring detta. De är båda erfarna dansbands artister, och bjöd på en trevlig stund, med gamla och kanske bortglömda låtar.

En trevlig middags bjudning var det och nöjda gick gästerna hemåt med en belåten min.

 

På fotot; Så många härliga låter, som spelades och sjöngs av duon Birgitta och Tomas Johansson på surströmmingsfesten i Robertsfors.

Text och foto: Ann-Charlott Nordlund

 -----------------------------

PRO Hörnefors gjorde en resa på inlandsbanan

Onsdag den 14 augusti kl. 07:00 klev 35 glada PRO:are ombord på bussen i Hörnefors. Målet var Storuman och därefter tåg på inlandsbanan till Gällivare. Första stoppet blev Lycksele där alla intog buss-fika.

Resan gick vidare, och mitt på dagen serverades lunch på hotell Toppen i Storuman. Ett stort tack till Lennart Persson som gjorde en uppskattad guidning i Storuman.

Efter att ha åkt tåg ett tag gjordes ett stopp i Sorsele. Där mottogs passagerarna med musik och det fanns glass att köpa för den som var sugen.

Det fanns en mängd renar på spåret och tåget kom så småningom

- tutandes- fram till Moskosel. Det var då tid för middag.

Resan gick vidare till Polcirkeln där nästa stopp var planerat. Alla fick där ett certifikat som bevis och minne från platsen.

Väl framme i Gällivare, som var resans mål, hade klockan blivit 22:00 och incheckning gjordes på det stora fina Hotell Gällivare.

Många hade nog velat stannat en dag i Gällivare, men nästa morgon var det dags för hemfärd och med avgång 07:48.

Alla kom så småningom hem på torsdag kväll nöjda och belåtna.

 

---------------------------------

PRO Rundvik tillsammans med PRO Nordmaling åkte på en dagsresa till

Köpmanholmen. Ordförande Åke Höglund PRO Köpmanholmen hälsade oss välkommen i deras lokal Allgården. Vi bjöds på förmiddagskaffe med en kort presentation av föreningen och dess verksamhet som avrundades  med film om Köpmanholmens stolthet Totta Näslund och hur livet begav sig efter nedläggningen av fabriken. Därefter åkte vi vidare till Ingeborgs trädgård och Herrgårdsparken, där vi blev guidad av viss Hedberg och hans bokhållare. Efter en intressant förmiddag serverades lunch på Kajkanten. Efter maten blev det besök i Brukskyrkan där vi fick se ljuskronorna som paret Mattias och Linda Baudin från Lögdeå tillverkat. Vi fick också ta del av Brukskyrkas intressanta historia. Vi avslutade dagen med eftermiddagskaffet på Allgården och underhållning av duon  ”Kalas”.

Efter en fullspäckad dag med många upplevelser åkte vi nöjda hemåt. 

Tack PRO Köpmanholmen för en fantastisk dag som de var värd för.

 

    

Texten Britt Jonsson och foto Lennart Jonsson

--------------

PRO Bureås började sin uppstart för hösten med att äta  surströmming i Båtklubbens lokaler den 20 augusti, där ca 100 medlemmar hade mött upp. Ordförande Roger Olofsson hälsade alla välkomna. Majvor Lundmark informerade om alla cirklar som startat/kommer att starta under hösten. Gerd Lidström berättade att det finns möjlighet att vara med på vinprovning i hösten. Anmälan måste göras då det endast finns ett begränsat antal platser. Karin Karlsson informerade om en resa till Ostviks revy den 9 november. Mer information kommer om detta. Underhållningen stod Ann-Louise Höglund och Inga Lill Janglund för. De fick medlemmarna att stämma upp i allsånger och bjöd också på sånger av Gunnar Viklund samt en visa på bondska. Sedan bjöds på kaffe och kaka samtidigt som lottdragning gjordes. Innan vi avslutade för kvällen berättade Roger för alla köpsugna att Seniorshopen kommer till Bureå den 17 september.

Irene Öhgren

 

-------------------

Träffpunkten i Bureå bjöd in till en trevlig stund för sina medlemmar lördagen den 17 augusti. Ca 110 medlemmar deltog. Roger Olofsson från styrelsen informerade om Träffpunktens verksamhet och önskade förslag på aktiviteter som vi kan göra på Träffpunkten. Vi bjöds på god mat samt kaffe och kaka. Underhållningen stod Stig och Jerry Olofsson samt Åke Lindkvist för. Trion saknade artistnamn så medlemmarna gav dem namnet ”Bröderna Olofssons sväng-gäng”. De spelade gamla godingar från 70- och 80-talet, mycket nostalgi  då man kände igen många av låtarna från förr.

Iréne Öhgren

Bild Lennart Burwall

 ---------------------

Lärorik bussresa

PRO-föreningarna i Åsele och Dorotea har gjort en gemensam bussresa till Norrbyskär och museet där. Dagen började nog så spännande då regnet ömsom öste, ömsom duggade, ned. Tursamt nog blev vädergudarna välvilligt inställda, och regnet upphörde, i anslutning till att bussen anlände till färjeläget. Efter färjeturen fick passagerarna sedan åka tåg till museet (tyvärr kunde rullstolarna inte tas med på tåget). Där väntade en välsmakande lunch eller vad sägs om gubbröra, sallad, lax med god sås och potatis och sedan avslutning med kaffe och kaka! Där fanns även möjlighet att inta annan förtäring och dryck efter var och ens önskemål. Två kunniga guider lotsade därefter besökarna runt. I museet finns intressanta berättelser och föremål ”från tiden”. Där finns även en stor modell som visar anläggningen under storhetstiden – från slutet av 1890-talet då Frans Kempe (vd för Mo och Domsjö), skapade sitt idealsamhälle och fram till det att verksamheten minskade från 1930-talet och helt lades ned 1952.  Förutom i museet fick besökarna se bebyggelsen ”live” genom åter äntra tåget och göra en åktur igenom den. När det sedan var dags för hemfärd så kunde resenärerna koppla av i den fullsatta bussen och den trygge chauffören, och historieberättaren, Lennart Hanssons vana händer!

Text-foto: Helén Kronebrand

--------------

PRO Robertsfors

Sommarfesten för + 60 i Gumboda.

Sommarfest i två dagar var planerat och det blev verkligen så också. Redan vid tre-tiden på fredag hade många samlats. Det blev tal av PRO och SPF ordförandena Kristina Björk och Lennart Brändström.

Gumboda Mästerskap i Boule, med start fredag eftermiddag hade lockat 10 lag.  Lagen kom från Boliden, Holmsund, Ånäset, Robertsfors och Sikeå. Det fanns inga inramade banor, utan matcherna gick på den ojämna marken under tallarna på heden. Men det var lika för alla.  Efter semifinal och finalmatch stod laget Sikeå 2 som segrare. Det var Per-Ingvar Jonsson och Ann-Charlott Nordlund som blev Gumboda mästare detta första år.
Sedan kom introduktion om Gåfotboll för äldre.  Det är Börje Larsson som kommit med denna iden, att prova på som motion för äldre. Det var SPF och PRO från Robertsfors som provade med en match. Lagen bestod av tre damer och tre herrar.  Slutresultatet blev att SPF vann med 5-0.
Det fanns möjlighet att stå med husvagnar över natten, och ett 20-tal fanns på plats redan fredag natten. En Pub med underhållning öppnades på kvällen. Danslokalen hade pyntats med kulörta slingor och ljuslyktor. Det var Källqvist Trio som underhöll. Och med gamla godingar och dansvänliga låtar, fick de gästerna att dansa mellan borden. Trivsamt var det.
Det delades ut ett pris för mest uppseendeväckande hatten. Och där vann Per-Ingvar Jonsson med sin hatt ”Gumboda Motorstadion”

Lördag kom med bra väder, När välkomsttalen från de båda ordförandena Kristina Björk och Lennart Brändström hade tystnat sköts kanonsalut. Programmet under lördagen började med uppvisning av seniordans. Det är seniordansarna från Ånäset som stod för detta.
Mer av dans fanns det i lilla logen. Där var det Linedansare som visade flera av sina danser, och man fick även prova på att dansa Linedans.

Det stora dragplåstret var ändå var nog Bröderna Henrys från Lövångersrevyn. Med Mats Bohman och Bengt Öhman. De kom in och fick publiken med på sina skämt. Många hade nog kommit enbart för dem. Och de blev inte besvikna.

Senare på kvällen dukades bord i stora danslogen och det serverades middag där. Över 130 personer hade anmält sig till detta. Senare på kvällen dansades det till Mickes orkester. Och det var en trevlig kväll med fart och fläkt över dansgolvet.

För att kunna göra detta arrangemang möjligt, behövs många frivilliga som ställer upp. Det var ett femtiotal personer från de bägge pensionärsföreningarna från Robertsfors, som har hjälpt till dessa dagar. Det fanns mycket som behövde arbetare. Där fanns att köpa kaffe och smörgås, hamburgare, filbryta med fläsk, varmkorv, tombolalotter, kasta boll.
Det har strötts många berömmande ord, från de som gästat Gumboda Hed denna helg.

 

Seniordansarna från Ånäset ger oss en uppvisning

Text-foto Ann-Charlott Nordlund

-------------------

Holmsund. 64 PRO-medlemmar från Holmsund och Obbola har varit på en kryssning med båten, Ådalen III

Resan gick med buss, en ganska ny dubbeldäckare, mot höga kusten. Den kunniga guiden Elisabeth Nyberg från Lindtour berättade om orter som passerades medan busschauffören Leif Shilling rattade bussen tryggt och säkert. Utsikten från övre däck var magnifik och det gav en bra helhetsbild över landskapet.

Ett kortare stopp för fika vid Höga kustenbron. Därefter fortsatte resan till Härnösand för att kliva på båten, Ådalen III. Ombord var lunchbuffén framdukad och det var bara att ställa sig i kö för att hämta maten. Det serverades flera varianter av sill, lax, Prosciutto, olika såser, sallad, melonskivor, smör, franskbröd och tunnbröd. Varmrätten bestod av kött, rödvinssås och potatis. Efter klockan elva kunde valfri dryck köpas i baren. Därefter serverades kaffe och kaka. Allt smakade mycket bra.

Vädret var fantastiskt, inte en krusning på Ångermanälven och resan blev helt underbar. Höga Kustenbron med en segelfri höjd om 40 meter var en mäktig syn nedifrån båten. Flera av gästerna valde att stå ute på däck och njuta av färden.

Vissa småöar hade Skarven ockuperat och deras spillning har orsakat döende träd och växter. De stod kala och öde. Det liknade ett månlandskap.

Den två timmars båtturen avslutades i Veda där busschauffören hämtade upp PRO resenärerna.

Ett nytt stopp gjordes efter Nordingrå till ett populärt utflyktsmål i Själsland med restaurang och gårdsbutik. I en brant nedförsbacke styrde Leif bussen med säker hand ner till parkeringsplatsen. Inne i butiken såldes det blommor, inredningsartiklar, bröd, marmelad och mycket mer. Många köpte glass och dryck för att svalka sig i det varma vädret. 

Därefter gick resan vidare till Skuleberget med besök i Skule naturrum med en utställning om världsarvet Höga Kusten. Den lokala guiden berättade om landhöjningen i Norrland medan landet i söder sjunker till följd av inlandsisen.

Besöket avslutades med eftermiddagsfika, en matig och god smörgås med dryck, innan resan hem påbörjades.

Dagen var mycket lyckad, resan komfortabel och alla var nöjda. Guiden och chauffören tackades med rungande applåder.

Text-Foto: Sabrina Holmgren

------------------------------------------

Dagsresa med Robertsfors PRO.

I fredags som var, åkte en fullastad buss från Robertsfors med pigga pensionärer. De skulle på en dagsresa med PRO. Första stoppet var i Kålaboda vid museet. Den som tog emot oss var Birgitta Rahm. Vi fick guidning i mindre grupper. Det var mycket se- och hörvärt vad de berättade om dessa föremål.

Nästa stopp blev Olgas Café i Vebomark där hälsade Kristin Dahlberg oss välkommen. Dags även för förmiddags fika och sedan en rundvandring, för att se den utställning som är i blivande. Hela övervåningen är tänkt för utställning. Och vi fick höra om det som gjorts tidigare i byn, med sänkning av träsket, och om fynd från stenåldern.

Vi kom till Rismyrliden lagom till lunch. Och där serverades långfil (täten) med tunnbröd och syltefläsk. Efter att sett bakestugan och köpt bröd, blev det information om gården. Det var Thore Holmström som berättade om hur denna gård kommit till. Han informerade om nybyggarnas liv. Om deras regler, om rättigheter men också om deras skyldigheter gentemot staten.

Så en kort resa till Trädgården i Ursviken. Oj så fina blomster det fanns där. Det blev många kassar med blommor, att ställa in i lastutrymmet på bussen.

Sist anlände vi till Munkviken och där fick vi en god middag efter en lång utfärd. Vi var på resa i tolv timmar. Tack till reseledarna Malin Ådin och Sven-Olof Pettersson, som ordnat det så bra för oss. De blev avtackade i bussen med applåder.

 

Text och foto Ann-Charlott Nordlund

 

Köar för att köpa det nybakade tunnbrödet från bakestugan.

 ----------------

Burträskbygdens PRO har under den gågna veckan haft Grilltajm i Hembygdsområdet.

Efter att ha haft + 33,9 gr så satt vi där i blåst och kallt väder det är svårt att tro att det växlar så.

Ordförande Rolf Sandgren Hälsade ett 40 tal medlemmar välkomna. Ett särskilt välkommen till Brittan Henriksson och Melker Eriksson som skötte det musikaliska.

Britt informerade om dem musikal i Robertsfors som vi ska åka till den 20/10. Dags att anmäla sig.

Melker och Brittan spelade gamla godingar från förr. Genomförde ett musik quiz där Fritz Wännsträm fick 1:a pris.

Så den efterlängtade hamburgaren med tillbehör. Kaffe och muffins. Satt bra när vi var så frusna.

De lotterier som såldes drogs, där några blev vinnare.

Tack för idag och välkommen till surströmmingsfesten den 27 juli i Bursiljums Folkpark.

 

Text Britt Sundqvist.

------------------------

PRO Nysätra

Under shoppingdagarna i Ånäset, deltog PRO Nysätra genom att sälja PRO:s egna skraplotter. Fem lotter för 100 Kr. var ett specialerbjudande endast under dessa två dagar. Försäljningen var ganska jämn under dagarna med ett något mindre antal sålda lotter under lördagen. Vid bordet samlades såväl Pro:are från Nysätra som från övriga landet. Där tog även andra (kanske PRO:are en dag) en paus för att testa lyckan.

En fråga som ofta ställdes var ”Vad vinner man? ” och svaret vi gav var ”Ära och berömmelse” och vips var ännu ett lottpaket sålt.

Det blev många fina samtal runt bordet under dessa dagar, om våra PRO-föreningar, om vardagen för äldre och om KPR och om frågor som tas upp där.

Och vi hade trevligt.

 

Text: Birgitta Strid

Foto: Lars Wallgren

----------------------------------

Planering inför sommarfesten för 60+ i Gumboda.

Detta var den femte träffen med planerings bestyr inför sommarfesten för 60+ på Gumboda hed. Det är två föreningsordföranden Lennart Brändström för SPF och Kristina Björk från PRO som gör upp planerna. Det startade förra året och blev redan då succé, med en dags fest. Men här smids planer för en fest som blir på 2 dagar, den 9 och 10 augusti.

Det är pensionärsföreningarna PRO och SPF i Robertsfors, som gör denna fest i gott samarbete. Under helgen är det över 50 förenings medlemmar som skall hjälpas åt, så allt fungerar när besökarna kommer.

Fredag eftermiddag startar festen med en Boule-cup ”Gumboda mästerskap”, sedan uppvisning av Gåfotboll, en ny variant av fotboll tänkt för äldre. Båda dagarna är det tävling om den mest uppseendeväckande sommarhatten. På kvällen är det ”Efter jobbet”, en pubkväll med underhållning av Källqvist Trio.

Lördag börjar med tal och välkomstsalut med kanoner, Seniordansare, Linedans, historievandringar, uppträdande av Bröderna Henrys. Senare på kvällen middag med dans till Mickes. Bussar avgår från Robertsfors. Ja det är mycket som ska hända under dessa två dagar, och det är beställt vackert väder under hela helgen.

 

 Planering av de många tider och aktiviteter som ska passas i hop under dessa
2 festdagar. Vid bordet sitter Kristina Björk PRO, och från SPF Lennart och Anita Brändström.

Text och foto: Ann-Charlott Nordlund.

 --------------------------------------

 

En underbart vacker morgon efter midsommar äntrade 54 PRO medlemmar från Burträskbygdens PRO för att ta sig an en hemlig resa. Modigt gjort. Ordförande hälsade alla välkomna.

Färden gick mot Norrbotten. Färsta stopp blev i Norrfjärden med ett bussfika som smakade bra.

Sen vidare till Harads med besök i Svantes Vilt och bär. Trångt om saligheten i butiken. Vidare mot Lunch i Treehotel med vackert dukade bord och god mat. Information om hotellbyggnader uppe bland träden som låg inne i skogen.

Nu drar vi mot Boden och besöker Havremagasinet som erbjuder konst i alla former och Försvarsmuseét som var väldigt intressant. Ett besök vid Rödbergsfortet hanns också med för att ta del av utsikten.

Innan vi äker hemåt så intar vi ett eftermiddagsfika med en god smörgås, där blev det nostalgi, möblerat med 50 och 60 tals möbler kul att komma ihåg.

Dags för hemfärd ordförande tackade chauffören och de som deltagit denna dag.

 

Text Britt Sundqvist

 

Ethel Lindmark  I väntan på lunchen Renskav med tillbehör.

 

 -----------------------------------

Våravslutning PRO Bureå

Ordförande Roger Olofsson hälsade ca 160 medlemmar välkomna till våravslutning i Hembygdsparken den 25 juni. Det bjöds på grillade hamburgare med tillbehör samt en jättegod kaka till kaffet som Ulla Stenlund bakat. Vädret var strålande och alla njöt av maten och underhållningen som Bureå Spelgille stod för. Ulla-Britt Lundström från PRO Skellefteå informerade om att det fanns platser kvar till Gravmark den 16 augusti där Kalle Moraeus underhåller. Hösten inleds med surströmmingsfest i Bureå den 20 augusti 2019. Anmälan måste göras.

Irene Öhgren

 ---------------------------

HÖRNEFORS PRO

I strålande sol höll PRO Hörnefors sin sommarfest vid Församlingsgården. Drygt 100-talet medlemmar kom och njöt i det vackra vädret och bjöds på grillad korv med bröd. För att sedan få lite motion både för kroppen och knoppen kunde man gå en tipspromenad som Lena Edholm knåpat ihop med många frågor på temat nationaldagen. Därefter underhöll Sonny Myrlund med många kända låtar och han bjöd också in till lite allsång men först av allt stämde alla traditionsenligt upp och sjöng vår nationalsång, ”Du gamla Du fria” och under tiden Sonny underhöll serverades kaffe med dopp. Dagen avslutades med att ordföranden önskade alla en trevlig sommar och på återseende i september när vi äter surströmming.

Text, bild Carin Conradsson

-------------------

PRO Rundvik

Nationaldagsfirande i Rundvik.

Ordförande i PRO Rundvik hälsade alla välkomna till nationaldagsfirande på idrottsplan Manhemsborg. Svenska flaggan var hissad och nationalsången ”Du gamla du fria” sjöngs Det har sedan några år anordnats ett firande av nationaldagen i Rundvik med generationer i samverkan. IFK Rundvik, Rundviks Intresseförening och PRO Rundvik stod som arrangörer tillsammans med ABF. Två lokala näringsidkare sponsrade familjefesten. Ett stort antal personer, både gamla och unga, hade sökt sig till Manhemsborg och där var det laddat förutom med flaggfirande även med kaffe, saft och fikabröd och dessutom grillade hamburgare från den stora gasoldrivna wokpannan. Christoffer De Wall, Linda Nyberg och Anders de Wall grillade hamburgare till hungriga nationaldagsfirare och alla mumsade och åt.

Underhållning detta år bestod av uppvisningar i Aikido, uppvisning i fristile för hundar samt gåfotboll. Aikido är en japansk kampsport som Ann britt Coe och Anders Johansson visade. Vid hunduppvisningen ledde Emmeli Näslund hunden Nicke i olika turer. Dessutom visade Emmeli upp sin assistanshund och vad den kan hjälpa till med. Gåfotboll är en ny aktivitet där man spelar fotboll men spelarna inte får tackla och blir diskvalificerade om man springer! Slutligen riktade ordförande i PRO Rundvik ett tack till alla som medverkat för att få till detta firande av nationaldagen.

 

 

Gunnel Sundqvist referat och bild

 ------------------------------

Unga grabbar lär av gamla gubbar

Under två år har PRO Skelleftehamn haft ett samarbete med Balderskolan (Skellefteå) och Solkraft Öst (Skelleftehamn) där ensamkommande flyktingar under två timmar varje vecka fått slöjda tillsammans med oss. Aktiviteten har varit mycket uppskattad inte bara för eleverna utan minst lika mycket för oss.

Tänk bara att få lära ut vad en tumstock är på svenska eller varför inte en fogsvans. I ”läroplanen” har ingått att läsa en ritning och utifrån den snickra till en färdig produkt. De har tillverkat allt från smörknivar, skärbräden och som examensprov en hopfällbar pall.

Från PRO ser vi fram emot nästa termin med nya elever.

Text: Gottfrid Carlsson

Mats-Göran Holmqvist. Löser gemensamt ett problem med den hopvikbara pallen

Foto: Gottfrid Carlsson

----------------------------

PRO Ersboda är en av Umeås elva PRO-föreningar. Den startade 1990 och är med sina 550 medlemmar Umeås tredje största och till vår glädje har medlemsantalet ökat senaste året. De flesta kommer från stadsdelarna Ersboda, Ersmark, Mariedal och Mariehem. Vi jobbar för att ständigt utveckla vår verksamhet. Förutom de månatliga medlemscaféerna med inbjudna gäster/föreläsare har vi sedan många år drivit ett flertal aktiviteter som akvarellmålning, boule, läsecirkel, Qi gong, styrketräning och två grupper för balansgympa, därtill startar vi efter sommaren ett handarbetscafé och planerar att starta en matlagningscirkel. Boulelaget var mycket framgångsrikt och vann DM 2018 och fick äran att arrangera DM i augusti 2019.

De två grupperna för balansgympa har i många år letts av Annika Hansson och Kurt Nyberg. Tyvärr har båda två aviserat att de inte kan fortsätta leda dem så föreningen söker ersättare vilket har visat sig vara inte så enkelt men vi hoppas att det ska lösa sig.

Annika Hansson har lett sin stora grupp i åtta år, ungefär 35 deltagare brukar komma till gympan. Hon har under åren samlat på sig en gedigen kunskap i ämnet. Hennes intresse för gymnastik väcktes tidigt, som 14-åring gick hon med i Husmodersgymnastiken hemma i Hörnett, Örnsköldsvik. Hennes syskon har också varit mycket aktiva med bl a simning, längdhopp, längdskidor och basket på programmet och intresset för ett aktivt liv har Annika tagit med till sin egen familj som bl a varit mycket aktiva inom fotboll. Hon har många strängar på sin lyra, måla i akvarell och olja har hon hållit på med i många år och i tidiga ungdomen provade hon även på luftgevärsskytte!. Någon soffpotatis lär hon inte bli även om hon inte längre leder balansgympan.

Kurt Nyberg är en pigg 80-åring med 15 års medlemskap i PRO Ersboda. När han flyttade från Norrbotten till Umeå 2004, närmare till barn och barnbarn, var det en självklarhet att söka sig till PRO som ett sätt att träffa nya vänner. Hans engagemang i PRO Ersboda började med att han valdes som revisorsuppleant. Han valdes senare in som ordinarie ledamot i styrelsen och har varit vice ordförande, representerat PRO i Ersboda Folkets Hus och efter en kurs på Medlefors Folkhögskola är han ledare för balansgympan. När vi blir äldre försämras både balans och muskler men med hjälp av balansgympan stärker och underhåller vi dem vilket han och deltagarna i PRO Ersboda har glädje av. Gruppen, som består av 18 personer, träffas torsdagar klockan 10-11 på Trattgränd i Umeå. Efter nyss fyllda 80 år säger Kurt att han gärna vill bli avlöst som ledare men han kommer självklart att fortsätta med gympan och att ta del av den verksamhet som PRO Ersboda erbjuder.

--------------------------

PRO Nysätra bjöd in till träff vid Hakatjärn, Estersmark, för en dag med ”het aktivitet” vid grillen, tipsrunda och fiske. Under flera dagar hade det varnats för regn men vi fick en fantastisk dag med sol och värme. Delar av styrelsen för Hakatjärns fiskevårdsområde fanns på plats för att berätta om hur allt började. Hur tjärnen Rotenolbehandlats och hur man årligen sätter ut ny fisk och premiären infaller alltid på midsommardagen .  Grillarna tändes och parisare serverades till lunch. Mätta och belåtna tog de riktiga fiskeentusiasterna fram sina spön. Några fick abborre, några fick landa fina regnbågar, den finaste var nog den som fiskelinan var för klen för, men vi fick se den, vilken baddare. Så var det dags för kaffe och kaka med tipsrunda direkt efter. Alla deltog i tipsrundan och vinnare drogs efter det att vi använt oss av utslagsfrågor. Första-, andra- och tredjepris utdelades i form av PRO:s egna skraplotter. Efter några timmar med trevlig samvaro och många glada skratt och djupa diskussioner lämnade vi Hakatjärn. Det framfördes önskemål om att göra dagen till en tradition och vem vet?

Text: Birgitta Strid

 ----------------------------

Nationaldagsfirande i Robertsfors.

I Robertsfors firades Nationaldagen under hela torsdagen. Det började med kosläpp, sedan hade ordnats en hinderbana för barn på Bruksudden. Museet hade öppet och tåget kördes, och det fanns tid för guidad tur på bruket.

Men själva firandet med flagghissning var på Bruksudden, och startade klockan tretton.
Vädret var så härligt nästan för varmt att sitta i solen, många sökte sig i trädens skugga.
Först ut på scenen var Umeå manskör som efter nationalsången startade med ”Sveriges flagga” sedan följde en rad vackra sånger. De återkom även i slutet av programmet. Det är alltid mäktigt, att höra stämsång av en manskör.

Talet i dag hölls av Håkan Eriksson, han blev vidtalad främst för att han är språkvän till en kille från Eritrea. Men han tog även upp detta, med att mista sin hemvist.  Att behöva flytta någonstans, långt hemifrån. Han själv har upplevt det, när gruvan i Malmberget behövde mera mark. Han berömde Robertsfors kommun, att de startar projekt för invandrarna. För att de ska kunna lättare anpassa sig i samhället. Kommunen är också känt för att vara en trygg plats att bo på. Men trots det kan invandrarna känna sig otrygga.

Från Kommunen följde nu utdelning av diplom till ny svenskar. Det var biblioteks- och kulturchefen Åsa Grenholm och Kommunfullmäktige ordföranden Robert Lindgren som överlämnade dessa gåvor. Det var även ovanligt många ny svenskar, som fanns på plats denna dag att mottaga diplomen. De visade stor glädje och stolthet över sina gåvor.

Det var en stor publik på Bruksudden över 200 personer. PRO-föreningen hade som vanligt kaffeservering med nybakade vinerbröd och de såldes fort slut. Även de 100 gratis festisar till barnen försvann fort. Ett lyckat arrangemang blev det denna vackra Nationaldag.

bild och text Ann-Charlott Nordlund.

 Umeå Manskör som stod för underhållningen.

Högtidstalet hölls av Håkan Eriksson Sikeå.


Fullmäktiges ordförande Robert Lindgren var en av dem som skötte utdelningen av diplomen.

 -----------------------------------------------------

Hemlig resa 4 juni 2019

 

Tisdagen den 4 juni kl 07.30, avreste  43 pigga resenärer från Bureå PRO,

mot okänt mål.

 

Det bar iväg söderut, chauffören Fredrik försökte vara så hemlighetsfull som det

bara gick. Första stopp blev på Sörböle gård och gårdsbutik i närheten av Sörmjöle där vi fick träffa på en hel del hönor och tuppar, samt vallhundar hos fåren. Där kunde man handla lammprodukter. Nästa anhalt blev Pjöller Design i närheten av Nordmaling, där fanns det klassisk luffarslöjd i unik design. Vidare till Örsbäck, Den Gamla Butiken, där fanns både inredningsdetaljer från nu och förr. Färden gick vidare till Åbrånets limousine i Hörnsjö, för att avnjuta en fantastisk god lunch med närproducerat. Där fick vi en guidad tur och berättelse om de franska limousinekorna, och inte bilar som en del trodde. Mätta och belåtna åkte vi till Marias Galleri, vid Gräsmyr. Resans sista stopp blev Öre gårdbageri i Håknäs, där serverades eftermiddagskaffe och kaka. Vid 17.00-tiden styrdes kosan hemåt efter en givande

hel dag med varierande utflyktsmål och som vanligt hade vi tur med vädret.

 

Sylvia Holmgren

 

Burträskbygdens PRO har bjudit in sina grannföreningar till Vårfest I Burträskarnas Hus.

Vice ordförande Kurt Jonsson kunde hälsa drygt 150 medlemmar varmt välkomna.

När klockan var slagen 17.00 serverades världens godaste Viltgryta med kött från Renbergsvattnets

lantbruk,med klyftpotatis lingonfraiche, hjortronsalsa. Alla njöt av den goda  maten  som Edelvik FH levererade.

Musikbandet FRISCO från Hörnefors tog vid och dansgolvet blev fullt på en gång.PRO:are är väldigt dansanta.

Under kvällen såldes det lotterier som drogs innan dansen,höjdarvinsten var fruktkorgar som drog lottköparna till sig.

Vid paus serverades det kaffe och bröd. Dansarna behövde få en vilopaus.

Föreningarna tackade för inbjudan. Ordförande tackade alla som kommit och bidragit till en härlig kväll i gemenskap. Ett stort tack till festkommittén som gjort det så trevligt för oss andra.

 

Text och bild Britt Sundqvist

 

fr v Frisco  Arne Eriksson, Göran Engman, Jan Engman.

 -------------------------

PRO Byske Bohuslän                                                                                                                  

 

PRO Byske har varit på en uppskattad fem dagars resa till Bohuslän där guiden Bertil Jonshamre och Ljungskile buss tog med sällskapet på många intressanta och lärorika utflykter. Sällskapet bodde mycket bra på Ljungskile folkhögskola där både frukost och middag serverades.                                                                                                           

Men vad hanns då med dessa dagar?PRO Byske har varit på en uppskattad fem dagars resa till Bohuslän där guiden Bertil Jonshamre och Ljungskile buss tog med sällskapet på många intressanta och lärorika utflykter. Sällskapet bodde mycket bra på Ljungskile folkhögskola där både frukost och middag serverades.

En eftermiddag spenderades med färja ut till Marstrand ön och Carlstens fästning där guiden bland annat berättade om hur fången Lasse-Maja blev benådad för att ha lagat så god mat. En annan dag kom historien om Margaretha Huitfeldts på Sundsby säteri till liv. Hon hade över 600 gårdar när hon dog och donerade allt till en stiftelse för fattiga, unga bohuslänningar men sägs även ha dränkt oönskade kavaljerer i gårdens karpdamm. Dagen efter guidades sällskapet i Grundsund där de fick se vyer från TV-serien ”Saltön” baserad på Viveca Lärns böcker. Sällskapet hann även med en tur till Fjällbacka där Ingrid Bergmans står staty. Där fanns också en utställning om hennes tid i Fjällbacka och då specifikt på ön Dannholmen. Förutom att njuta av de vackra vyerna fick gruppen bland annat lära sig att kil betyder vik och fjäll betyder ”sammanhängande skogsparti”, förmodligen en kvarleva från den tid då området tillhörde Norge.

Som pensionärer är det viktigt att tänka på hälsan och i Lysekil berättade guiden om Carl Curman´s nya idéer på 1860-talet om nyttan med att bada och vara ute i solen. Dock badade man inte i havet utan i särskilda baljor i nybyggda badhus. Gamla fornlämningar finns även i Bohuslän där gruppen såg den största hällristningen Skomakarhällen, som är ca 2500 – 3000 år gamla.

Sällskapet hann också med kaffe och bulle hos handelsman Flink på Flatö, promenera bland kritvita hus som trängdes på mer eller mindre kala klippor på ön Åstol, sjunga allsång på Taube-visor med Otto Falk (läser till musikalartist i Gbg), vandra på den riksbekanta Smögenbryggan, besöka krukmakeriet Solhem och köpa med deras speciella saltkar, se Gustafsberg  - Sveriges äldsta bad- och kurort och även göra en promenad på Uddevallas spektakulära strandpromenad (ett trä-däck som är förankrat i bergväggen på ena sidan).

Stort tack Karin och Olle Westerlund samt Sara på Resia som anordnat denna härliga resa.

Text: Britt Bystedt

PRO Byske i Bohuslän bild på hela gruppen                Foto Kjell Bystedt

---------------------

Tisdagen 28 maj höll Bureå PRO medlemsmöte i Församlingsgården Bureå. Ordförande Roger Olofsson hälsade välkommen och presenterade mötesdagordningen. Reseledaren Sylvia Holmgren informerade att det fanns några platser kvar på den hemliga resan 4 juni. S-O Andersson informerade vad som händer på hembygdsgården under sommaren.

Så var det dags att avnjuta den goda maten som våra fantastiska kökspersonal hade gjort.

Dagens underhållning framfördes av Åke Swahn som sjöng, spelade dragspel och berättade om sin uppväxt i Västerbottens inland samt hur hans karriär som musiker startade, Som avslutning på en toppen eftermiddag blev det lotteri dragning.

 

Åke Svan

Foto: Bernt Holmqvist

Text: Lennart Burwall 

-----------------------

Holmsund. PRO:s säsongsavslutning i maj besöktes av många medlemmar och som vanligt inleddes mötet med musik av Da Capo.

Vår duktiga kökspersonal bjöd alla på chips och cider vid ankomsten. 

Ordföranden Lars-Gunnar Lundström hälsade alla varmt välkomna. De nya medlemmarna hälsades välkomna med applåder.

Lars-Gunnar gick igenom det sedvanliga mötesformalia som avslutades med bland annat information om kommande aktiviteter under sommaren. Boulen startar utomhus måndagar och onsdagar. Bangolf startar i Ljumviken på tisdagar.

Därefter serverades vårsallat med bröd, dryck och god kaka till kaffet. Det smakade mycket gott och ”kaffekommittén” fick ett stort tack från medlemmarna.

När maten avnjutits var det dags att plocka fram allsångshäftena. Sture Palm med Da Capo höll i allsången som inleddes med en sommarpsalm. Många verser på melodierna i häftet hanns med innan det var dags för avslutningspsalmen, Den blomstertid nu kommer. Da Capo framförde sitt tack till alla och önskade en trevlig sommar.

Innan lotterivinstutdelningen tackade ordföranden för visat intresse och en trevlig sommar.

 

Text-foto Sabrina Holmgren

-----------------------

 

PRO Rundvik har tidigare uppvaktat sina medlemmar som uppnått den aktningsvärda ålder av 80, 90 och 100 år med blommor. Nytt för i år är att jubilaren har möjlighet att välja blommor eller att bli bjuden på middag. Fredag den 31 maj inbjöd PRO Rundvik medlemmar som firat 80 år under första halvåret till en middag på ett anrikt hotell/ gästgiveri från 1800 talet. En smakrik måltid med varierande meny grönsaker, kyckling, grillad filé och köttfärsbiffar fanns det att välja på. Måltiden avslutades med kaffe och glass i olika smaker. Efter måltiden små pratandes det om olika händelser genom livet. Mätta och belåtna tackade vi varandra för en trevlig stund och önskade varandra en skön sommar.

Foto Lennart Jonsson text Britt Jonsson 

-----------------------------

Vårträff med lunch.

Dagen för vårträffen var planerad sen länge, men vädret kunde varit bättre. Det var i fredags som Robertsfors PRO- medlemmar och intresserade var inbjudna till en vårträff. Men det kom många, som ville vara med ändå, trots vädret.

Som första punkt serverades lunchen, det var vackert dukat på borden, och maten smakade gott. Många tog om, och det är ett gott tecken. Efter lunchen fick sånggruppen med ledaren Ebba Hammarbäck komma fram. De sjöng vårsånger som var välkända, så publiken uppmanades att sjunga med. För ackompanjemanget svarade bröderna Karl-Gunnar och Sven-Erik Oppman för. De spelade även några låtar ensamma, senare på programmet.

Information om sommarens resor gjordes av Sven-Olof Pettersson och några platser finns kvar på resan till Rovaniemi i juli. En dagsresa kommer 2 augusti. Där besöks Kålaboda museum, Vebomarks café, Rismyrliden med lunch, Ursvikens trädgård, och avslutar med middag i Munkviken. Där finns några platser kvar.

Uteaktiviteterna slopades och tipsrundan gjordes sittande på stolarna. Frågorna handlade om ”Skräpets livslängd i naturen”. Frågorna var svåra, 6 rätt av 10, var det endast ett lag som hade. Vann gjorde lag Lena Larsson, priser var PRO-lotter.

En trevlig träff var detta och den avslutades med en sång.

Fotot : Bröderna Oppman Karl-Gunnar och Sven-Erik ackompanjerade PRO-sånggruppen. Och de spelade även några egna låtar innan träffen var slut.

 

Foto och text Ann-Charlott Nordlund.

---------------------

LÖSNUMMERKABARÉ PÅ SLAK LINA UTAN SKYDDSNÄT.

Umeå PRO City har haft sin sista medlemsträff för våren och det med klang- och jubelspel. I solens givmilda sken kunde man se hattprydda seniorer styra sina steg mot 7:an där man togs emot med samma varma hälsningar som alltid. Inne i Tranan var borden vackert dukade och alla fann en plats att slå sig ned vid. 

Ordförande Anita Berg inledde mötet med sitt alltid lika välkomnande "Välkommen alla!" En trevlig syn att skåda var alla hattprydda och på något vis kändes det som när vi var små och när det var skolexamen. Då var det alltid aktuellt med någon form av uppträdande och så skulle det visa sig vara gångbart även denna dag.

Fram dukades vårsallad, bröd och dryck.

Efter att alla inmundigat den goda salladen äntrade Anita Berg och Barbro Jonsson scenen och drog igång en sånglek á la Doobidoo, alltså gissningar och svar efter texter på remsor. Det bord som vann fick som vinst 2 chokladaskar, som fick gå runt vid alla bord. 

Feststämningen fortsatte och nästa man på scen var Christer Hansson, som med tanke på att sommaren kan bli varm uppmanade till att svalka, mycket vätska, siestor och äta salthaltig föda bidrar till att oönskade värmeeffekter uppstår.

Ingegerd Erdin informerade om avslutade kurser och om vad som kommer till hösten. Silversmide (prov på detta visade Barbro Jonsson upp med vackra örhängen hon gjort)och vinprovning (pågår) kommer att till hösten byggas på med bl.a linedance. Teatergruppen "Scendraget" kommer att ha sin föreställning "Gott och Blandat" den 18/10 på 7:an.  Den 23/11 äger en utställning rum i källaren på 7.an. Mer information kommer via annonsering.

Efter denna andliga spis var det dags för kaffe och att välja bland alla kakor som stod till buds. Den duktiga kökspersonalen,Kurt och Charlotte Sjödin samt Gunilla Eriksson såg till att allt flöt på utan incidenter.

Under kaffepausen gjorde sig styrelsen i ordning för att framföra sin show: LÖSNUMMERKABARÉ PÅ SLAK LINA UTAN SKYDDSNÄT.

Mari-Anne B.Jonsson agerade konferencier och en efter en kom artisterna fram och gav prov på vad man kan visa upp när man enligt Anita Bergs ord om att "anfall ska stävjas" och att man ska bjuda på sig. Anfallen lät vänta på sig och uppdagades inte någon enda gång under showen. Med sång och rappande tal framförde ensemblen sina nummer på ett mycket glädjande sätt, vilket de många och långa applåderna visade.

Marit Bengtsson och Allan Johansson blev vinnarna av stiligaste hattarna och fick motta var sin gåva.

Lotteriförsäljning är ett måste på träffarna och det sköttes även denna gång av Bo-Melker Sjögren. Många glada vinnare kunde förse sig av vinstbordet.

Tiden rann iväg och uppbrottets timma närmade sig. Anita Berg önskade alla en glad sommar, påminde om aktiviteter som försiggår under sommaren.

Mari-Anne B.Jonsson sjöng en tackvisa för maten på sitt hemlands vilda tungomål, Vilhelminabonnskan.

Därefter sågs belåtna mötesdeltagare vandra ut i solen med ett leende på läpparna.

Barbro Jonsson, Anita Berg, Ingegerd Erdin, Bo-Melker Sjögren, Ann-Louise Albinsson, Christer Hansson och anders Nordin

Vinnarna i hattparaden Allan Johansson och Marit Bengtsson

Text och foto: Mari-Anne B.Jonsson

------------------------

PRO Robertsfors

Sjungit in våren.

I dag har PRO:s sånggrupp under ledning av Ebba Hammarbäck, varit och sjungit vårsånger på Mårsgårn. I den härliga inomhus trädgården, satt det förväntansfulla åhörare. Det var ett 20-tal boende samt övriga som samlats. Programmet hade gamla kända vårsånger. Och på uppmaning av Ebba sjöng alla med i de kända refrängerna.
Musiken svarade bröderna Oppman Sven-Erik och Karl-Gunnar för. Det var ett efterlängtat möte på äldreboendet. En av de boende Sigge Bohman sa så här ”Synd att det är så långt mellan våren och julen” När han fick höra när sånggruppen kommer med julsånger nästa gång.

Ebba Hammarbäck är ledare för PRO-sånggruppen i Robertsfors.


De som bor på Mårsgårn, har det ljuvligt i den fina inomhus trädgården.

Text och foto Ann-Charlott Nordlund

------------------------------

Grattis till de 5 som köpte en PRO skraplott och har vunnit!

Grattis till vinsten på 25.000:- i Umeå

Grattis till vinsten på 10.000:- i Boliden, Robertsfors, Holmsund och Vilhelmina

----------------------------------------------

PRO HÖRNEFORS 70 ÅR

Den 27 april samlades närmare 100 personer till festligt dukade bord för att fira PRO Hörnefors 70 år. Bland föreningens egna medlemmar fanns även inbjudna gäster som distriktets ordförande, samorganisationens ordförande, representanter för PRO Teg, Nordmaling och Rundvik. Kvällen startade med lite mingel och en välkomstdrink varefter man bjöds in att sätta sig till bords. M´s Food & Catering stod för maten, en trerättersmeny med laxtartar, oxfilé och som dessert moccapannacotta och allt smakade utsökt gott. Under middan underhöll Agneta och Peter som sedan också spelade till dansen. Många tal hölls också till jubilarens ära, gåvor överlämnades och härliga historier berättades, allt under en mycket trivsam och glad stämning. Som liten kuriosa berättade ordföranden Sten Forsgren att när föreningen bildades 1949 var medlemsavgiften 2:60, en avgift som man kunde dela upp i två betalningar, en avgift som i stort sett motsvarar dagens. Efter middan tog så dansen vid och golvet fylldes snabbt av dansanta PRO:are som glatt svängde runt till Agneta och Peters härliga, dansvänliga låtar. Sammanfattningsvis en mycket trevlig 70-årsfest.

 

Foto: Anders Lindkvist

Text. Carin Conradsson

 ---------------------------

Månadsmöte för maj

Robertsfors PRO-förening hade i fredag sitt månadsmöte för maj. Det var smockfullt i lokalen något över 110 personer. Det pågår en fönsterrenovering i lokalen, så hela golvytan var inte tillgänglig, men det rymdes så många ändå. Ordförande Kristina Björk hälsade välkommen, och öppnade mötet.  Lite tips om trafik gav Bengt Westman, han pratade om däcken, om mönsterdjup. Om bilens bakljus, att detta ska vara tänt även dagtid, vid dåligt väder. Du syns mer bakifrån om du har bakljusen tänd vid snöoväder, dis och dimma, gryning och skymning. Och på en gång- och cykelbana, går man på vänster sida. Så var det underhållarna för dagen, sånggruppen Magnolia från Umeå. De är fem i gruppen och sjunger i stämmor. Många fina sånger fick vi höra. Och detta uppskattades av
publiken. Gruppen består av Anders Perstrand, Birgit Karlsson, Per-Olav och Gudrun Moritz,
och Karin Lövgren. Något stycke med enbart instrument, gitarr och winova flöjt, fick vi även höra. Gåfotboll talade Börje Larsson om, det är en ny sport som är anpassad till äldre.  Inga tacklingar, inte springa, då får andra laget frispark. Möjligtvis kommer detta på provas framöver i Robertsfors. Kanske redan i sommar.

Reseledare Sven-Olof Pettersson gav information om sommarfesten på Gumboda hed den 9-10 augusti. Fredag är det Bouletävlingar, det blir pub med underhållning på kvällen, hattparad är även det en sevärdhet som kommer. Att det finns möjlighet att åka buss från Robertsfors under lördagen. Att åka häst och vagn inne på området är också en möjlighet. Bröderna Henrys visar delar av sin revy under lördagseftermiddag. Senare på kvällen, serveras middag, och senare, dans till Mickes. Resorna i sommar är till Luleå, och Rovaniemi.
där finns enstaka platser kvar. En dagsresa till Rismyrliden med några stopp på vägen och avslutar med middag i Munkviken kommer den 2 augusti Rapport från PRO-Distriktets årsmöte gavs av Kristina Björk. Bland annat att inom PRO föreningarna säljs många PRO-lotter, Att föreningarna har stor studieverksamhet. Om EU-valet, viktigt att gå och rösta den 26 maj. Frågor som EU tagit upp är miljön och brottslighet.

PRO Robertsfors måste ställa in några verksamheter, nu under maj månad när renoveringen av fönster pågår. Men i slutet av maj kommer Vårträffen med lunch och allsång och ute aktiviteter. Mötet avslutades som vanligt med sång.

På bilden sånggruppen Magnolia från Umeå. De sjöng vackra sånger i stämmor för mötesdeltagarna. De är från vänster Per-Olav och Gudrun Moritz, Karin Lövgren, Birgit Karlsson och Anders Perstrand.

Text och foto Ann-Charlott Nordlund

 ----------------------

Vårfest för PRO:are

"Ja, det är våren, ja det är våren som har kommit igen......" och "....när katterna på gårdarna jama......."

Nog är det vår i luften när det enligt mångårig tradition blir dags för vårfest i glada PRO:ares lag.

Lika traditionsenligt hålls den den sista fredagen i april på Ersboda FH.

4 föreningar, Umeå PRO City-Umeå Östra PRO-Backens PRO och Ersboda PRO, hade slagit sig samman  och bildat en gemensam vårfestförening.

Efter ett gemytligt mingel i foajén, där alla festglada samlats, ringlade sig kön in till de utplacerade festborden.

Anita Berg, ordförande i Umeå City PRO, hälsade välkommen och berättade i korthet hur kvällen skulle se ut. En uppmaning från henne var att en kväll som denna strunta i alla bantningsmetoder och bara må gott. 

Kvällens entertainer fick sin egen välkomsthälsning med visdomsord från Anita B:s klokbok att "En del människor lyser upp världen för andra". Dessa ord riktades till Ronnie Sahlén, känd för de flesta i salongen.

I väntan på maten reste sig Bo-Melker Sjögren och gav lite mer information. Ulla Olofsson läste några små berättelser ur "Kvällsstunden" vilka handlade om en löpare, en snurrare, en plöjare och en snitsare. Applåderna lät inte vänta på sig.

 Kökspersonalen dukade fram maten och med flinkhet och  preescision hamnade allt på rätt plats. Menyn bestod av kycklingfilé  och potatisgratäng samt två sorters sallader, bröd och smör. Att alla lät sig väl smaka med stor njutning gick inte att ta fel på.

Så småningom blev det dags för dem som så önskade att ta en svängom till Ronnies muscicerande. Och när timmen var slagen och kvällsnöjet över begav sig skaran ut genom entrédörren för att finna sin väg hem. Kvar i tankarna fanns det löfte som Bo-Melker Sjögren gav att till hösten, närmare bestämt 27 september, går nästa fest av stapeln.

Underhållaren: Ronnie Sahlén

Festfixarna:                                               

 Arne Thunberg, Christin Broman

Anita Berg, Rakel Westman

 

Foto och text: Mari-Anne B.Jonsson

----------------------------------------

Trivselkväll på 23-an.

Robertsfors PRO hade inbjudit till trivselkväll i fredags. Och vilken trevlig kväll det blev.
God mat, kycklingsalladen med tillbehör smakade verkligen gott. Hög stämning, sorlet steg under intaget av maten.  Kvällens underhållare var Kung Bore, alias Bore Karlsson Strycksele,
och nog underhöll han!  Det var egna upplevelser och historier blandat med sång och musik.
Mellangärdets muskler fick jobba hela kvällen med alla roliga ”felsägningar” och tokiga infall.
Timmarna rullade på och det blev sena kvällen innan festen tog slut. Men alla gick hem med ett leende och alla var mycket nöjda med kvällen.
Stort tack till PRO:s festkommitté som ordnat med detta.

 

Fotot:   Kung Bore underhöll, med sång och musik och med egna upplevda historier. Det skrattades mycket och länge denna kväll.

Foto och referat Ann-Charlott Nordlund

---------------

Bureå PRO medlemsmöte 23 april 2019

Ordförande Roger Olofsson hälsade alla som samlats välkomna  till mötet, speciellt nya medlemmar. Gunvor Bäckström tackades för sitt stora engagemang i Bureå PRO.

Reseledarna informerade om resa till IKEA och hemlig resa den 4 juni. Bureå PRO är inbjudna till en resa den 12-13 augusti till Höga Kusten.

Majvor Lundmark informerade cirkelledarna om vikten av att ifylla närvarolistor och arbetsplan. Valter Lindh informerade om trafikfrågor.

Sedan blev det modevisning, Sara Darehed från Senior Shoppen visade vårens/sommarens mode med hjälp av mannekänger  från PRO Bureå .

Därefter fika med goda smörgåsar och kaka, innan försäljningen av vårens mode påbörjades.

Mötet avslutades med lotteridragning.

Irene Öhgren

------------------

 

När våren visade sig från sin bästa sida hade Burträskbygdens PRO kallat till möte tisdag den 23 april i Navet.

Ordförande Rolf Sandgren hälsade ett 50 tal medlemmar varmt välkomna, samt Kusmarkarna som håller i kulturbiten. Två personer från Handelsbanken hälsades också välkommen.

Britt informerade om den hemliga resan och om Annie get you gun senare i höst. Det fanns intresse för båda aktiviteterna.

Handelsbanken informerade om de bedrägerier som förekommer i samhället, var aktsam.

Även testamente. Fullmakter. Kontoret i Burträsk tillhandahåller kontanter till privatpersoner.

Då var det Kusmarkarnas tur att spela och sjunga för oss, även allsång blev det av gamla fina låtar till dragspel och gitarr och solosång.

Dags för det goda fikat med en härlig smörgås och gokaka och en härlig samvaro.

Kusmarkarna fortsätter ett tag till med många kända låtar som vi alla får sjunga med i.

Dags för lotteridragning där många fick bli vinnare.

Ordförande tackade alla som kommit och förgyllt dagen och hälsar välkommen till vårfesten den 25 maj.

 

Text och bild Britt Sundqvist

 

Bild fr v Rune Bergqvist, Ture Hedman, Assar Avander, Karin Stenlund, Leif Mikaelsson.

Kusmarkarna.

---------------------------

Till PRO Hörnefors månadsmöte den 10 april kom drygt 70 gäster.

Ordförande Sten Forsgren inledde mötet med att presentera Ivars Band, som skulle underhålla oss men först berättade Dennis Eriksson om sin resa i Australien, ett land han besökt 7 gånger hitintills. Vid ett av besöken gjorde han en resa i Australien inland och vi fick höra om hur han tillsammans med två män levde vildmarksliv. Om man ska köra bil där måste man ha en bil som är gjord för dåliga vägar. På vissa vägar får man inte köra med vanliga bilar.

Viktigt är också att man har ordentligt med vatten med sig, då vädret snabbt kan slå om och vägar stängas av. Mobiltelefoner fungerar inte utan man måste ha satellittelefoner.

Djurlivet består mest av Emuer och Kängurur.

Därefter underhöll Ivars Band oss med musik och även allsång, bl a sjöngs Jag har bott vid en landsväg och 34:an, som de flesta glatt deltog i.

Dan Johansson informerade om studiebesöket  ”En dag på museet” den 4 juni med besök i Olofsfors och på Norrbyskär, kostnad 475 kr inkl. lunch, guidning och färja

Dan informerade även om resan med Inlandsbanan den 14-15 augusti. Buss till Storuman sedan vidare med Inlandsbanan till Gällivare, där vi övernattar, eventuellt vidare dag två till Kiruna.

Mötet avslutades med sedvanligt lotteri.

Text: Anki Söderman

---------------------------

Rundvik 3/4 2019

PRO Rundvik har haft medlemsträff med musikkafé  på Nordmalingsbygdens Folkets Hus.  Ett hundratal medlemmar anslöt sig och som ivrigt hälsade på varandra och samspråkade. Ordförande Bertil Johansson hälsade alla välkomna. Inför detta musikkafé hade trivselgruppen ordnat mat från en lokal företagare och kaffegruppen ordade kaffe och kaka till efterrätt. Stora salen var trevligt dukad och i tur och ordning fick de olika borden förse sig med mat.

Benjamin Bagge var engagerad för underhållning. Benjamin är musiklärare, från Vörå, Österbotten men boende i Nordmaling. Han spelar gitarr och sjunger med bravur. Innan maten introducerade han med några låtar och lagom till kaffet underhöll Benjamin med en lång rad kända låtar som exempel kan anges Beatles – Yestedray, Sven-Erik Magnussons – Min gitarr, Cornelius Wresvik – Brevet från kolonin och en hel del andra låtar. I Ted Gärdestads ”Jag vill ha en egen måne” Inbjöds till allsång. Innan avslutning informerades om förändringar för tiden på Resecentrum och Hardy Eriksson informerade om golvbytet på Nordmalingsbygdens Folkets Hus.

 Vinster på försålda lotter drogs och ordförande tackade Benjamin Bagge för underhållning och trivselgrupp och kaffegrupp för trakteringen. Gästerna applåderade ivrigt för att visa sin uppskattning och medlemsträffen avslutades

 

Text och bild Gunnel Sundqvist

-------------------

PRO Robertsfors

I fredags hade Robertsfors PRO sitt månadsmöte för april. Det var fullsatt i lokalen, c:a 120  intresserade medlemmar hade infunnit sig. Ordförande Kristina Björk öppnade mötet och hälsade välkommen.
Först ut var socialchefen Jonas Nilsson. Och den stora frågan var ”Vad ska hända inom kommunen, när pengarna inte räcker till”. Ett beslut är taget, att dra in en tjänst som rehab assistent. Men något mera, är ej beslutat i dagsläget. Det är de riktade statsbidragen på 1.8 miljoner kronor, som nu 2019 ej betalas ut. Dessa fanns inte med på årets budget.

Det har blivit viktigt med kortare vårdtider. Kommunen har stort behov av korttids platser. Kommunen håller på att göra riskanalyser inom äldrevården, om tjänster måste tas bort. Även inom äldreboenden har analyser gjorts, för att se var man kan spara på tjänster.
De tittar på vilka konsekvenser som kan uppstå, vid mindre bemanning till exempel. Men sjuksköterskor dessa tjänster blir kvar.

Efter detta kom Evy Andersson och Stefan Bygdesson och demonstrerade vilka digitala hjälpmedel som fanns inom kommunen. Detta för att inbespara på hembesöken. Och att besöken blir så lite störande, för de som behöver övervakning. Alla hemlarm som kommunen har är nu trådlösa, går via internet. Kunden behöver inget telefon abonnemang, som det var tidigare. Det finns kameraövervakning, till exempel nattetid. Det finns sändare att låna, när det finns risk att någon går vilse. Det finns en robotmaskin som delar ut medicin och som påminner om, att ta sin medicin. Det var mycket tekniska termer, men det var intressant att lyssna på. Att det digitala kan underlätta, och även inbespara resor inom hemsjukvården.

När fikapausen och pratstunden varit, blev det musik. I dag var det Kerstins Svänggäng från Sävar, som var underhållningen. Det var tre dragspelare Bosse Pernbrink, Runar Eriksson och Birger Hagström och så Kerstin Norén som sjöng och presenterade låtarna. De spelade låtar som Drömmen om Elin, Noas, snoa, Polkan går o.s.v. De spelade även valser som publiken kunde sjung med i. De fick många applåder mellan låtarna.

Reseledaren Sven-Olof Pettersson hade hela sommarens program med sig och presenterade detta. Först ut är Trivselkvällen den 26 april, med mat och underhållning. Sedan kommer en dagsresa till Luleå och dess skärgård, den 9 juni. En längre resa på 3 dagar till Rovaniemi är klar, men det finns ännu platser kvar. En resa till Rismyrliden den 2 augusti håller på att planeras. Och så Gumboda sommarfest, nu i 2 dagar i år. Med tävlingar, pubkväll med trubadur på fredag. Lördag marknad, vandringar, uppvisningar, teater, middag med dans till Mickes på kvällen.

Denna fredag blev det ett långt möte, men med mycket som var intressant. Ordförande Kristina tackar de som varit med under mötet. Och mötet avslutades med en sång.

Socialchefen Jonas Nilsson ger information om ekonomi och inbesparingar i Robertsfors kommun.

Evy Andersson som hade goda erfarenheter av digitala hjälpmedel inom äldreomsorgen.

-------------------------

Burträskbygdens PRO har haft sitt medlemsmöte 2019 03 26 I Navet.

 

Ordförande Rolf Sandgren kunde hälsa ett 65 tal medlemmar välkomna och ett särskilt välkommen till Calle Rising som underhöll.

Britt informerade om den hemliga resan som blir den 26/6 2019. Inomhusboule pejlade vi intresset hos medlemmarna.

Annica Björk presenterade en konstresa till Umeå den 4 maj.

2 personer från kommunens fotvård informerade om hur viktigt det är att sköta om sina fötter.

Nu tog Calle vid och framförde visor av både Ruben Nilsson och Cornelis Wrejsvik och roligt mellansnack som tog oss med storm.

När det var dags för fika bjöd föreningen på en väldigt god Semla.

Lite allsångs karioke provade vi på, rätt intressant. Morgan Boman förstärkte underhållningen med ett flertal visor.

Efter att lotterierna dragits tackade ordförande alla som kommit och gjort dagen så trivsam.

 

 

Text och bild  Britt Sundqvist

 

Calle Rising

---------------------------------

PRO Bureå hade tisdagen den 26 mars medlemsmöte. Ca 130 medlemmar hade mött upp, och det stora dragplåstret var kommunfullmäktiges ordförande Lorents Burman. Ordförande Roger Olofsson hälsade alla välkomna, speciellt nya medlemmar. Informerade om fest i Lövånger den 13 april (anmälan senast 7/4). Informerade också om ett arrangemang på Skellefteå Krafts Arena under våren med Joel Nunez, och om det kommande EU valet den 26 maj.

Därefter informerade Elida Sävdin från Friskvårdskompaniet  om att de har två pass per vecka för seniorer. Måndagar träning för att bibehålla och minska nedbrytning av kroppen samt torsdagar cirkelträning i gymmet. Prova på kupong under 3 veckor erbjöds. Karin Karlsson, en av PRO deltagarna uppgav att man blir piggare, starkare och vackrare.

Reseledare Sylvia Holmgren informerade om en resa till IKEA den 7 maj till en kostnad av 150 kr. Hemlig resa den 4 juni , kostnad 695 kr.

Sedan bjöds det på fika med en god smörgås och morotskaka.

Därefter fick Staffan Markström PRO och Lorents Burman ordet. Burman berättade att han egentligen skulle varit i Skövde idag för att ta emot svenska träbyggnadspriset, men att han valde Bureå istället.

Markström informerade Burman om PRO Bureås förening och aktiviteter. Därefter ställde han frågan ”Får vi bo kvar i Bureå”?. Detta utifrån att vi upplever att det mesta händer i Skellefteå. Burman anser att det är Guldläge för Bureå idag pga byggandet av Norrbottniabanan, resecentrum i Bureå  och anläggandet av en batterifabrik i Skellefteå. Ökad befolkningsmängd förespås. Burman informerade om Vision 2050: visioner, mål och riktlinjer. Efter informationen fanns det tillfälle att ställa frågor till Lorents Burman.

 

Mötet avslutades med lotteridragning.

 

Irene Öhgren

 

Bild vänster från  Staffan Markström och Lorents Burman

 ------------------------

PRO Sävar hade årsmöte med semlor

 

PRO Sävar hade nyligen sitt årsmöte i Sävaråkyrkan. Ordförande Björn Hedvall hälsade 80-talet medlemmar välkomna. Parentation hölls till minne av de som gått bort under året. Eva-Marie Fransman läste en dikt av bengt Berg.

Ingela Wallrud, ABF,  valdes till mötesordförande och föredrog verksamhetsberättelsen. Fysiska aktiviteter som träning på gym och cirkelträning är populära aktiviteter bland Sävars PROare. Ofta  deltar över 30 personer på dessa träffar. Många studiecirklar pågår också såsom akvarellmålning och fågelkännedom.

Kassör Axel Karlsson redogjorde för ekonomin och   Stig Sandgren föredrog revisionsberättelsen.  Styrelsen beviljades ansvarsfrihet för det gångna året.

Valen gjordes enligt styrelsens förslag. Omval av ordförande , kassör  och ledamoten Eva-Marie Fransman  Nyval av  Helene Söderlund och Bengt Holm. Valberedning saknas och styrelsen fick i uppdrag att utse personer därtill.

En studie och kulturkommitté har bildats med Eva-Marie Fransman, Birgitta Nordin och Cristina Karlsson som sammankallande. Den skall utveckla kultur och studier främst för de yngre, nyblivna penionärerna och de som bor i föreningens ytterområden.Festkommitten omvaldes i sin helhet.

Göran Fransman informerade om en resa i början av juni  till den nedlagda gruvan i Kristineberg. Många var intresserade att åka med.

Mötesordförande Ingela Wallrud avtackades med blombukett och så var det dags för de traditionella semlorna till kaffet.

Joakim Widell underhöll med sång och gitarrspel och många egna texter samt roande småprat mellan låtarna.

Ordförande Björn Hedvall tackade alla som kommit till dagens årsmöte.

 

 -------------------------

Medlemsträff PRO Rundvik 6 mars 2019

 

Det var ett 70-tal medlemmar som mött upp i Rundviks Folkets Hus denna vårvinterdag.

Ordförande Bertil Johansson hälsade alla välkommen, och då särskilt till dagens informatör

Björn Meidell som skulle berätta om vad ”Framtidsfullmakt” innebär.

Men först började vi med en stunds stå gympa där vi tränande balansen som ju är en färskvara under ledning av Christina Johansson och Kristina Åberg.

Därefter tog dagens gäst Björn Meidell från Familjens Jurist vid. Han skulle berätta om ”Framtidsfullmakt”, ett nytt alternativ till god man.

När den dagen kommer och man behöver hjälp eller om en olycka sker kan det vara försent. Man kan välja själv vem som ska ansvara för dina personliga och ekonomiska intressen om du blir sjuk eller av annan anledning inte kan fatta egna beslut. Björn informerade om hur en sådan fullmakt kan se ut och för att kunna vara giltig ska den bevittnas av två ojäviga vittnen. Det var flera som hade frågor som besvarades. Det blev ett intressant och informativt möte som gav oss nya tankar.

Det blev ett break för att dricka kaffe med smörgås och kaka, och sorlet visade på att det ventilerades frågor om ämnet.

Nästa möte den 3 april blir det Musikkafé ”Bagge” står för underhållningen. Det kommer att serveras mat och vi hoppas på en trevlig vårfest.

                                         

foto Lennart Jonsson

Vid pennan

Vivianne Nyquist

----------------

 

PRO Hörnefors hade ett mycket välbesökt månadsmöte den 13 mars. Dagens gäst var Henrik Häggström läkare och forskare på Hjärtcentrum vid Norrlands Universitetssjukhus. LCHF kost är det bra eller dålig kost och vem är den bra för var hans tema. Ja visst, man går ner i vikt, får förbättrat blodsocker, mindre humörsvängningar men också att hjärt-kärlsjukdomar påverkas av ett högt fettintag. LCHF sänker blodsockret på kort sikt men effekten avtar på lång sikt och blodfettsbilden påverkas negativt hos de flesta. Efter den föreläsningen serverades ingen LCHF kost utan alla, även doktor Henrik, lät sig väl smaka av palten.

Bo Sjöstedt som är en av PRO:s representanter i Kommunala Pensionärsrådet informerade om deras uppdrag och arbete. Ann-Sofi Fällman informerade om studiecirklar som är i gång eller på väg att startas, bland annat finns önskemål om en cirkel i navigering och sjömanskap. Reseansvarige Dan Johansson berättar att man i gruppen planerar en resa med Inlandsbanan och ett studiebesök med rubriken ”En dag på museet” med besök i Olofsfors och på Norrbyskär. Efter att vinsterna på lotterierna fördelats tackade ordföranden Sten Forsgren damerna i köket för maten och hälsade alla välkomna till nästa möte den 10 april.

föreläsare Henrik Häggström

 

Bertil Forsgren, Bo och Ruth Sjösterdt.

 

 ----------------------------------

PRO Nysätra har hållit Årsmöte.

PRO Nysätra har hållit sitt årsmöte på Stensborg med, som traditionen kräver, kaffe och semlor.

Lars hälsade alla välkomna och Aina höll parentation över de medlemmar som lämnat oss under året. Efter att ha hedrat dessa med en tyst minut så öppnades mötet.

Förhandlingarna leddes av distriktsordförande Sam Wenngren.

Eftersom Aina Larsson hade frånsagt sig omval så valde mötet Birgitta Strid som sekreterare för två år, Lars Wallgren valdes som studieorganisatör i ett år. Till revisorer valdes Rune och Börje Olovsson för ännu ett år. Rune Larsson hade avsagt sig vidare uppgift i kaffegruppen och ersattes av Clas Bäckström. Övriga val görs först 2020.

Under verksamhetsåret 2018, hade föreningen utökats med fyra nya medlemmar, vilka har hälsats välkomna genom telefonsamtal.

Våra jubilarer uppvaktades och Aina och Rune avtackades med var sin blombukett. En liten uppskatting visades också till de som arbetat ideellt under året.

Efter avslutade förhandlingar blev det kaffe och semlor.

Sam informerade lite omkring PRO:s egen folkhögskola ”Gysinge”, bl.a. att man sökt medlemskap i STF, (Svenska turistföreningen) för att nå fler grupper som kan besöka skolan.

Lars informerade slutligen om ”Prisjakten”, PRO:s egen prisundersökning, den enda prisundersökningen i världen som utförs av konsumenter. Han nämnde de frågor som ska tas upp vid kommande KPR-möte och läste upp verksamhetsplaneringen.

Ett stort tack till Sam, som än en gång tagit sig från Norsjö för att besöka oss. PRO:s egna skraplotter fanns till försäljning och även en lotteriring. Dragningen förrättades som sista punkt.

Och, för att travestera Mark Twain ”Ryktet om föreningens död är betydligt överdrivet”                                               Text: Birgitta Strid

Rune och Aina Larsson avtackades med blommor.

Foto: Lars Wallgren

 -------------------------------------------

Malå PRO hade bjudit in sina medlemmar till årsmöte måndag den 18 mars. Årsmötesförhandlingarna var förlagda till Malåborg, som fått en nytändning efter ett nytt ägarskap, med målsättning att lokalerna ska komma till flitig användning. Ordförande Sören Blom hälsade ett femtiotal medlemmar välkommen. Han började med att läsa en symbolisk berättelse om en alkoholists väg upp ur den grop han hamnat i. Om hur olika samhällsrepresentanter tänkte hjälpa, men ändå inte brydde sig om hur hjälpen skulle utformas. Till sist kom hjälpen från en före detta alkoholist, som visste vad samhället inte visste, som till slut räddade honom ur gropen, en berättelse som speglar samhället i stort, att vända ryggen mot de behöver hjälp. Därefter hölls en tyst minut över de som lämnat föreningen under året. Föreningen har tappat ett antal medlemmar, inte bara de som avlidit, så det blir att kampanja för att få in nya, en uppgift för styrelsen. Årsmötesförhandlingarna avverkades i snabbt tempo under Sören Bloms ordförandeskap, och med ett gediget arbete av valberedningen. Verksamhets, ekonomiska samt revisionsberättelserna lades med godkännande till handlingarna, liksom att styrelsen beviljades ansvarsfrihet för det år revisionen omfattar. Efter kaffe och smörgås, underhöll Annika och Rune med sång och musik, med musik som skrivits och tonsatts från orten kända musikanter, men även gamla evergreens, som hör till reportoaren av dessa två underhållare. På hemvägen tittade solen fram, med en känsla av att vi går mot vår.
Sture Grundberg
Backgatan 18, 93931 Malå

------------------------------

PRO Ersboda 

Till PRO Ersbodas medlemscafé nyligen var Zara Darehed från Seniorshopen inbjuden. Hon kom med en fullastad bil, sex stora klädställningar med vårens nyheter som PRO Ersbodas egna mannekänger visade. Lisbeth Olausson, Fred Pettersson, Yvonne Nilsson, Britt-Marie Mattsson, Tage Nilsson och Gunne-Gerg Holmberg förde sig med samma självklarhet på scenen som om de varit yrkesmodeller hela sina tidigare liv. Efter modevisningen var det fritt fram för publiken att prova och handla vilket var mycket uppskattat.

 

Till mötet var också polisen Mats Bäckström inbjuden att berätta om hur polisen upplever stadsdelen Ersboda. Han inledde med lite statistik; Västerbotten har lägst brottslighet i hela Sverige, för hela landet gäller att kvinnor som utsatts för brott är till största andelen rubricerade som våld i hemmet och för unga män som utsatts för våldsbrott är de flesta utsatta utomhus nattetid. Umeå är en trygg stad för medborgarna även om de nordöstra statsdelarna sticker ut vad gäller narkotikahandel. Han berättade om hur Umeå kommun och polisen arbetar med ett flertal trygghetsskapande åtgärder. Ett rikt föreningsliv som möjliggör att många kan utöva sina intressen medverkar till att hålla brottsligheten nere. Han berättade också att när det skett villainbrott är det oftast inte lokala brottslingar utan det är ligor som gör turnéer i landet. När skjutningar har hänt har det berott på att några kriminella har träffats och något har gått fel. Det är viktigt att komma ihåg att trots stora rubriker i tidningarna när något dramatiskt har hänt så kan allmänheten känna sig mycket trygga i Västerbotten och Umeå.

Han påminde slutligen om risken för falska telefonsamtal, att man aldrig ska lämna ut koder till bankdosor eller bank-id till någon som ringer även om uppringaren påstår att hen ringer från ens bank eller påstår att hen känner till ens personliga uppgifter, sådana är lätta att hitta på nätet.

Avgående ordföranden Olle Arntzén avtackades för sin tid som ordförande för PRO Ersboda med blommor och en present. Vid sitt tacktal reflekterade han över frågor som PRO Ersboda särskilt engagerat sig i de senare åren, nämligen trygghetsboenden och hemtjänst. Det är viktiga frågor som föreningen kommer att fortsätta att arbeta med.

--------------------------------------

Holmsund. PRO Holmsund har nyligen haft medlemsmöte i Kyrksalen, Holmsunds kyrka.

Inledningsvis spelade Da Capo underhållningsmusik och dagen till ära hade de fått ett nytillskott i bandet med Leif Westerlund känd som basist från Rolf Lennarts. Det applåderades hjärtligt för spelningen. Lars-Gunnar Lundström PRO:s nye ordförande öppnade mötet och hälsade alla välkomna. Dagordningen godkändes. Kassören Olle Östling meddelade att överskottet i budgeten kom från lotteriförsäljningen. Nya medlemmar i föreningen hälsades varmt välkomna.  Marianne Persson och Lars-Gunnar Lundström ska göra en broschyr som ska lämnas till alla nya medlemmar med viktig information från PRO.

I april är det dags för den populära Dam dagen och den ska gå i hälsans tecken med nyttigt tilltugg och dryck. Någon ny reseledare har ej utsetts ännu men det blir resa till Äldregalan i maj till Örnsköldsvik Fjällräven center med underhållning av Lotta Engberg med flera. I början på augusti går en båtresa med Ådalen II i Lindtours regi.

Kaffekommitteen fick en eloge för det goda fikat som de serverade. Därefter var det dags för Tobbes gäng att underhålla. De spelade och sjöng religiösa sånger och några låtar av Evert Taube. Ordföranden avslutade mötet med att återigen tacka Tobbes gäng som underhållit samt alla medlemmarna som kommit till mötet. Innan hemgången delades fina lotterivinster ut till lyckliga vinnare.

 

Tobbes gäng spelade och sjöng religiösa sånger och även några Evert Taube visor för PRO Holmsund.

Allan Johansson sång, Torbjörn Jonsson Keyboard, Reino Olervo trummor

 ------------------------

Damkväll med mode

I tisdags hade PRO-föreningen i Robertsfors ordnat en kväll, enbart för damer. Det var sorl i luften och när alla kommit startade modevisningen. Det var Zara Davehed från Seniorshop som hade visning av vårens kläder.

Fyra mannekänger var ordnat Kristina Björk, Christina Eriksson, Malin Ådin och Eva Olofsson. De visade upp årets sommarkläder, och fick applåder för detta. Det är mycket färg och mönstrat i årets mode. Och lusten att införskaffa något nytt, väcktes hos många av damerna.

En varm soppa, med recept från Nikkaloukta serverades. Därefter kaffe med god kaka. Studie och programkommittén som ordnat kvällen, var nöjda med den respons som visades.

 

PÅ bilden alla mannekängerna från vänster Eva Olofsson, Christina Eriksson, Kristina Björk och Malin Ådin. Längsta till höger Zara Davehed från Seniorshopen.

Text och foto Ann-Charlott Nordlund.

 ---------------------

PRO Robertsfors

Trivselfest i Robban.

Efter att den länge varit påtänkt, så blev den av trivselfesten i lördags i Diamanten i Robertsfors. Det var inte fullsatt men ändå många gäster från övriga föreningar runt om.
God mat serverades av Patronen Kök och Bar, fläskfilé med potatisgratäng och en härlig sallad till.

När Mickes sedan spelade upp till dansen, blev det trångt på golvet.  Det var livligt dansande och alla trivdes på festen. Vid pausen fick alla en god hembakt chokladkaka att njuta av.
Festkommittén kunde var nöjd, med sitt arbete denna kväll.

 

Foto; För musiken denna afton svarade Mickes.för. Och många gäster kom igång och var i farten hela kvällen.

Text och foto Ann-Charlott Nordlund

------------------------------

Månadsmöte för mars, Robertsfors PRO-förening

Trots herrstafett i TV-en, så kom det ändå många medlemmar till månadsmötet för mars i Robertsfors PRO-förening. Ordföranden Kristina Björk hälsade som vanligt välkommen.
Skrivtolkarna och dagens underhållare inräknade i hälsningen.

Underhållare för mötet var Joakim Widell, han presenterade sig som Umeås kommuns glädjespridare. Han var ofta ute på äldreboende med sitt sångprogram. Han började med en
allsång ” Det är våren” som alla klämde i, och sjöng med i. Sedan följde en rad humoristiska visor, samt en del tungvrickande visor som var svårt att sjunga med i. Men Joakim lockade verkligen till skratt, med sina låtval. Några visor med egna skrivna texter.

Efter fikat gav Kristina Björk information om hur man ansöker om Bostadsbidrag. Och att det är många, som kanske har möjlighet att få detta beviljat. Har man mindre än 15 000 kr i månaden efter skatt, då har man rättighet att söka. Blankett finns på nätet att söka hos
Pensionsmyndigheten.se eller ring 0771-776 776. Ordförande Kristina gjorde även en kort summering av årets prisundersökning. Att den dyraste matkassen fanns i Uppsala och kostade 958 kr. Den billigaste kostade endast 673 kr.
Denna redovisning kan man läsa om på nätet för de intresserade. Från Biblioteket kom Gustaf Burman och gav oss tips om vissa dagar, att man får hjälp att komma igång med den nya mobilen, surfplattan eller datorn. Mellan 25-till 31 mars är det Digitala veckan i hela Europa. Och då hänger även Robertsfors Bibliotek med.  Det gjordes en efterlysning på lag till Veteranvetarna tävlingen som PRO-förbundet har över hela landet. Reseledaren Sven-Olof Pettersson hade en resa till Rovaniemi, på gång i juli. Och han gjorde även reklam för Gumboda dagarna 9-10 augusti. Mycket händer dessa dagar. Till nästa månadsmöte kommer tjänstemän från kommunen, och pratar om de neddragningar som måste göras inom äldrevården. Mötet avslutades som vanligt med ”Den sista visan”

 

Fotot:

Glädjespridaren Joakim Widell som lockade många till skratt i Robertsfors.
           Många roliga och kanske tänkvärda texter.

Text och foto Ann-Charlott Nordlund

-------------------------------

 

Burträskbygdens PRO har haft sitt årsmöte 2019 02 26 i församlingshemmet med ett 50 tal medlemmar. Ordförande Rolf Sandgren hälsade alla hjärtligt välkomna och ett särskilt välkommen till prästen Jörgen Klingstedt.

Jörgen inledde med en kort andakt,parentation över 8 avlidna medlemmar hölls en tyst minut och en vacker dikt framfördes av Ethel Lindmark.

Dagens förhandlingar leddes av Hans-Erik Persson med Gudrun Andersson som seketerare.

Av verksamhetsberättelsen att döma så har det varit en livlig verksamhet under året. Efter genomgång så lades den med godkännande till handlingarna.

Den ekonomiska berättelsen lades med godkännande till handlingarna.

Styrelsen och kassören beviljades full ansvarsfrihet för den tid revisionen omfattades.

Valen var genomarbetade av valberedningen. Inga förändringar.

Jörgen Klingstedt underhöll med finstämda visor även egenkomponerat.

Så var det dags för dagens höjdpunkt den goda palten med tillbehör, kaffe och bakelse.

Förtjänstnålar delades ut till Engelbrekt Vikström, Sigge Lindqvist, Inga-Lis Lundgren, Maj-Lis Svedberg för nerlagt arbete i föreningen.Blomma och lotter ingick också.

Ett stort tack till alla som kommit. Lotterierna gjorde att några blev extra glada.

 

fr v Engelbrekt Vikström, Sigge Lindkvist, Inga-Lis Lundgren, Maj-Lis Svedberg.

Text Britt Sundqvist

------------------------

Årsmöte för Bureå PRO-förening            

Tisdagen den 26 februari hölls årsmöte för Bureå Pro-Förening 130 personer kom till Församlingsgården i Bureå. Årsmötet leddes av ordföranden Roger Olofsson som höll en parentation över avlidna medlemmar, därefter följde en tyst minut.

Zaide Andersson läste en betraktelse från” boken inte en främling” Handlingen

var en flicka som kom hit som invandrare till ett nytt land med alla kulturkrockar mycket tänkvärd för oss alla.

 

 Förhandlingarna leddes av mötesordföranden Ulla Viklund. Efter sedvanliga val och omval, godkändes verksamhetsberättelsen och kassarapporten.

Reseledaren Carin Carlsson   informerade om en hemlig resa 5 juli som intresserade kan anmäla sig till vid ett senare möte

Därefter serverades kaffe och smörgåstårta.

 Ann-Louise Höglund och Inga-Lill Janglund underhöll med sång och allsång alla sjöng med av hjärtans lust. Det blev tävling mellan borden, som var mycket uppskattat.

 

  Efter underhållningen avtackade Roger Olofsson avgående styrelsemedlemmar och cirkelledare och kökspersonal , PRO:s förtjänsttecken delades ut, till medlemmar, som varit aktiva fem år eller mer.

Som vanligt var det fina priser som lottades ut. Efter dragningen tackade       ordf Roger Olofsson alla som kom och förgyllde vårt årsmöte.

 

På bilden Ann-Louise Höglund och Inga-Lill Janglund

Lennart Burwall

--------------------------------

 

PRO Rundvik har haft årsmöte. Ett stort antal medlemmar hade sökt sig till Nordmalingsbygdens Folkets Hus för trevlig samvaro och sedvanliga förhandlingar. Ordförande hälsade alla välkomna och då särskilt paret Laila och Lars Windelius som engagerats för underhållning. Årsmötet startade, dagordningen godkändes. Parentation vidtog för de medlemmar som avlidit under året. En mycket fin stämning uppstod när Laila och lars Windelius sjöng Mikael Wiehes sång – ”Skall nya röster sjunga”.   Nu fortsatte årsmötet med sedvanliga förhandlingar. Ordförande och sekreterare för årsmötet valdes. Verksamhetsberättelse, ekonomisk berättelse samt revisorernas berättelse visades på storbild men lästes även upp. Ansvarsfrihet för styrelsen godkändes. Val på olika funktioner utfördes enligt valberedningens förslag. Årsmötet ajonerades då kaffe och semla serverades. Underhållarna Laila och lars Windelius hade ett trevligt program med väldigt varierad reportoar. Det var allsång i ”Nej se det snöar” och   ”Vintervisa” samt Evert Yaubes ” Den glade bagaren” vilket uppskattades. Paret Windelius sjöng duetter men även visor på ”mål” på dikter av Margaret Andreasson.  Ytterligare sånger som sjöngs var bl.a. ”Anders och Britta”, ”de sista ljuva åren” samt ”Strövtåg i hembygden”. Musikunderhållningen uppskattades av publiken. Årsmötet återupptogs och resterade punkter på dagordningen avverkades. Avtackningar gjordes av de som valt att avgå. Reseansvariga i föreningen informerade om kommande aktiviteter Fördelning av vinster på lotterier företogs. Ordförande för PRO Rundvik tackade presidiet, Paret Windelius för underhållningen samt kökspersonalen och närvarande medlemmar och årsmötet avslutades.

 

Laila och Lars Windelius underhåller

--------------------------------

ÅRSMÖTE  PRO HÖRNEFORS DEN 13 FEBRUARI 2019

Ordföranden Sten Forsgren öppnar mötet och  hälsar välkommen till ca ett 100-tal av föreningens medlemmar samt till dagens gäster, Torgnys Trio.

Torbjörn Hammarström läser en dikt av Bo Zetterlind varefter en tyst minut hålls för de medlemmar som avlidit under året. Därefter spelar Torgnys Trio ett preludium i C dur av Bach. Trion fortsätter med härliga låtar som  The Sunny side om the street, Fly me to the moon, Smile samt ett stycke, Trollskog, som kapellmästaren själv har komponerat. Under tiden serverades kaffe och semla.

Till ordförande för mötet valdes Lars Hammarstedt och till sekreterare Solweig Engman. Till justerare och tillika rösträknare valdes Torbjörn Hammarström och Anders Lindqvist. Ordföranden gick igenom verksamhetsberättelsen för 2018 som upptog möten, medlemsantal, representation, studieverksamhet friskvård, Resor, Studiebesök, Filmvisning och Hobbyn. Kassören Berith Bäckström  föredrog  bokslut för år 2018.

Styrelsen fick ansvarsfrihet för 2018.

Valberedningens förslag till Styrelse och övriga funktionärer godkändes .

Peder Lundin avtackades som ledamot i styrelsen och därefter avtackades dagens årsmötesordförande Lars Hammarstedt och sekreterare Solweig Engman.

Ordföranden informerar om möjligheten att  nyttja ungdomsgården för social gemenskap på torsdagar mellan kl 1200-1400. Fika kommer att säljas till ”pensionärsvänliga” priser.

Kontakt ska tas med Tenton Gym om ett ev. ”öppet hus” för både gamla och nytillkomna medlemmar.  Den 12 mars startas en studiecirkel i borgerliga begravningar.  Ann-Sofie Fällman informerade om deltagande i ABFs konstcirkel och att det finns en förfrågan om en kurs i Bridge. Dagen avslutades med info från Peder Lundin om nästa film ”Gräns” på kommunalkontoret/Kempesalen den 20 februari kl 1900.

 ----------------------

PRO Robertsfors

Trevlig middag med palt.

I förra veckan kunde man gå på 23:an och äta middag. Det serverades palt där. Och det kom närmare 60 hungriga gäster. Palten åts som vanligt med smör och lingonsylt och försvann fort från tallrikarna.
När aptiten var stillnad, fick Jan Sundström Överklinten ordet. Han berättade några av sina ungdoms minnen. En del var lite sorgliga, men han har många historier med humor i.
Efter berättandet serverades kaffe och en god kaka, innan det var dags att gå hem. 

På fotot: Jan Sundström Överklinten som  berättade några historier ur sitt liv. 

Text och Foto  Ann-Charlott Nordlund

Trivselkväll på Robertsfors PRO.
Vilken trevlig kväll vi fick, alla som kommit till 23:an i fredags. God mat var det, grillad kyckling med sallader.  Vackert och mysigt var det i lokalen när vi kom, tända smålampor i fönstren och värmeljus lite varstans. Stämningen var hög redan från början av kvällen, ett sorl av röster hördes.
Den som skötte underhållningen var Michael Boman från Malå. Vi fick höra många godingar från Elvis , Beathels, med flera. Just sån musik som hör till vår generation.
Efter kaffet och kakan blev det mer dansanta låtar och det fanns plats för de som ville dansa, och några par prövade detta. Men alla hade inte dansskorna med sig, denna kväll.
En trevlig kväll blev det, och det var dem som redan frågade: När blir det nästa trivselkväll? Och det är väl ett gott betyg åt gruppen som ordnat denna kväll.

 

Kvällens underhållning stod Michael Boman för, med sina tolkningar av Elvis och Beathels med flera. Härlig musik var det hela kvällen.

 

Några som trivdes med kvällen i 23:an var Bo Bertilsson med fru May-Britt, Börje Olofsson och Gerd Nilsson.

Text och foto :Ann-Charlott Nordlund

--------------------------------------

Årsmöte med Robertsfors PRO

Robertsfors PRO har hållit sitt årsmöte. Det blev nästan inga tomma stolar, fast det var dukat för 120 i lokalen. Mötet inleddes av parentation över de medlemmar som avlidit under året.
Ordförande Kristina Björk läste upp namnen, och äskade en stunds tystnad. Därefter följde en dikt som lästes av Ebba Hammarbäck. Och sånggruppen sjöng psalmen ”En ton från himlen”. Sedan följde val av presidium, till ordförande valdes Börje Olofsson och till sekreterare Ann-Charlott Nordlund. Redovisningen av verksamheten och ekonomin gick snabbt. Inga frågor ställdes på detta. Föreningen har en god ekonomi. De följande valen gällde styrelsen och övriga funktionärer. Valberedningen hade gjort ett gott arbete, det blev nyval och en föryngring på 8 av dessa poster. Men det blev även många omval. Ordförande Kristina Björk hade tackat ja till omval, och med en förflyttning i styrelsen blev Birgitta Uhlander – Pettersson nu kassör. Och en ny ersättare valdes in, det blev Håkan Eriksson. Ordförande Kristina fick ordet och tackade för förtroendet hon nu fått. Det året som gått har varit jobbigt, men roligt. Det har varit ett år fyllt med aktiviteter som föreningen har ordnat, och trevligt har det varit. Hon tackade för all hjälp hon fått, och riktade ett tack till alla som jobbar och verkar i föreningen. Utan er, ingen förening.  Sekreteraren gick igenom de aktiviteter som agendan inrymde. Sedan hade hon gjort en fundering runt alla orter med mansnamn i Sverige. Inspirerad av en spalt i en tidning.
Får Robertsfors heta Robertsfors i framtiden? En fråga som årsmötet beslutade att gå vidare med var. När nu många länsbor skickas till de olika lasaretten i länet. Varför går inte t ex e-fyrans bussar förbi lasarettet i Skellefteå? Eller om man blir skickad till Lycksele.? Där är det också långt från busstationen till lasarettet?
Frågan är väckt och skall föras vidare. Till sist avtackades fyra medlemmar som inte tackat ja till omval. Först ut blev Sven-Olof Lindgren som verkar som kassör i 13 år. Birgitta Gustafsson har haft olika uppdrag men de flesta åren som uthyrare. Vivian Lundström har varit i kaffekommittén sedan 2009. Sist avtackades Maj-Britt Granström som varit I kaffekommittén, har varit inköpare, haft hand om fester m.m. De fick blommor och även PRO:s Förtjänsttecken.  Årsmötet avslutades med dragning av lotteriet. Och alla mötesdeltagare hade fått en bingobricka gratis vid entrén, så det spelades en bricka med kaffepaket som vinster.
När mötet var avslutat, sjöngs en sång ”Nu går sista visan” unisont.

 

De som avtackades är från vänster Sven-Olof Lindgren, Birgitta Gustafsson. Kristina Björk delade ut Förtjänsttecken och blommor. Och längst till höger Maj-Britt Granström.

Text och foto: Ann-Charlott Nordlund

 

 --------------------------------------

Rundvik 9/1 2019

PRO Rundvik har haft medlemsträff. Stora salen på Nordmalingsbygdens Folkets Hus var fylld av medlemmar som ivrigt hälsade på varandra och samspråkade. Ordförande Bertil Johansson hälsade alla välkomna.  Därefter hälsades dagens underhållare välkommen nämligen Anders Lindgren från Orrböle.. Det skulle bli ”Skivor till kaffet”. Anders Lindgren hade skivspelare och en försvarlig bunt LP skivor med sig med 70 – 80-tals musik. Publiken fick fritt att utifrån skivfodralen välja önskelåtar! Nostalgikänslan steg påtagligt när Anders spelade låtar som ”Jag kommer närmare Dig” med en orkester från orten nämligen Baracuda, Ulla Person med låten ” Jag bränner Dina brev”, Magnus orkester med låten ” Skall Du någonsin bli min”. Därefter fortsatte skivspelandet med idel kända orkestrar t ex Cool Candys, Billy Waughn, The Shadows, The Beatles, Elvis och Hepstars. Ett avbrott i musiken gjordes för servering av kaffe men sedan fick publiken njuta av fler favoriter från förr. Runt borden hördes lågmält prat när olika låtar spelades som kanske påminde om olika händelser förknippade med de olika låtarna Skivor till kafet avslutades med att Anders Lindgren avtackades med rungande applåder

Text: Gunnel Sundqvist

-----------------------------------------               

 

 

PRO HÖRNEFORS HÅLLER ÅRETS FÖRSTA MÖTE  16 JANUARI 2019

 

Ordföranden hälsar välkommen till ca hundratalet personer. Församlingssalen fylld   med glada och förväntansfulla pensionärer och med  ljudnivån högt i tak. Ämnet för dagen var  ”Forskning kring välbefinnande”. Vad gör oss  människor lyckligare? Föreläsare var  Filip Fors frånUmeå Universitet. Projektet startade för ca 12 år tillbaks i tiden.

Hur hade människor det ekonomiskt och hur upplevde de sitt leverne.  Hur mäter vi lycka i dag på de senaste 10-20 åren?  Subjektiva upplevelser i livet.  Pengar, fritid hälsa, egenvärden, mål, lycka, självförverkligande, relationer. Vad är viktigt för mig?  Vad är då lycka? En kort stund av eufori, att vara älskad, något att längta till.  Har vi koll på vad som gör oss lyckliga? En fika en bra bok, träffa en vän, vad är bra för mig på längre sikt, vad påverkar mitt vardagshumör.  Hur är det med långsiktig lycka? Tillstånd av milda positiva känslor är det vanligaste. Om man bor i Sverige och lever ett bra liv är man lyckligt lottad. Ju högre levnadsstandard desto större lycka och kanske innebär det  mer fritidsresor och annat som lockar.  Rika människor är lyckligare pga sin ekonomiska välfärd.  Det är skillnader mellan länder.  Lyckliga länder i världen är Skandinavien, Nordamerika, Australien, Nya Zeeland. I Afrika, Östeuropa och Ryssland är det lägre lyckonivåer. Polen har ökat mest i lycka genom ekonomiskt välstånd och  gott om arbetstillfällen. Andra värden som

relationer är störst och viktigast  för familjer i Sydamerika. Relationer är centralt för människors lycka. Ensamhet kan innebära (O)lycka. Goda sociala vänskaper genererar lycka. De människor som levde i självhushåll var mindre lyckliga. Träffa vänner ger stor lycka. Vilka livsvillkor har då betydelse? Samhället, demokratiskt välstånd, tillit, trygghet, sociala nätverk, familj, partner, vänner, släkt, arbete, inflytande, socialt stöd och hälsa.

Man är lyckligast mellan 60- 75 år. Ju äldre man blir känner man inte samma oro, man lever lugnt. Att ha något att fokusera på gör oss lyckligare. Ex. fysisk aktivitet, relationer, träna, meditation.

 

Annsofi Fällman informerade om en kommande cirkel i trafikkunskap och därefter  ett behövligt gympapass.

Tore Bäckstöm informerade om Bostadstillägg och uppmanade  till att göra en ansökan.

Carin Konradsson informerade om resor och aktiviteter framöver. Se mer info på vår hemsida.

 

Dagen avslutades med lotteridragning. Stort tack till alla i köket för god förplägning!

 

 

--------------

Holmsund, PRO Holmsunds januarimöte 2019 i Holmsunds kyrksal började med musikunderhållning av Da Capo och Sture Palm sjöng en sång.

Mötet öppnades av ordföranden Sören Strandberg som hälsade skrivtolkar, Håkan Karlsson fotograf och föreläsare från Sävar samt alla medlemmar som kommit till mötet varmt välkomna. Dagordningen fastställdes och nya medlemmar hälsades välkomna med applåder. Namnen kommer att läsas upp vid nästa möte. Valberedningen behöver fortfarande fler namn och Ralph Höber är sammankallande i gruppen. Till Iggesunds revyn har 20 personer anmält sig. Det serverades thé, kaffe, PRO mackan och en kaka. Det smakade mycket gott och kaffekommittén tackades.

Därefter var det dags för Håkan Karlsson att föreläsa och visa bilder från USA. Håkan uppmanade åhörarna som alla är pensionärer att göra det som man tycker om till exempel att resa eller fota. Ungefär 25% av den svenska befolkningen har släkt i Amerika. Själv har Håkan med fru varit i USA 5 gånger. Hans bilder var bland annat från Svenskbygderna i Minnesota, Minneapolis, Utah mormonernas högsäte och kända nationalparker. Vackra bilder från Arizona, Gran Canyon med sina fantastiska sandstensformationer som formats av vind- och vattenerosion under tusentals år. Han avslutade föreläsningen med att poängtera att vägarna var bra och det var lätt och billigt att köra bil i USA. Håkan tackades för sin trevliga presentation och avtackades med en blombukett och rungande applåder.

Mötet avslutades och ordföranden Sören Strandbergtackade alla som kommit till mötet.

Slutligen delades lotterivinsterna ut. Lyckliga vinnare fick gå hem med fruktkorgar, presentkort, kaffe med mera.  

 

Håkan Karlsson från Sävar, fotograf och föreläsare berättade och visade bilder från sina resor i USA

-------------------

Resa till Flurkmark den 13 januari 2019

Söndagen den 13 januari åkte  40 personer från Bureå PRO,med Arctic bus, till Flurkmark, för att

njuta av deras lokalrevy Spextakel. Där fick vi njuta av kluriga inlägg, om bl a  mobiltelefonens användande i alla lägen  ”App to Date” . Även aktuella saker som SJ, Postnord  och Trump och Nordkorea blev också omnämnda, på ett roligt sätt. Bra sång, och Flurkdans (flossa)  förgyllde

det hela. Det blev en trevlig och underhållande eftermiddag med många skratt.

 

Text: Sylvia Holmgren

 ---------------------

Resa med mat och revybesök i Vindeln.

Vilken fin avslutning på en dag. Vi äntrade bussen i Robertsfors, det var pensionärer från både PRO- och SPF föreningen, som samåkte. Första stoppet var vid Hotell Forsen Vindeln.
Där var framdukat vår middag med kotlettrad, potatisgratäng, och goda sallader fanns det att välja på.
Nästa stopp var vid M/S Garv Line som årets revy heter.  Och vad vi fick garva. Det är härligt att se på när någon gör bort sig.  Vi kanske inte förstod alla pikar som gavs till politiker i Vindeln, men roligt hade vi. Det är härligt att se vad de är proffsiga, de som agerar i sketcherna. Och för sånger som framfördes, så härliga röster och finstämda när så skulle vara. Tack till våra reseledare Malin och Sven-Olof för en trevlig fredagskväll.

Text: Ann-Charlott Nordlund

-----------------

PRO Rundvik har haft julfest som avslutning på medlemsträffarna för året. Ett hundratal personer hade anmält sig till julbuffé och folket strömmade till.  Sorlet steg till otroliga höjder då alla hälsade på varann och bytte erfarenheter. När alla hittat sig någon plats vid de festligt dukade borden hälsade ordförande alla välkomna. En stor julbuffé, levererad av en lokal entreprenör, var uppdukad i kafeterian. Alla gäster kunde nu ta sig mat och det fanns möjlighet att både äta en tallrik med sill, en tallrik med kallskuret och ytterligare en tallrik med varma rätter. Under gemytligt samtal med sina bordsgrannar avnjöts den mycket läckra julbuffén. Kaffe och kaka serverades. För underhållning hade ”Skogsfalke” engagerats. ”Skogsfalke” består av Siw Norrman och Lars-Erik Larsson vilka spelade och sjöng både julsånger och andra profana sånger. Dessutom trakterades dragspel och gitarr med bravur. Lotterier såldes och vinsterna utgjordes av julklappar då alla gäster hade med sig en sådan. Efter julbuffén förrättades dragning på alla julklappar på det dignande vinstbordet. Många vann naturligtvis och glädjen stod högt i tak! Ordförande avslutade med att tacka alla för visat intresse och tillönska alla en God Jul!

Text: Gunnel Sundqvist

Bild: Lennart Jonsson

 -----------------

Avslutning på sångstunderna i Robertsfors PRO

Torsdag var det julsånger annonserat på äldreboendet Mårsgårn i Robertfors. Det har blivit en vana att Robertsfors PRO-sånggrupp går till boendet och bjuder på julsånger. Det var fullsatt i matsalen av de pensionärer som bor på Mårsgården. Vi fick höra de gamla vackra sångerna plus någon lite nyare.
Musiker som vanligt bröderna Oppman och ledaren för sånggruppen är Ebba Hammarbäck.
Det var sista gången för året som gruppen träffades, och då blir det diktade rader på rim. Gun-Britt Forssén håller i pennan, och skriver ned vad som inträffat under året i gruppen. Det uppskattas de roligheter vi får höra. Hon fick ett tack från hela gruppen.


På bilden: Gun-Britt Forssén som läser sina diktade verser,  om vad som inträffat i sånggruppen under året. Alltid lika intressant och uppskattat.

----------------------------------------------

Pingstkyrkan Robertsfors sjunger in julen.
I förra veckan sjöngs det julsånger och julpsalmer på PRO-lokalen i Robertsfors. Det är Pingstkyrkans musiker och sångare som kommer och gör lite julstämning. Det är allsång som gäller och de vackra julsångerna klingade fint. Musikerna var Åke Ekman piano och Lasse Hermansson bas. De övriga i gruppen, sjöng med i kören. Karin Gustafsson presenterade sångerna, och Anders Gustafsson gjorde en reflektion över ”Hur firar vi jul” och ”Varför firar vi”, han avslutade med en kort bön.
Det var vackert dukat i lokalen och julkakorna fanns på kakfaten.  Det har blivit en god vana att träffas och sjunga julsångerna tillsammans.


På bilden:  Musiker och sångare från Pingstkyrkan Robertsfors.

------------------------------------------------------

 

Holmsund. PRO Holmsunds julavslutning 2018

Da Capo spelade underhållningsmusik en halvtimme före mötets början. Under tiden samlades det många PRO medlemmar som väntade på att mötet skulle sätta igång.

Ordföranden Sören Strandberg hälsade alla välkomna och inledde medlemsmötet med mötesformalia.  Vidare meddelade Sören att 6 nya medlemmar börjat i föreningen. De hälsades välkomna med varma applåder. Reseansvarige Lars-Gunnar Lundström påminde om att anmälan till Iggesunds revyn fortfarande är möjlig.  

När det var dags för maten kom serveringspersonalen med både sillar, lax, kallskuret, varmrätt, potatis, bröd och dryck. Inget saknades på tallriken och det smakade mycket gott. Måltiden avrundades med kaffe och en god mazarin. Serveringspersonalen klädda i rött dagen till ära fick applåder för sitt arbete med att servera alla som kommit.

Efter maten var det dags för julsånger. Da Capo spelade och några medlemmar av Grupp 67 höll tonen när alla gladeligen sjöng med i julsångerna. Grupp 67 avslutade med att själva sjunga: Vi önskar eder alla en God Jul och ett Gott Nytt År.

Ordföranden Sören informerade om att det behövs fler personer till valberedningen och uppmanade att intresserade ska anmäla sig till styrelsen.

Styrelsen har sagt upp PRO lokalen från årsskiftet 2018/2019. Styrelsen har löst möteslokal på ett annat sätt som blir väsentligt billigare för PRO föreningen i Holmsund.

Sören tackade alla som kommit till decembermötet och tolkarna avtackades med blommor.

Därefter delades lotterivinsterna ut till lyckliga vinnare av bland annat tunnbröd, kaffe, fruktkorgar och presentkort.

Text: Sabrina Holmgren

 

Da Capo,

 

delar av Grupp 67

 ------------------------------------

PRO HÖRNEFORS BJÖD IN TILL JULFESTLIGHETER 12 DECEMBER 2018

113 ST  MEDLEMMAR  INFANN SIG TILL ÅRETS SISTA PRO-MÖTE  FÖRVÄNTANSFULLA, VÄLKAMMADE OCH FINKLÄDDA SOM SIG BÖR.

DAGENS JULMENY BESTOD AV ALLEHANDA RÄTTER SOM LAX, SILL, SKINKA, KÖTTBULLAR,  PRINSKORV,  RÖDBETSSALLAD  OCH SOM AVSLUTNING KAFFE,

PEPPARKAKOR OCH SKUMTOMTAR.

GUNNAR JÄRVHOLM, CARL-AXEL ÅSELL OCH LENNART STENSON I BIRCH TOWNS SINGERS BJÖD PÅ MASSOR AV HÄRLIGA LÅTAR SOM  VAR UPPSKATTAT AV GÄSTERNA SOM  OCKSÅ  SJÖNG MED.  DET BLEV EN HÄRLIG MAGI NÄR MUSIKERNA BJÖD PÅ ETT FANTASTISKT SAMSPEL PÅ  GITTARER OCH MUNSPEL.

FESTKOMMITTEGRUPPEN TOG BESLUT  ATT BJUDA IN GÄSTER  TILL DET STUNDANDE 70-ÅRSKALASET FÖR PRO DEN 27 APRIL  2019. FÖR MUSIKEN STÅR PETER OCH AGNETA FRÅN THOR GÖRANS.  

LOTTERIDRAGNING MED FINA OCH TREVLIGA VINSTER SOM HEMSTICKADE SOCKAR, BESTICK,  GLAS  OCH MYCKET MER.

DET INFORMERADES ATT GAMLA UTGÅNGNA SEDLAR KAN LÄMNAS IN TILL RÖDA KORSET FÖR VIDAREBEFORDRAN TILL BANKERNA.

STORT TACK TILL ALLA SOM GJORT DAGEN TILL ETT FINT MINNE. NÄSTA MÖTE BLIR DEN 16 JANUARI 2019. VARMA TACK TILL KÖKSGÄNGET SOM ARBETAT OCH STÅTT I SEDAN TIDIG FÖRMIDDAG.

TACK ALLA FÖR DENNA SÄSONG OCH VÄLKOMMEN IN I 2019!

Spelemännen: Stina

Foto: Hjördis Andersson

Text: Kristina Hammarstedt

-------------------------------

PRO Ragvaldsträsk dukade till julfest den 6 december i fritidsgården. Trots gråväder mötte 50-talet personer upp och redan i entrén serverades varm glögg. Tomten Bertil Markstedt lockade fram den rätta julstämningen när han sjöng, Tänd ett ljus och låt det brinna och Jul, Jul strålande Jul. När sedan tomtenissarna i köket trippade in med tomtegröt och skinksmörgåsar ropade hungriga magar efter mera, som en bekräftelse på att julen snart är här. Till kaffe och goda pepparkakor berättade TomteBertil komiska händelser, på gränsen mellan fantasi och verklighet och när tonerna från de stämningsfulla julsångerna klingade ut, gick alla gästerna hem uppfyllda av julen. God Jul och Gott Nytt År tillönskas alla medlemmar i PRO Ragvaldsträsk.

/Christer Nyström 

Foto Karl-Axel Lindqvist

------------------------------------

Julfest hos Umeå PRO City.

En månghövdad skara hade styrt stegen till Maskrosen på 76:an för att där vara med i den gemenskap som en julfest kan ge.

En värmande glögg serverad av Sayede Ahmasi kändes välkomnade och inte blev det sämre av att pepparkakor fanns att tillgå.

Ordförande Anita Berg tog till orda och hälsade alla välkomna. Hon reciterade därefter en skröna på sin hembygds tungomål, ångermanländskan och

som alla fann mycket roande vilket man kunde förstå av applåderna som följde.

Föreningens egen sångkör, Lövsångarna" framförde under Gudrun Moritz ledning ett antal sånger uppdelade på två avdelningar.

Dags för intagande av tomtegröt stod nu på programmet.

På "grötbordet" fanns för första gången "mesefil", en anrättning som Mari-Anne B.Jonsson introducerade. Detta är något hon fört med sig från

sin hemby Skansholm utanför Vilhelmina. Hon talade om vad detta bestod av och till vad den ska ätas och hur. Många, kanske de flesta, vågade sig på att smaka.

Sayede skötte utportionering av gröten som levererats av Öppen Gemenskap. Till gröten fanns skinksmörgåsar och även skinkan ombesörjdes av Ö.G. 

Mätta och belåtna fortsatte trivselumgänget och efter att Lövsångarna sjungit andra delen av sitt program fick alla vara med och framföra en Julserpentin. Nog ryckte det i benen och kändes som att en långdans skulle ha kunnat göras.

Ordförande Anita berättade om sina egna vanor som de nu är och som de varit-----gamla vanor kan ändras. Hon gav också tips på hur man kan få det att lukta pepparkaksbak i huset. Då lägger man in 2 pepparkakor (exempelvis Nyåkers) i varm ugn några minuter och så får man en god pepparkaksdoft omkring sig.

Hon myntade också ett roligt uttryck att "minnet är som en adventskalender---fullt med luckor."

Dags för tomtemor Anniki från Rovaniemi (framförd av Inni Erdin)att göra entré. Hon visade bl.a övningar från Artrosskolan och uppmanade alla att hänga med.

Efter en humoristisk dialog mellan Anita och tomtemor blev det julklappsutdelning och vinstutgivning till de som vunnit på de lappar med nummer på, som man fick vid entrén.

En trevlig decembereftermiddag gick mot sitt slut. Tomtemor önskade God Jul på sitt sätt och ordförande på sitt.

Mätta, nöjda och glada vandrade alla hemåt i den lite kyliga aftonen.

Sayede Ahmasi serverar välkomstglögg; 

 

Ordförande Anita Berg samtalar med tomtemor Anniki från Rovaniemi (Inni Erdin)

Text och Foto: Mari-Anne B.Jonsson

 

---------------------

PRO Bureå 11/12

Vilket Luciatåg vi fick avnjuta, ett 30 tal skönsjungande ungdomar från femteklasserna i Bureå skola bjöd oss på glada melodier bl.a. Vår julskinka har rymt. De sjöng med fina, starka röster och med stor glädje.

Majvor tackar alla cirkel-ledare och -deltagare för det gångna året, samt önskar alla en God Jul.

Ordf. Roger gav oss information angående bostadstillägget som vi kan ansöka om via Pensionsmyndigheten www.pensionmyndigheten.se Har du en pension lägre än 15 000kr efter skatt kan du vara berättigad till bostadstillägget. Vill du ha hjälp med detta kan du kontakta någon ur PRO styrelsen. Sprid gärna denna information vidare.

Reseledare Karin tackar för det fina rese året där många av oss deltagit.

Efter denna information fick vi gröt med skinka som vi uppskattade samt kaffe och pepparkaka.

Dagen avslutas med lotteridragningar med fina priser.

 

Gerd Lidström

----------------------------

 

Julfest med Robertsfors PRO-förening.

Traditionsenligt var det tomtarna som inbjöd till julfesten i Robertsfors PRO-förening.
Även maten var den samma som förut om åren, tomtegröt med skinkmackor.

Men innan maten kom på bordet kom luciatåget. Det var Tundalskolans lucia med tärnor och tomtar som sjöng och deklamerade. Det är alltid så fina visor och verser som är inövade av eleverna. De fick även många applåder för detta.

Föreningens egna sångare bjöd även de, på några sånger under ledning av Ebba Hammarbäck. För musiken ansvarade Karl-Gunnar Oppman och Sven-Erik Oppman.

Det var många som kommit till festen över 140 medlemmar. Innan festen avslutats gav ordförande Kristina Björk information om vad som är på gång efter helgerna. Förstut,  ja redan om en vecka, julsånger med pingstkyrkan. Sedan var en resor till Vindeln revyn, och till revyn i Skellefteåhamn.  

 


På bilden;  Ordförande Kristina Björk hälsar välkommen, och med alla tomtarna i bakgrunden.

Foto; Ann-Charlott Nordlund

--------------------------

Dikanäs PRO har haft sitt årliga julbord. I år dukades det upp på Hotell Granen Henriksfjäll.

Medlemmarna som innefattar hela Vojmodalen har  långa sträckor att fara ,så  därför

 åkte många med Dikanäs buss som kördes säkert av Tomas Andersson.

Vi blev välkomna av ett överväldigad ,vackert dekorerad och smaklig julbuffé. 

Där möttes vi också av lugn, skön musik framfört på ett tvåradigt durspel,  av

Annika Danielsson, Dorotea.

Regina Svensdotter hälsade  välkommen och önskade alla en smaklig och trevlig kväll.

De 46 medlemmar som var med åt med god aptit och det var absolut inget som fattades på  

detta smakliga julbord.

Stämningen var hög under kvällen, det sjöngs några sånger men alla var glada att träffas

så därför var samtalen det viktiga.

Kvällen avslutade med ett lotteri med många fina priser, skänkta av medlemmar och affärer!

 

Bilden: Annika Danielsson

underhållning med tvåradigt durspel!

 Märta Lif har skrivit text och tagit bilden

----------------------------

Burträskbygdens PRO har avverkat sin Julfest i församlingshemmet.

Vice ordförande Kurt Jonsson kunde hälsa ett 50 tal medlemmar varmt välkomna.

Ett särskilt välkommen till organist Anette Norlin och prästen Per Häggström.

 

Per fick inleda med en kort andakt om advent och psalmen Bereden väg för herran.

Så blev det dags för julgröt och skinka med tillbehör som smakade ljuvligt.

Kaffe och pepparkaka efteråt.

Anette spelade till allsången med idel julsånger. Delar ur den före detta PRO kören förstärkte de härliga sångerna om julen tillsammans med övriga medlemmar.

Britt informerade om Flurkmarksrevyn 13/1 2019.

Lotterierna som sålts drogs där många blev vinnare av idel färskvaraor inslagna som julklappar.

När eftermiddagen led mot sitt slut tackade Kurt alla som kommit, som sett till så att vi har fått med oss lite julkänsla att ta med oss hem.

 

Text och bild Britt Sundqvist

 

 

fr v Britt Sundqvist, Gunnel Vikström,Anette Norlin vid pianot, Anita Nilsson, Inga-Britt Söderström, Sigrid Nilsson, skymd Astrid Forsell, Lars-Göran Burman, Erland Wennberg,

-------------------

PRO Robertsfors Utställning 12-te året i rad.

Trots det dåliga vintervädret eller kanske tack vare det dåliga vädret. Kom många in till PRO-lokalen i Robertsfors för att fika eller för att titta på utställningen.

Den första utställningen hade vi julbonader i papper som tema. Men vi har haft förkläden, damhattar, handväskor m.m Roligast var brudklänningar, säger Ann-Charlott Nordlund som kommit med idéerna.

 I år är det 12-te året som det är en utställning på plats. Och i år fanns det över 100 förvaringsaskar och -skrin med lock. Där fanns skrin gjorda i trä, näver, silver, mässing, papier machè, keramik m.m.  Äldsta skrinet torde vara ett sockerskrin från 1800-talet med en sockertopp bevarad, sockertång och kniven kvar i lådan. Det är så roligt att ordna en utställning, och att se att så många kommer in och tittar. Det säger gänget som har jobbat med uppsättningen.

Det fanns även ett 30 tal kortlekar inköpta på semesterresor. Från andra länder, från flygresor, från färjefartyg, från jubileum. Från Norrbottniabanan, Ölandsbron t ex.
Det såldes även kaffe med goda kakor i lokalen. Så många smakade på julkakorna med god aptit.

 


Bilden visar det äldsta skrinet med sockertoppen bevarad.

 

Foto och Text : Ann-Charlott Nordlund

-------------------------

HOLMSUND Kyrksalen i Holmsunds kyrka var välbesökt när Seniorshopen visade sin klädkollektion under PRO:s medlemsmöte i november.

Mötet började som vanligt med att Da Capo spelade en halvtimme före mötets början. Ordföranden Sören Strandberg hälsade alla varmt välkomna och med applåder hälsades alla nya medlemmar välkomna till föreningen. Därefter redovisades ekonomin och verksamhetsplanen för 2019. Aktiviteter som har genomförts under året är till exempel boule, bangolf, seniorgympa, vävning, läsecirklar, bridge och oljemålning. Kontaktombuden har anordnat bingo och nya medlemmar har värvats till PRO under året.

Efter det goda fikat var det dags för Seniorshopen att visa sin klädkollektion. Konferencier vara Zara Darehed. Medlemmar från Holmsunds PRO som mannekängade var Gertrud Öberg, Marianne Persson, Sören Strandberg, Hertha, Gerd Arctaedius, Göran Westerlund. De visade upp praktiska jackor som var vändbara, långbyxor med stretch och resår i midja, toppar och blusar med stretch, vackra mönster och färger. Kläderna som visades upp var från svenska leverantörer, Brandtex, Mischa och Signatur. Det var ett enkelt och elegant mode i sköna kvaliteter utan att vara ”bara” för äldre. Konferencier och alla mannekänger avtackades med rungande applåder.

När mötet avslutades tackade ordföranden Sören Strandberg alla som kommit till mötet och därefter delades det ut lotterivinster.   

Text: Sabrina Holmgren

På bilden Zara Darehed  från Seniorshopen och Göran Westerlund, PRO Holmsund som visade herrmodet.  Bild: Maria Pettersson

-----------------------------------

PRO samorganisation i Skellefteå har anordnat en 2 dagars utbildning i PRO:s medlemsregister Hjördis i samarbete med ABF,Medlefors FH, Gysinge FH.

12 entusiastiska deltagare kom till Medlefors en frostig morgon den 14 nov för att delta i kursen.

Vår lärare från Gysinge FH Jane Svensk lärde oss hur vi ska navigera i programmet på ett fantastiskt sätt. Vi fick öva rätt mycket som vi uppskattade på ett bra sätt.

Den fantastiska maten vid Medlefors fick vi njuta av.

Nu gäller det att gå hem och öva på de färdigheter vi lärt oss, för att kunna redovisa och rapportera från  vår egen förening.

Britt tackade Jane för hennes fina medverkan. Även ett tack till alla deltagarna som var med.

Text Britt Sundqvist

Bild Patrik Bergström

 

I förgrunden Kent Wretling, Göran Bergkvist, Susanne Stenberg, Valter Lindh.

 

Mvh

Britt Sundqvist

--------------------------------

Rundvik 2018 11 07

PRO Rundvik har haft höstmöte. Ordförande Bertil Johansson hälsade alla välkomna. Förutom en del formalia som genomgång av verksamhetsplan, budget och årsavgift hade Lennart Forsvik inbjudits och som pratade om alla sina äventyr på motorcykel genom Europa.

Redan i 13 års fick Lennart sin första motorcykel och fick köra vintertid på isen på sjön. Sedan var han såld på att köra motorcykel. Vid 16 års ålder tog han körkort för motorcykel och har hållit på med detta fram till dags dato vid 79 års ålder. Det har blivit många och långa resor genom åren och ibland med frun som spätta. Lennart har besökt de flesta länder i Europa och upplevt en del äventyrligheter. Allt har löst sig till det bästa även om de nästan alltid tältade för att få det att bli så billigt som möjligt.

Exempel på sevärdheter som besökts är Örnnästet – Himmlers 50 års present till Hitler. Bergskedjan Dolomiterna och dess serpentinvägar. Venedig då Lennart ville bli transporterad av en gondoljär med hatt.1985 besökte Lennart Isle of Man första gången och sedan dess har han kommit tillbaka dit ytterligare 19 gånger! En resa gjordes även till USA då Lennart ville se Yellowstone park som är världens största djurpark

Motorcykelåkningen har inte bara varit nöjesåkning utan aven tävlingar på racerbanor, dragracing och klassisk sidovagnsåkning. 1985, vid 45 års ålder, hade Lennart anmält sig till en tävling i England. Är man ändå på väg så varför inte köra själv till destinationen och har man kört dit så körde han även hem. Det blev en massa mil per motorcykel.

Lennart talade livfullt och målande om alla sina äventyr och visade under sitt anförande ett bildspel som förstärkte publikens upplevelse.

PRO Rundviks ordförande tackade Lennart Forsvik för underhållningen, Kökspersonalen för det goda fikat och avslutade mötet

Lennart Forsvik berättade om sina motorcykelresor ute i Europa

---------------------

Burträskbygdens PRO har haft sitt Höstmöte i Navet.

 

Ordförande för dagen Kurt Jonsson hälsade ett 50 medlemmar välkomna, ett särskilt välkommen till våra underhållare Anders Lindmark och Ernst Åhman.

Dagens viktiga uppgift var att fastställa budget och verksamhetsplan och medlemsavgift.

Mötet beslutade att godkänna styrelsens förslag för budget, verksamhetsplan och medlemsavgift för 2019.

Britt informerade om den deltagarförsäkring som vi har i PRO inbakat i vår centrala medlemsavgift.

Även hur medlemsavgiften är fördelad hos oss.

Anders och Ernst tog vid och spelade härlig folkmusik blandat med roliga historier.

Nu var det dags för en härlig fika stund med god macka och hembakt gokaka.

Anders och Ernst fortsätter med lite allsång till allas glädje.

Dags för lotteridragning där många blev vinnare.

Kurt tackade alla som kommit som gjort dagen så mysig med härlig samvaro och hälsade välkommen till Julfesten den 8 dec.

 

Text och bild Britt Sundqvist

 

fr v Anders Lindmark och Ernst Åhman.

 ------------------------------

BINGO

Det var annonserat om Bingo på Robertsfors PRO-lokal i onsdags. Lite tidigare än vanligt också. Det låg spänning i luften inte enbart om vinster. Nej det var idag som Sveriges radios reporter Anders Wikström skulle komma.

Anders hade tidigare varit in och tittat på vår lokal. Pratat med vår ordförande Kristina Björk och ville komma på besök när vi hade någon aktivitet. Det kom över 30 spelare, förväntansfulla naturligtvis.
Reporter Anders gjorde några korta intervjuer med några av oss som kommit hit.

Han förvånades över hur fint hus vi hade och att vi som förening kunde driva detta. Men det är tack vare de som ställer upp och jobbar, De som bakar till fester, de som städar och de som tar på sig att göra en aktivitet för våra medlemmar. Vi är en aktiv förening det är så roligt när vi ser att flera söker inträde i vår förening.
Nej någon vinst blev det inte för mig, annat än en sidovinst på 5 kr.

 

Kassören Sven-Olof blev intervjuad om sitt engagemang i föreningen.

Den yngsta medlemmen i dag på bingo, Eva-Britt Larsson 65 år pratar med Anders.

Text och foto Ann-Charlott Nordlund

---------------------

PRO Dorotea har haft sitt höstmöte där man enligt stadgarna ska fastställa budget, verksamhetsplan och

medlemsavgifter för kommande år.

Innan mötesförhandlingarna började blev det en stunds underhållning med ”Kent och Marie” från Junsele

Som med sin breda repertoar bjöd på allt från Hugo Alfven, Allan Edvall och Erling Grönstedt där deras rekvisita innehöll allt från tvättbräda, panflöjt, dragspel och matskedar. En fin underhållning som de vi äldre gillade.

Kassören redogjorde för det ekonomiska läget där han beräknade ett plus på några tusenlappar vid årets slut.

Verksamhetsplanen redovisades där bl.a en resa till Norrbyskär ingick i planen

Budgeten fastställdes enligt styrelsens förslag

Medlemsavgiften blev oförändrad med undantag för riksorganisationen som höjt avgiften med tjugo kronor.

Uppehåll gjordes för fika med  mackor av hembakat mjukt bröd och kakor  där som vanligt festkommittén gjort allt för den goda smakens skull.

Mötet nominerade Jan Bergström till ledamot i distriktsstyrelsen för kommande mandatperiod.

Den fjortonde december. anordnas luciafirande på hotell Dorotea.

Valberedningens ordförande vädjade om hjälp för att underlätta arbetet med  nomineringar inför kommande årsmöte.

Ordföranden avslutade mötet med att tacka för den goda underhållningen men även ett stort tack till  festkommittén för det goda fikat samt förklarade mötet för avslutat

 

Bilden föreställer Kenth och Marie som underhöll.

Text och bild:Emil Wallin

-------------------------

Bureå Paltkalas Bureå PRO

Medlemsmötet inleddes med Verksamhetsplan för Bureå PRO 2019

Vision: Ett bra liv för våra pensionärer

Mål: Nöjda medlemmar. Behålla, stimulera och locka fler till vår förening.

God och likvärdig tillgång till kulturell, kommersiell och kommunal service.

Rättvis skatt. Upprätthålla nuvarande cirkelverksamhet. Hitta nya resor och aktiviteter.

Reseledare Carin Carlsson informerade oss om kommande evenemang bl.a. Joel Nunez håller en konsert endast för PRO:are den 14 december kl. 15:00 på Nordanå.

Revy 13 januari 2019 i Flurkmark SPEXTAKEL bokas via Carin eller Sylvia.

Poliserna Eva Öberg kommunpolis och Cecilia Ramstedt närpolis Skelleftehamn gav oss bra information om att det förekommer många bedrägerier främst mot äldre. Vi bör därför ej ha så mycket kontanter, och aldrig lämna ut uppgifter om vårt bankid via telefon kontakt eller email t.ex. Skatteverket ringer inte upp angående återbäring.

Swisha aldrig till okända personer.

Stöldskyddsföreningen ger många goda råd och har trevliga filmer som man kan ta del av (gratis).

Se upp med inköp på Tradera det kan vara stöldgods.

Ett tipsblad har satts upp på flera ställen runt Bureå med Varning för falska telefonsamtal.

127 glada och hungriga PRO:are fick avnjuta god palt med tillbehör samt kaffe och bakelse.

Tomas Lidström (gammal hårdrockare) underhöll oss med fin sång och musik.

 Ordförande Roger Olofsson tackar samtliga deltagare denna dag och en extra fin applåd till de som arbetade i köket. Nästa medlemsmöte 11 december klockan 12:00 med Luciatåg.

 

 

Poliserna Eva Öberg  och Cecilia Ramstedt.

Tomas Lidström  underhållare. 

Foto Bernt Holmqvist.

Text Gerd Lidström

---------------------------------------------------------

Referat från docent Ulf Isakssons föreläsning på PRO Ersboda den 6 november

PRO Ersboda inbjöd den 6 november till en föreläsning om Demenssjukdomar samt bemötande av personer med demenssjukdomar. Docent Ulf Isaksson från Institutionen för omvårdnad vid Umeå universitet berättade att han för 24 år sedan började arbeta på Umedalen där man vårdade patienter med olika psykiska sjukdomar. Han har sedan fortsatt med forskning inom området demenssjukdomar. Han berättade att demens är en organisk skada på hjärnceller och man räknar med att det finns åtminstone 42 olika typer av demens varav Alzheimers är den vanligaste bland patienter över 65 års ålder. Vanliga symptom är minnesstörning, nedsatt språkförmåga, nedsatt praktiskt förmåga, störd varseblivning nedsatt rumsuppfattning och orienteringsförmåga samt förändring av personligheten. Orsaken till varför somliga drabbas av demenssjukdomar är okänd, en del varianter kan bromsas men någon bot finns inte ännu.

Han poängterade hur viktigt det är att omgivningen försöker tolka och förstå orsakerna till beteendeförändringar, de kan vara den demensdrabbades sätt att försöka kommunicera med sin omgivning om inte språket räcker till. För omgivningen kan det vara tålamodsprövande att svara på samma fråga eller höra samma berättelse om och om igen men trots det måste man visa den drabbade respekt – det är fortfarande en människa med känslor!

Demenssjukdomar kallas ofta för de anhörigas sjukdom och många har funnit det mycket värdefullt att ansluta sig till anhörigföreningar där alla har erfarenheter av missförstånd, skuld, dåligt samvete och ibland isolering. Att vara anhörig kan ofta vara både fysiskt och psykiskt tungt.

Ulf Isaksson avslutade den mycket uppskattade föreläsningen med citatet ”Den gyllene regeln” från Evangeliet enligt Matteus 7:12: ”Därför, allt vad ni vill att människorna skall göra er, det skall ni också göra dem. Detta är lagen och profeterna.” Eller: ”Såsom jag vill bli bemött ska jag också bemöta andra.”

Ulf Isaksson

---------------------

 

Idag hade Robertsfors PRO-förening sitt månadsmöte.  Som vanligt kom det mycket folk, några stolar stod dock tomma, det var nog någon som missat att mötet var en torsdag.I vanliga fall är det fredagar som gäller men eftersom det är helg så blev det torsdag.

 

Ordförande Kristina Björk öppnade mötet med att hälsa alla välkomna, speciellt de två nya medlemmar som kom idag. 
Det var mycket att avhandla inför 2019. Mötet fastslog budget och verksamhetsplanen och bestämde att den lokala medlemsavgiften ska vara oförändrad. Distriktets avgift är också oförändrad medan förbundets avgift höjts med 20 kr. Dessutom informerade ordförande om mötet med KPR.


Föreningen har många aktiviteter, det visades även idag genom att det gick runt listor att skriva på om man vill vara med och baka till julfikat i samband med årets utställning på 23:an på skyltsöndagen. En annan lista handlade om julfesten med luciatåg, tomtar och julgröt som går av stapeln den 7 december.
Reseledare Sven-Olof Pettersson informerade om kommande aktiviteter, resorna till revyerna i Vindeln och Ostvik och ett studiebesök på företaget CoorsTek i Robertsfors den 20 november.

Rolf Källqvist´s trio stod för dagens underhållning med många kända låtar som lockade fram både sånglust och måbrakänsla.
Ordförande tackade alla som varit med under dagen och mötet avslutades med att vi alla sjöng ”Nu går sistsa visan”.  Den här gången hade vi musik till sången, våra underhållare Rolf Källqvist trio var med och spelade.

 

Rolf Källqvist

Foto: Jan Hofverberg

Text: Märta Cämpe

------------------------------

Holmsund. PRO Holmsund har äntligen hittat lösningen att locka fler medlemmar till medlemsmötena. Lösningen är att inbjuda Joakim Widell underhållare och glädjespridare till mötet. Det kom många förväntansfulla besökare till mötet.

Da Capo spelade underhållningsmusik en halvtimme före mötet.

Ordföranden Sören Strandberg öppnade mötet med att hälsa alla varmt välkomna. Dagordningen fastställdes och nya medlemmar välkomnades med applåder. Därefter serverades fika med den uppskattade ”PRO-mackan” och god kaka. Sedan var det dags för Joakim Widell från Åmsele att framträda. Han ägnar sig åt varierande sysselsättningar. Joakim sjunger med i Norrlandsoperans kör, underhåller på äldrecenter som glädjespridare, är med i hemvärnet och engagerad i civilförsvarsförbundet. Joakim sjöng roliga visor och berättade korta skämt. En av visorna heter Rullatorn och handlar om en äldre dement herre som har köpt sig en ny rullator. Han uppvaktar en ännu äldre kvinna som ska få åka med på rullatorn. Skratten avlöste varandra och publiken hade roligt. Äpplet faller inte så långt från trädet brukar det sägas och här stämmer det verkligen. Många PRO medlemmar känner och kände Joakims släktingar från Holmsund. Pappa Gösta Widell, farfar Hilding med fru Mary Widell som arbetade hos Fröknarna Pettersson. Både farmor Mary och pappa Gösta har hållit på med revy, sång och musik.

Efter framträdandet tackade PRO Holmsund Joakim Widell för hans glädjespridande med rungande applåder.

Vidare på agendan informerade Lennart Lindström om kommande uppträdande, i november, av Backens manskör tillsammans med Svante Thuresson.

Birgitta Eriksson meddelade att sittgympan för seniorer börjar våren 2019. Ny bokcirkel kan startas upp om intresse finns.

Lars-Gunnar Lundström påminde om resan i början på mars till Iggesunds revyn och Ålandsresan i slutet på oktober.

Cancerakademin inbjuder alla till föreläsning på Folkets hus i november. Anmälan görs till Sören Strandberg. Sören informerade om skärpningen i lagstiftningen för gång och -cykeltrafikanter och att böterna har höjts markant.

Nästa möte i november annonseras i tidningen. Seniorshopen visar kläder.

När mötet avslutats var det dags för lotteridragning och som vanligt fick vinnarna fina priser med sig hem. 

Text: Sabrina Holmgren

 Bild: Maria Pettersson

 

Joakim Widell glädjespridare underhåller med sång och musik

----------------------

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.