A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

PRO Prispressare

Stora skillnader visar PRO:s årliga prisundersökning

2019-02-13 Stora skillnader visar PRO:s årliga prisundersökning

 

Skillnaderna i matpriser är fortsatt stora beroende på var i Sverige du handlar och i vilken butik. Det visar PRO:s stora prisundersökning för 2018. Nytt för i år är att vi även jämfört med att handla på nätet, och hur pensionärsvänliga butikerna är.

 

-        Det är tråkigt att bara fyra procent av de undersökta butikerna uppfyller kriterierna för att vara pensionärsvänliga, säger Christina Tallberg, ordförande Pensionärernas Riksorganisation, PRO. Vi har bland annat undersökt möjligheterna att betala kontant, om butiken har pensionärsrabatt nån dag i veckan, samt tillgång till kundtoalett.

 

Under en dag i höstas besökte PRO-medlemmar 700 butiker över hela landet, och undersökte priserna för vanliga vardagsvaror. Billigaste matkassen hittade vi i Charlottenberg i Värmland – och den dyraste fanns i Uppsala. I Charlottenberg kostade kassen 673 kronor, motsvarande matkasse i Uppsala fick man betala 958 kronor för. Det skiljer alltså 285 kronor, eller 42 procent, för samma varor. 

 

I vårt område,Västerbottens län, kostade den billigaste kassen 734,33 kr.

 

Genomsnittspriset i hela landet är 802 kronor för PRO:s matkasse. Lägsta genomsnittspriset hittade vi i Värmland. Det högsta i Norrbotten.

 

Här i Västerbottens län  är genomsnittspriset 822,60  för de undersökta varorna.

 

För första gången har vi också i samarbete med prisjämförelsesajten Nätmat undersökt butiker på nätet. Genomsnittspriset för PRO:s matkasse var 900 kronor. Det är alltså, enligt vår undersökning, tolv procent dyrare att handla på nätet än i en vanlig butik.

 

Kontakt:

Tage Vikström tel: 070-335 7703

 

 

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.