A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Årsmöte 2018

Yngve Gustavsson

Före årsmötesförhandlingarna fick mötesdeltagarna lyssna till ett föredrag av Yngve Gustavsson om åldrandets fysiologi.

2018-02-26 Till PRO Obbolas månadsmöte/årsmöte hade 75 medlemmar kommit. Före årsmötet
föredrog professor Yngve Gustavsson om åldrandets fysiologi.
Han sade att vara senil är att vara klok, vis, skicklig och vördnadsvärd. Senil betyder
egentligen gammal.
Han pratade om andningsuppehåll som många har nattetid. Detta är i längden farligt
för man får syrebrist i hjärnan och kan bli dement, man kan ramla, få stroke och hjärtinfarkt på grund av det. Det är viktigt att man söker hjälp hos sjukvården för det.
80% har alzheimervirus i hjärnan. Normalt håller immunförsvaret det i schakt men näringsbrist kan trigga igång sjukdomen. Man är på väg att bota detta. En läkare i Umeå bedriver forskning på det och är på god väg.
Näringsbrist och järnbrist ger depression och demens. Läkemedel kan göra minnet sämre vilket är vanligt vid för höga doser, läkemedel som gamla inte ska ha eller fel blandning eller kombination. Att få ha samma läkare ger kontinuitet med uppföljning om hur behandling och medicineringen har fungerat. Det behövs fler vårdplatser i Norrland för det är 30% fler sjuka här.
Det finns ett omräkningssystem EES, elektroniskt expertstöd på våra Apotek, en apparat där man kan kolla upp om medicinerna är rätt tex för mig som äldre, dos, kombination etc.
Näringsbrist är ett stort problem för äldre, vilket kan orsaka bl.a. urinvägsinfektion. Dessa ökar på grund av dåligt immunförsvar. Man behöver 4000 kalorier för att öka immunförsvaret. Man måste få proteiner annars blir musklerna nedbrutna. Att ge bättre näring har gett bra resultat på människor med demens. Man ser att Alzheimer ökar och 2050 räknar man med att vi har 450 000 i Sverige. Det är fler här uppe än i södra Sverige.
Felmedicinering ökar och därmed också fallolyckorna. Fallskadorna har ökat med 50% där många är dementa pga felaktig medicinering. 50% är kvinnor med ej behandlad urinvägsinfektion. Forskning visar att man vid styrketräning skjuter demensen framför sig. Träningen bör vara av lagom mängd och kombineras med proteinrik kost.
Att tillgodogöra sig näringen blir sämre med åldern. Viktigaste reserven är våra muskler
Vad är viktigt för att äldre ska må bra: starkt ljus för normal dygnsrytm, träning är jätte-viktig, bra mat, mjuka golv och gärna SPA-behandling.

Ordförande Leif Rolén tackade Yngve Gustavsson för ett intressant föredrag.
Efter kaffet fortsatte man med sedvanliga årsmötesförhandlingar.

Nya ledamöter i styrelsen blev Lennart Nabb Andersson och Ulla Sjöström. Ulla blev också vald till studieorganisatör.

 

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.