A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Besök av Greger Ottosson

2019-11-15 PRO Obbolas medlemmar hade på sin önskelista att åter få uppleva underhållning av Greger Ottosson. Detta uppfylldes under senaste månadsmötet.
Ordförande Astrid Waller hälsade alla välkomna och överlämnade ordet till Greger.
Han berättade om sitt tidigare liv som yrkesmilitär i Umeå, sin karriär inom teatern vid Norrlandsoperan i Umeå och nu som berättare och musiker. Han började sjunga och spela en visa från armén; ”En visa vill jag sjunga”. Därefter kom en del av programmet att handla om författaren och poeten Dan Andersson. Han sjöng och spelade visan;
”En vinande nordan”, en julvisa från Finnmarken. Han berättade vidare om Dan Anderssons bakgrund som författare och företrädare för nykterhetsrörelsen och hans kärlek och förlovning med Nancy Andersson från Vilhelmina som efter cirka två år bröts på grund av avstånd och spelmansstatus, trots fortsatt kärlek. Greger sjöng och spelade den välkända visan; ”Jag väntar vid min mila” och ”Broder Joakim”, avskedssången till Finnmarken.
Greger Ottosson är en inbiten inlandsbo men bor i Umeå på grund av närheten till sina engagemang. Han trivs bäst i Skarvsjöby och har skrivit ”En vals från Skarvsjöby” som han spelade på munspel. Efter kaffe med smörgås fortsatte Greger Ottosson med att på munspel demonstrera hur han som sexåring under mörtfisket till katten och närhet till tågets ljud byggde på de olika ljuden i munspelet för att få en fylligare musik. Låten för detta var ”Johan på Snippen”som blev mörtletarmusiken. Han upptäckte då också att sanningen med den musiken var slående likt bluesen i Amerika. Han berättade vidare att de som barn var inne i kammaren och lyssnade på Radio Luxemburg med ”Den ylande vargen” och ”Baby love me tonight”, när föräldrarna var ute i ladugården.
Greger arbetar idag med fiolspelaren Tomas Andersson. Greger menar att han ”alltid berättar sanningen, men verkligheten får ni aldrig reda på”. Han avslutade med en visa till sin fru; ”Kärleksvalsen”. Han uppmanade männen i publiken att vara rädda om sina fruar som alltid håller ställningarna. Karlar är bara utskott. Han säger att han försöker fria till sin fru minst en gång i veckan.
Astrid Waller tackade Greger Ottosson med en bukett blommor. Hon berättade vidare om nästa evenemang som är Föreningarnas dag i Obbola Folkets hus den 19/10 och Musik-afton med Sten Åker Trio den 24/10.
Efter Vinstdragningen
berättade studieorganisatör Ulla Sjöström om Utställning på 7:an, matlagningskurs via ABF och kommande studiecirklar som anslås i foajen och på PRO Obbolas hemsida.
Astrid Waller tackade alla som deltagit och avslutade mötet.

 

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.