A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Månadsmöte januari 2018

Benny Boman underhåller

Januari månadsmöte inleddes med att Lars Bergström, IKSU, föreläste om Nyttiga rörelser för äldre. Benny Boman stod för underhållningen.

2018-01-28 Leif Rolén hälsade välkommen till månadsmötet. I mötet deltog 48 medlemmar.
Dagens föredragshållare var Lars Bergström, sjukgymnast från IKSU.
På IKSU brukar han ha genomgång av rörelser med seniorer bl.a.
Hans föredrag idag handlade om rörelser på äldre dar och vilka effekter det har på våra leder och muskler. När vi blir äldre och våra leder och muskler blir stelare så är det viktigt att vi gör så mycket rörelser vi kan för att inte bli ännu stelare och få ännu mer besvär. Lederna med ledbrosk förändras med åren då vätska dras in i lederna vid för lite rörelse. Han menade att motion är lotion dvs rörelser och belastning av lederna är smörjande och mjukgörande och vätskan dras ur och man blir rörligare. Man har olika rörlighet i olika leder. Överbelastning av leder i kroppen kan leda till att man senare får ont mellan skulderbladen. Kroppen har 600 olika muskeldelar som omsluts av bindväv. Detta gör att man har stelhet på vissa ställen beroende på hur man belastar olika delar i muskelsystemet. Hur kan man ändra på det? Vanlig morgongymnastik med att sträcka på armar och ben och ruska på sig är ett bra sätt. Utforska svårigheter med rörelser, testa och kämpa på! Testa olika rörelser.
Mobilitet och flexibilitet: Vi har mest nytta av mobilitet, dvs att utforska vilken rörlighet man kan använda sig av för att komma en bit på väg till en rörelse? Det krävs prioriteringar av det man kan använda i vardagen. All rörelse är bättre än ingenting. ”Vi är inte äldre än våra ryggrader är”! Mycket handlar om hur man tolkar smärta, dvs vad har jag motstånd emot eller vad kan jag göra. Kroppen ropar efter förändring i rörelse. Använder vi inte våra muskler försvinner de. Låt inte det jag gjort tidigare bli en bromskloss, gjort är gjort. Vad gör jag nu för att känna mig bättre imorgon? ”Vår hjärna
är som en överbeskyddande förälder”, vi har undanflykter och behöver känna oss trygga för att våga släppas ut. Lura hjärnan att våga, och visa med varsamhet! Utmana med nya frågor till kroppen. Balans är livsviktig och blir bättre när hjärnan har lugnats. Träna tex att stå på ett ben vid tandborstning eller sitta på stora bollar. Träning är att förbereda sig för oväntade saker genom att stärka muskler, motionera och göra rörelser genom morgongymnastik t.ex. Man kan behöva hjälp i början för att utforska sitt rörelsemönster – våga mer. Lars Bergströms slutord var: ”Ett skepps natur är inte att stå i hamn, det är gjort för det öppna havet”. Tack Lars för ett positivt och åskådliggörande föredrag.
Medlemmarna serverades kaffe med smörgås innan fortsättning med gitarrmusik och sång av Benny Broman. Han spelade en varierande repertoar med: ”Du ska veta att jag älskar dig, Längs väg 363, Om mitt hjärta slår, Min hembygd, allsång med Sånt är livet, allsång med 34:an, Walking in Memphis, Utan dina andetag, I am going down to the river, Med dig, Johnny be good, Cecilia Lind och Balladen om dagen efter. Leif Rolén tackade Benny för hans uppskattade framträdande.
Vinster från dagen lotteri drogs och mötet avslutades med tack från ordförande Leif Rolén.

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida. Läs alla villkor