A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Månadsmöte mars 2019

Birgitta Sandberg och Folke Johansson från Glaukomförbundet informerade om grönstarr. Benny Boman underhöll och testade åhörarnas kunskaper med ett musikkryss.

2019-03-28 Ordförande Astrid Waller hälsade alla välkomna och presenterade Folke Johansson och Birgitta Sundberg som informerade om Glaukom, det vill säga grönstarr. De underströk vikten av att informera om Glaukom. Till skillnad från Gråstarr där linsen blir grumlig så är Glaukom en smygande sjukdom som är svår att upptäcka för att synen tas över av det friska ögat. Vid Glaukom bildas kammarvatten som ökar trycket i ögat och synfältet minskar fläckvis. Synnerven blir skadad och går ej att reparera. Glaukom är en ärftlig sjukdom så därför är det viktigt att informera om detta till sina barn så de kan hindra sjukdomen i tid. Vad gör man för att få veta om man har Glaukom? Man tar kontakt med optiker som kan titta på ögonens synnerv och se om den är skadad. De kan remittera till lasarettets ögonklinik där man kan få undersökning och behandling. Ögonkliniken i Umeå ligger långt framme med behandlingar för detta. Behandlingen består av att hålla trycket nere med droppar, kirurgi och laserbehandling. Astrid Waller tackade Folke Johansson och Birgitta Sundberg med en bukett tulpaner för deras medverkan. Under fikandet av kaffe och smörgås gavs medlemmarna tillfälle att ställa frågor till dem. 

Astrid Waller informerade om kommande träffar i Obbola såsom PUB-afton 28/3 och Påsklunch med underhållning 18/4. Hon informerade även om Umeå  Samorganisations temadag 8/5 på Mariehem. Den handlar om äldreomsorgen. 

Leif Rolén informerade om resultatet av prisundersökningen i Västerbotten som genomförts nyligen. Där kom Coop Konsum Burträsk etta, Coop Konsum Erikslid tvåa och ICA Nära Obbola kom på tredje plats. Prisundersökningen har genomförts i hela landet där Charlottenberg var billigast. 

Underhållning med musik o sång av Benny Broman tog vid. Han hade gjort ett musikquiz där publiken fick gissa på artist, grupp, årtal med mera. Det handlade om låtar med bland andra Chris Rigi, Smokie, Aricii, Johnny Cash, Elvis Presley, Lars Vinnerbäck, Tomas Ledin med flera. Han avslutade med några låtar såsom Johnny be good, Vad gör du nu för tiden, 34:an, Cecilia Lind och I´m going down to the river. Benny avtackades av Astrid Waller med en tulpanbukett.

Dragning av dagens lotterivinster gjordes av Siv Åkerlund. Astrid Waller avslutade mötet och tackade alla närvarande.

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.