A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Gemenskap & aktiviteter

PRO gör revy på ABF

I januari 2015 startade medlemmar från PRO:s kör i Lomma, med hjälp av ABF, revygruppen PRO-Vi-Va. Efter succépremiären i juni planeras nu fler föreställningar.

2015-09-15 I januari 2015 startade ett antal medlemmar från PRO:s kör i Lomma, med hjälp av ABF, revygruppen PRO-Vi-Va. Revygruppen består av medlemmar i åldrarna 56 – 78 år och revyn bjuder på både glitterhattar och vågad humor. Medlemmarna gör det mesta själva som att skriva manus, sätta ihop danser och ordna med rekvisita. Till premiären, i juni, bakade de. 

– Vi är 9 stycken pensionärer som älskar att sjunga, dansa, spexa och klä ut oss, berättar Bodil Wiren som är medlem i revygruppen och en av dem som var med och startade upp den.

Bodil Wiren är vice ordförande i PRO Lomma och har under de senaste åren i PRO:s styrelse haft mycket kontakt med ABF. Därför var det naturligt för henne att söka sig till ABF för hjälp.

– ABFs del i vårt arbete är definitivt "navet." De står bland annat för lön till vår spelman, utlägg vid köp av rekvisita och ekonomisk hjälp vid hyra av lokal. Utan ABFs hjälp hade vi inte existerat som grupp, säger Bodil Wiren.

Namnet PRO-Vi-Va är en förkortning av "PRO - det är vi, va" och står för hälsa och glädje. En viktig uppgift för gruppen har varit att ge en samvaro till de många äldre som i dag lever i ensamhet. 

– Ensamheten är svår att råda bot på. Det vi i PRO-Vi-Va kan göra med vår show är att sprida glädje och sätta färg på en eftermiddag.  Lite kaffe efter en föreställning kan kanske leda till nya bekantskaper och vänner!

Gruppen har hitills haft tre stycken uppträdanden och planerar redan för fler.

– Efter succén på premiären har vi fått blodad tand. Vi har fått en ny medlem i gruppen, försöker marknadsföra oss och ser framemot nya utmaningar, säger Bodil Wiren.

Pensionärernas Riksförbund har varit medlemmar i Arbetarnas Bildningsförbund sedan 1957 och är i dag ABFs enskilt största medlemsorganisation när det gäller studie- och kulturverksamhet. Organisationen bildades 1942 och är i dag en av Sveriges största folkrörelser med över 400 000 medlemmar. Några av de många områden som ABF utbildar PRO:s medlemmar inom är ledarskap och organisation, samt tryggare ekonomi för äldre. Man anordnar även smartphone- och datakurser och olika kulturaktiviteter som t.ex. gruppresor.

– Vi vet att ensamhet är ett stort problem för många äldre i dagens samhälle, vilket kan leda till både psykisk och fysik ohälsa. Därför försöker vi på ABF tillsammans med PRO ständigt att hitta nya sätt att skapa mötesplatser till äldre på, säger Cecilia Öberg, verksamhetsutvecklare på ABF.

ABF består av 59 medlemsorganisationer och 54 organisationer med samarbetsavtal.  En organisation som blir medlem i ABF centralt måste uppfylla våra medlemskriterier: medlemsantalet ska vara minst 3000, verksamheten ska finnas i minst hälften av landstingsområdena och organisationen ska dela ABFs värderingar och ideologiska grund om alla människors lika värde.

 

Text: Jenny Olwan

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.