A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Gemenskap & aktiviteter

PRO om Socialdemokraternas pensionsutspel: Bra men inte tillräckligt

PRO:s ordförande Christina Tallberg. PRO:s ordförande Christina Tallberg.

PRO:s valkampanj för höjd allmän pension ger redan nu resultat och påverkar pensionsdebatten. Den namninsamling vi genomför har redan nu fått 35 000 underskrifter och kommer att hålla på till september.

2018-07-06 Senaste pensionsutspelet kommer från statsministern och Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven, som i nu under Almedalsveckan föreslår en höjning av pensionsavgiften. 

- Höjda pensionsavgifter är ett av de krav som ingår i kampanjen och därför är det självklart bra att när de politiska partierna, och i det här fallet Socialdemokraterna, lyssnar på våra krav. Nu vill vi också veta hur de andra partierna ställer sig till förslaget, säger Christina Tallberg ordförande i PRO.

Det är nödvändigt med höjda pensionsavgifter för att förstärka det underfinansierade inkomstpensionssystemet och förbättra pensionerna. Förslaget att höja de reella avgifterna från 17,21 till 18,5 procent kan ge 20-25 miljarder mer per år. Det räcker inte för att lösa de problem som finns och därför är det viktigt att hela avgiftshöjningen (om den blir verklighet) går till inkomstpensionssystemet och inte till premiepensionen. Då skulle risken minska för att bromsen slår till och sänker pensionerna igen, som skedde 2010, 2011 och 2014.

PRO anser också att de pensionsavgifter som betalas på inkomster över intjänandetaket på 42 000 kronor per månad ska gå till pensionssystemet och inte till statsbudgeten. Det skulle förstärka pensionssystemet med c:a 20 miljarder årligen. 

Det kommer också att ta väldigt lång tid innan en avgiftshöjning får effekt. Det är framförallt de som har lång tid kvar till pensionen som kommer att få högre pension. För att förbättra pensionerna för de som redan är pensionärer behövs ytterligare förstärkningar av pensionssystemet.

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.