A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Gemenskap & aktiviteter

PROpensionären guide: Så hyr du hus utomlands

Kerstin Norman och PRO:aren Christer Bertling bor grannar i Nerja och trivs i det sydspanska klimatet. Kerstin Norman och PRO:aren Christer Bertling bor grannar i Nerja och trivs i det sydspanska klimatet.

Varje vinter flyttar tusentals svenska pensionärer söderut. PROpensionären reste till spanska Nerja för att träffa några av dem – och ta reda på hur man förverkligar drömmen om en vinter i solen.

2018-11-20 Solen strilar mellan palmbladen från en nästintill molnfri himmel. En trädgårdsmästare rafsar i gräset runt den stora swimmingpoolen, annars är det lugnt och stilla. Christer Bertling låser upp dörren till sin och sambon Ann Bagges ”casita”, ett vitkalkat tvåvåningshus fem minuters promenad från stranden i Nerja. Huset ingår i en så kallad urbanisation, en förening med gemensam pool och fastighetsskötsel. Här finns två sovrum, två toaletter, litet kök och en liten, solindränkt uteplats. I köket hänger en kalender med bilder på barnbarnen hemma i Sverige. 

Det är gott om stränder i Nerja. Nedanför utsiktsplatsen Balcón de Europa ligger playa de Calahonda, en liten vik omgiven av klippor och stenar. FOTO:  Wikimedia

Christer kommer från Solberga utanför Stockholm (där han är engagerad i den lokala PRO-föreningen) och hyr huset av en annan svensk för cirka 6 000 kr/månad. 

Allt började 2011, efter att Ann sett en annons om en ledig lägenhet i Nerja i PROpensionären. Paret åkte hit i tre veckor och blev stormförtjusta. Sedan dess har de åkt tillbaka varje vinter – främst på grund av värmen och det sociala livet.

– Här är människor mer socialt aktiva, säger Christer. Det är jättelätt att få kontakt med andra här. 

Ladda ned stor faktaruta här om att hyra utomlands!

Christer är engagerad som aktivitetsledare i AHN, en nordisk förening för svenskar på Solkusten. 

– Många svenskar som lever här på vintern är väldigt aktiva. Vi har grupper för boule, teater, kör, golf, gympa, bridge... Dessutom arrangerar vi vandringar flera gånger i veckan, och om ett par dagar åker vi till Sierra Nevada för att åka skidor. Det är inga som helst problem att sysselsätta sig här nere. 

 

Vi lämnar radhuset för att utforska Nerja. Vi hinner inte långt förrän vi möter grannen Maud Karlsson från Värmdö, som är på väg för att handla mat. Hon hyr ett liknande radhus som Christers sedan fyra vintrar.

– Det är det bästa vi har gjort. Nerja är ett underbart ställe. Det finns mycket att göra här på vintern utan att man behöver klä på sig eller frysa. Vi rör på oss mycket mer här än hemma. 

Medan vi står och pratar på gatan kommer nästa granne förbi: Kerstin Norman från Göteborg.

– Jaså, du skriver om de grå flyttfåglarna? säger hon med ett leende.

Kerstin är här för andra vintern och har redan bestämt att hon ska styra söderut även kommande vinter.

– Nerja är så fint och genuint med låg bebyggelse. Det spanska finns fortfarande kvar – även om det börjar bli väldigt många svenskar här nu. 

Vi fortsätter till Balcón de Europa, en stor utsiktsplats med utsikt över kusten, bergen och stränderna. Nerja ligger vackert mellan bergskedjan Sierra Almijara och Medelhavet. Läget skapar ett milt, subtropiskt klimat som får både människor och exotiska frukter som avokado, mango och drakfrukt att trivas. På utserveringarna runt det intilliggande torget dricks det café con leche och cerveza. 

På en av uteserveringarna möter vi Karin Hillqvist från Kristianstad. I Nerja fann hon inte bara ett nytt vinterhem, utan också en ny partner i kärestan Hans Rosberg. 

– Jag hyr bostad här för femte året i år och det blir bara bättre och bättre, säger Karin med ett leende. Jag tycker om det spanska tempot, här har folk tid att stanna upp och prata med varandra på gatan. Dessutom är det trevligt att bli gammal här, man blir accepterad. 

Text & Foto: Annika Goldhammer


 

Fakta: Nerja – Solkustens pärla

Nerja ligger en dryg timme öster om Málaga och har drygt 20 000 invånare. Att hyra en lägenhet i Nerja kostar från 6 000 kr/månad och uppåt, exklusive el (räkna med från 400 kr/månad). En lägenhet med strandläge kostar runt 9 000 kr/månad. På sommaren går priserna upp betydligt. Sök på Nerja och ”hyra lägenhet” på Google och du får tusentals träffar. 

Bostadssajter

Det finns mängder av bostadsförmedlare i Nerja. Boka Nerja (www.bokanerja.se) är en populär, svensk boendeförmedlare men det går också att hyra av bostadsägaren direkt.

Äta ute

Att äta ute i Nerja är billigt. Flera restauranger serverar ”menu del dia”, en trerättersmeny för runt
9 euro, 100 kr. En pizza kostar från 3 euro och ett glas vin från 2 euro.


Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.