A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Gemenskap & aktiviteter

PROpensionären: PRO:aren Arne Pettersson, 81, kandiderar för riksdagen

Arne Pettersson kandiderar för riksdagen 2018. Arne Pettersson kandiderar för riksdagen 2018.

Samhällsintresset har Morabon Arne Pettersson haft sedan ungdomen – som kriminalvårdare, glesbygdskonsulent och lokalpolitiker. Numera brinner den synnerligen aktive PRO:aren för äldrefrågor, och i höst kandiderar han till Sveriges riksdag.

2018-03-04 Man brukar tala om eldsjälar. 81-årige PRO:aren Arne Pettersson är verkligen en av dem. Hans låga för de äldres ställning brinner lika intensivt som någonsin, rent av än mer intensivt. 

I höstens val kandiderar han exempelvis till Sveriges riksdag. Målet är att rikta en strålkastare mot äldrefrågor, men lika mycket att sätta en blåslampa i baken på rikspolitikerna.

– Jag är en gammal man men uppkäftigare än någonsin, och det tycker jag att alla äldre ska vara, säger dalmasen med värme och humor. 

Arne Pettersson har arbetat inom socialtjänsten och kriminalvården, varit kommunchef och glesbygdskonsulent. Och är en stridbar lokalpolitisk äldrekämpe.

– Se här, säger han och bläddrar i pappren han lagt på bordet. Av riksdagens 349 ledamöter är bara 2 procent – 7 stycken – 70 år eller äldre. Räknar man från 65 år är det
4 procent eller 13 ledamöter. Det säger sig självt att äldrefrågorna inte står särskilt högt på dagordningen.

Siffrorna visar tydligt att det behövs äldre riksdagsledamöter, anser Arne. Vad vet exempelvis en 30-åring om hur äldre har det, eller hur de påverkas när beslut fattas?

FOTO: David Appelgren. Fyra gånger har Arne Pettersson åkt Vasaloppet. IFK Moras röda toppluva som Arne har på sig är en hyllning till ”Mora-Nisse”. Han åkte loppet tio gånger och vann nio av dem. 

Arne har fått förtroendet att kandidera för (S) till Sveriges riksdag i årets val. Han står visserligen på nittonde plats, så chanserna att komma in är inte särskilt stora. Men hans kandidatur är en markering.

 – Om inte vi äldre för vår egen talan, vem ska då göra det? säger Arne och uppmanar pensionärer runt om i landet att kryssa för seniora kandidater till årets val. I till exempel Dalarna är det enligt Arne Pettersson cirka 70 000 personer över 65 år som skulle kunna kryssa för en senior och på så sätt få in en äldre representant i riksdagen.

Arne beskriver sig själv som en vanlig ”bypojk” från byn Slättberg utanför Orsa. Han fick möjlighet att gå i en folkhögskola i Mora grundad av Emma Zorn (född Lamm), hustru till konstnären Anders Zorn. 

Samhällsintresset väcktes av läraren och blivande rektorn Ingvar Mossberg.

– Det blev en ögonöppnare. Han beskrev och berättade om hur samhället såg ut och hur det fungerade. Polletten trillade ner så att säga.

Första jobbet inom kriminalvården

Sitt första arbete fick Arne inom kriminalvården, i Lillhamra utanför Orsa. Han anställdes som semestervikarie men blev inskriven som intagen eftersom han kom dit i sällskap med dem som skulle avtjäna sina straff. 

1956 träffade han Moraflickan Maj, och tre år senare gifte de sig. Efter studier på dåvarande Socialinstitutet arbetade Arne inom kriminalvården och socialtjänsten i Mora, där han vid 25 års ålder blev landets yngste socialchef. 

Som han var en framåt ung man blev han rekryterad till Socialstyrelsen som glesbygdskonsulent. Året var 1968 och vänstervågen tog sin början i Sverige. Det var också då flykten från landsbygden till storstäderna tog fart på allvar.

Dåvarande statsministern Tage Erlander menade att människor skulle kunna leva kvar på landsbygden. Arne fick i uppdrag att stimulera kommunerna så att befolkningen, särskilt de äldre, skulle kunna bo kvar.

– Jag reste land och rike runt, från Jämtland i norr till Gotland i söder, och pratade med glesbygdens folk. Det var ett fantastiskt arbete.

Efter det blev han byråkrat på Länsstyrelsen i Dalarna innan han 1999 pensionerade sig från kommunchefsjobbet i Älvdalens kommun. Det var också då som Arne Petterssons brinnande engagemang för äldres väl och ve tog riktig fart.

Förespråkar en äldreombudsman 

Vi tar ett skutt fram till den stundande PRO-kongressen i juni. Arne vet ännu inte om han kommer att utses till ombud. Men synpunkter har han redan nu.

Frankt säger han att det är två frågor som han tycker att PRO bör prioritera, dels behovet av en Äldreombudsman dels en ”Äldrekonvention”. Arne menar att inrättandet av en Äldreombudsman är akut, och så förklarar han varför:

FN talar om äldres mänskliga rättigheter, och EU anser att äldre ska ha rätt att leva ett värdigt och oberoende liv, och kunna delta i sociala och kulturella aktiviteter. Men många som är äldre kan inte det, menar han.

– Mycket av det som sker i vårt land är bra, men långt ifrån tillräckligt. Man måste beakta de äldres ställning när det planeras för boende och omsorg. Det är alldeles för många anmälningar om missförhållanden när det gäller omsorg och vård.

Inrättandet av en Äldreombudsman kan bidra till att hålla samhällsfokus på många och vitala frågor för de äldre, anser Arne Pettersson, inte minst när det gäller att lyfta rättsområdet, det vill säga de lagar som styr de verksamheter och områden som rör äldre.

Äldrekonvention skulle underlätta vardagsfrågor 

En Äldrekonvention skulle kunna omfatta vardagsfrågor som att reglera behovet av gatubelysning, trappor och placering av busshållplatser. Själv har han och PRO fixat p-skivor i Mora.

– Inga jättefrågor men viktiga i vardagen. Barnkonventionen finns ju och den har blivit en framgång även om den inte är lag i Sverige.

Med Arne som motor drog PRO Mora i fjol samman rikspolitiker från Dalarna för att diskutera äldrefrågor. Planen är att göra samma sak inför årets val, och detsamma planeras i flera andra PRO-distrikt i landet (se mer om detta  på 64).

Jag undrar varifrån han har fått sin drivkraft och han svarar att han inte riktigt vet. Men att det egentligen inte är omöjligt att förändra något.

Han säger att det kan gå trögt och att det kan ta tid, men tror på att droppen urholkar stenen. Och vad är alternativet, att inget göra? Det finns enligt Arne alltför många tappade sugar runt om i vårt avlånga land.

– Om vi träffas om tio år, under förutsättning att vi båda är i livet, hoppas jag att glöden finns kvar. För samhället kommer inte att vara färdigbyggt då. Så länge som det finns en möjlighet att påverka kommer jag att göra det.

Diabetets och stomioperation

Allt i Arnes liv har inte gått som på räls. År 2012 genomgick han en stomioperation och för tiotalet år sedan konstaterades att han hade diabetes typ-2. Idag mår han bra.

– Ingen människa går genom tillvaron utan svårigheter. Jag har blivit mer tacksam för varje dag som jag får vara med. Jag försöker ta vara på tiden, och vara tillsammans med mina nära och kära. Det låter kanske lite högtidligt, men varje dag är en gåva. Som idag då jag ska ge mig ut med sparken på en tur.

Jag undrar vad som är det bästa med att vara pensionär och får svaret ”att kunna rå sig själv”. Men att ligga i sängen till långt fram på förmiddagen är inte Arnes likör. 

Han är intresserad av idrott och följer med vad som händer inom ishockey. 

Och så Vasaloppet förstås. Det har han åkt fyra gånger. En gång var han för ung. En gång i Öppet spår och två gånger i det vanliga Vasaloppet. 

Fast det var då det, konstaterar han med ett leende och tipsar om att Vasaloppsleden även är fantastisk att ta sig fram på under sommaren.

Stort intresse för internationella frågor 

Arne har ett intresse för internationella frågor och har varit engagerad i att människor från andra länder ska kunna bli en del av det svenska samhället, en strävan som även PRO deltagit i. 

Med oro ser han den främlingsfientlighet som finns, och han beskriver den som ibland grov och hatisk. Det gör honom sorgsen och förbannad.

– Hur kan man vara likgiltig när man ser de dramatiska bilderna från överfulla båtar i Medelhavet? Fredrik Reinfeldt sade att vi skulle öppna våra hjärtan och som socialdemokrat kan jag inte göra annat än att instämma. Vi är ett rikt land och vi har stolta internationella traditioner. Och här tror jag att PRO kan uträtta mycket.

Har han haft några förebilder inom politiken? Utan att tveka svarar han Olof Palme. Dennes engagemang för äldre och internationella frågor har betytt mycket för Arne som människa. Och som lokalpolitiker i Mora där han bland annat suttit i landstings- och kommunfullmäktige.

Innan vi skiljs lägger han en enkrona på bordet framför oss.

– Ta en titt på den här. Många av oss äldre har svårt att se att detta är en enkrona. Tillfrågades vi innan de nya mynten togs fram? 

Text: Jan Kantor
PROpensionären nr 2, 2018.

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.