A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Gemenskap & aktiviteter

PROpensionären: Populärt med linedance hos PRO Bromölla

Att dansa linedance är bra träning för både kroppen och hjärnan. Och så är det väldigt roligt. I skånska Bromölla bjuder PRO upp till dans i en populär nybörjarkurs!

2018-03-22 Ett taktfast stampande sprider sig i lokalen när den svängiga musiken börjar pumpa ut ur högtalaranläggningen. Det är måndag eftermiddag och vi befinner oss i Folkets hus i Bromölla, i nordöstra Skåne, där ett tjugotal damer dansar synkroniserat i flera rader. 

Gruppen har kommit hit för att delta i PRO Bromöllas linedancekurs som leds av instruktören Britt-Marie Nilsson. 

– Vad bra ni är! Nu är det dags att testa dansen i en snabbare takt, säger hon och sätter på en kvickare låt. 

Det var två medlemmar i PRO Bromölla som kom med förslaget att starta en nybörjarkurs i linedance. Det föll på Ingrid Petersson, styrelsemedlem i PRO Bromölla, att samordna aktiviteten. 

Till en början bokade hon en lokal som skulle fungera för maximalt 20 deltagare. Men när ett 50-tal personer anmälde sitt intresse fick Ingrid Petersson tänka om och boka lokalen i Folkets Hus.  

– Det är bra övning för minnet med alla stegvariationer man ska komma ihåg. Samtidigt är det nyttig träning för kroppen och trevligt umgänge. Jag hade inte tagit ett steg tidigare och de flesta här är rena nybörjare, säger Ingrid Petersson. 

Efter ett första testtillfälle gick antalet deltagare ner till 33. 

Eftersom alla som går kursen måste vara medlemmar i PRO Bromölla fick föreningen sex nya medlemmar när pensionärer från andra orter också ville lära sig dansen. 

Linedance lämpar sig väl för äldre 

Instruktören Britt-Marie Nilsson har dansat linedance i flera skånska dansföreningar och har även tävlat med egenskriven koreografi. 

Hon menar att linedance lämpar sig särskilt väl för äldre eftersom bägge hjärnhalvorna får arbeta samtidigt. Det handlar lika mycket om minnesträning och inlärning som motorik och koordinationsförmåga. 

– Linedance-kulturen är också väldigt inkluderande. Alla är lika välkomna oavsett hur duktiga de är. Och ingen är beroende av att dansa i par heller, säger Britt-Marie Nilsson. 

Linedance har fått sitt namn efter att deltagarna dansar i rader. Danserna är uppbyggda av olika stegkombinationer och kursdeltagarna får med sig stegbeskrivningar hem som de kan öva på. För dem som har datorer kan det vara bra att veta att danserna även kan ses på Youtube.

Hittills har gruppen i Bromölla lärt sig fyra danser som består av åtta till sexton stegkombinationer. Vid dagens dans har gruppen kommit halvvägs i kursen och gör klara framsteg.

– Det här är toppen tycker jag. Det är en väldigt rolig dans och instruktören är duktig så vi lär oss mycket hela tiden, säger deltagaren Anita Nilsson. 

Att linedance har blivit populärt bland pensionärerna i Bromölla råder det inget tvivel om. 

– Vi fortsätter på samma sätt nu i vår som vi gjort under hösten, säger Ingrid Petersson.

PROpensionären nr 2 2018.
Text och foto: Jonatan Jacobson 

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.