A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Leva & bo

Det är vår skyldighet att hjälpa människor på flykt

PRO:s ordförande Christina Tallberg Christina Tallberg, ordförande i PRO

Vid PRO:s representantskapsmöte den 10 november antogs ett uttalande från organisationen med anledning av flyktingsituationen.

2015-11-11 -  Vi är en av Sveriges största folkrörelser och vill på alla sätt uppmana våra egna medlemmar men också hela Sverige att hjälpa till i den svåra situation som många människor på flykt upplever just nu. Vi har beslutat att skänka 10 öre per medlem till UNHCR. Idag är vi 402 327 medlemmar. Vi utmanar nu andra organisationer att göra detsamma, säger Christina Tallberg, ordförande för PRO, i ett pressmeddelande idag.

Många av oss är från en generation som fortfarande lever med minnen från andra världskriget. Europa slogs sönder, människoliv offrades och tryggheten försvann. Vi vet hur samhället många år efter kriget försökte läka samman, hur generationer efter oss präglades av det som skett. Nu bevittnar vi återigen en enorm flyktingkatastrof där 60 miljoner människor flyr för sina liv. Barnen är utsatta men även de äldre är en utsatt grupp i krig och katastrofer.

De grundläggande värderingar som inleder PRO:s handlingsprogram och stadgar innebär att PRO verkar för alla människors lika värde och ett samhälle som präglas av solidaritet, rättvisa och medmänsklighet. Mitt i det hemska ser vi dock medmänskligheten visa sig från sin bästa sida. Det engagemang som svenska folket visar nu är stort och något att vara stolt över.

Dagens ökade invandring hjälper till att försörja morgondagens pensionärer. De som kommer till Sverige är unga människor och barn. Att allt färre ska försörja fler i pensionssystemet skjuts nu framåt några år när vi får fler yngre som kan arbeta och bidra till välfärden.

PRO uppmanar Sveriges regering, kommuner, landsting/regioner, organisationer och privatpersoner att ta emot de flyktingar som flyr krig och elände.

Detta är vi skyldiga att göra av rent humanitära skäl och mänsklig hänsyn. Vi har också turen att bo i ett rikt välfärdsland som Sverige där vi har råd att hjälpa människor i nöd.

Vi uppmanar också våra föreningar och medlemmar att vara aktiva på det lokala planet så att människor som behöver hjälp får den medmänsklighet som nu behövs.

PRO skänker tio öre per medlem till FN:s flyktingorgan UNHCR. UNHCR är ett bra alternativ för att skänka pengar. De finns på plats i katastrofområden för att se till att människor får det allra nödvändigaste när man lämnat allt.

PRO utmanar andra organisationer att göra likadant.

PRO är Sveriges största pensionärsorganisation med över 400 000 medlemmar fördelat på ca 1400 föreningar runt om i landet. 

 

För ytterligare information kontaka Malin Wennberg, pressansvarig PRO: 072-227 90 30

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.