A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Leva & bo

Oacceptabelt att vräka gamla och sjuka

Ensam äldre kvinna sitter vid sitt köksbord och ser ut genom fönstret

Under år 2015 vräktes 211 personer över 65 år i Sverige. Det är en ökning med 19 procent mot året innan, rapporterar Sveriges Radios Ekot under onsdagen.

2016-02-03 - Det är oacceptabelt att äldre människor vräks från sina hem för att de är sjuka. De klarar inte längre att sköta sitt hem och sina hyresinbetalningar. Det går att förhindra, säger Christina Tallberg, ordförande PRO.

Ensamhet, isolering, psykisk ohälsa och begynnande demenssjukdom är förklaringar till att detta kan ske. Många skulle behöva hemtjänstinsatser liksom rätt till en god man för att kunna bo kvar. När man inte längre kan bo kvar hemma ska man ha rätt att få en plats på äldreboende.

PRO vill lyfta tre åtgärder för att detta inte skall ske igen.

  • För det första: Uppsökande verksamhet. Kommunen måste genom hembesök upptäcka vilka som behöver vård och omsorg så inte personer med begynnande demens blir lämnade ensamma. De som lever isolerat utan sociala nätverk faller idag för lätt mellan stolarna.
  • För det andra: Eget val. Du ska när du fyllt 80 år själv få avgöra om du har behov att flytta till ett särskilt boende. Det ska vara en rättighet – utan ett biståndsbeslut. PRO anser också att den som fyllt 75 år ska få 9 timmars serviceinsatser såsom t.ex. städning, utan biståndsbedömning.
  • För det tredje: PRO och andra pensionärsorganisationer kan bli bättre på att få fler engagerade i sociala aktiviteter. Den gemenskap som finns inom en förening eller organisation förebygger ensamhet och bidrar till bättre hälsa.

-  Ingen får glömmas bort, för att den är ensam och gammal. Kommunerna måste söka upp de som behöver hjälp. Dessutom ska man inte behöva kämpa om en plats på ett äldreboende när man fyllt 80 år. Det borde vara en rättighet för den som vill. Men PRO kan också bli bättre på att inbjuda fler till gemenskap i våra PRO-föreningar, säger Christina Tallberg.

 

Klicka här för att lyssna på Ekots inslag om att allt fler äldre vräks

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.