A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Leva & bo

Polisen: Bedrägerier mot äldre minskar

Stapeldiagram över anmälda bedrägribrott mot funktionsnedsatta I Brås klassificering av brott går att läsa att "Brott mot funktionsnedsatt" avser brott mot person som uppfattats ha nedsatt motståndskraft till följd av hög ålder, fysiskt eller psykiskt funktionshinder, vilket gärningspersonen har utnyttjat (tidigare kallat ”åldringsbrott”). Länk till den fullständiga statistiken finns nedan.

En ny rapport från Polisen visar att bedrägerier mot äldre minskat drastiskt de senaste månaderna. Oktober månads inflöde av anmälda brott är bland de lägsta på två år.

2015-11-12 Under första halvåret 2015 fick Polisen in drygt 800 anmälningar om bedrägerier mot äldre. Det var en ökning med nära 40 procent jämfört med samma period förra året. För att bromsa utvecklingen gick PRO samman med Polisen och SPF, och skapade utbildningskampanjen ”Försök inte lura mig” som lanserades i september.

Nu visar färska siffror från Polisen att bedrägerierna minskat. De senaste fyra månaderna har antalet anmälda bedrägerier mot äldre minskat drastiskt och oktober månads inflöde är bland de lägsta på två år.

Kampanjen ”Försök inte lura mig” består av ett studiematerial med tips och råd om hur man kan förebygga de vanligaste typerna av bedrägerier. Sedan lanseringen har Märtha Dahlberg och Dan Karlsson från PRO riks rest runt i PRO-distrikten och berättat om hur föreningarna kan använda materialet till aktiva möten och studiecirklar. I PRO Skänninge är man redan på gång med en första omgång.

- Vi startade upp tre parallella studiecirklar nu i november. Det blev fulltecknat direkt, så vi har planerat in ytterligare tre cirklar i januari också, säger Leif Magnusson som leder cirklarna i PRO Skänninge. Klicka här för att ta del av den fullständiga statistiken från Polisen

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.