A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Leva & bo

Polisen: Pensionärsorganisationernas arbete gör skillnad

Bild av omslaget till Polisens rapport Brottsutvecklingen i riket, December 2015 Omslaget till Polisens rapport Brottsutvecklingen i riket, December 2015.

Bedrägeribrotten mot äldre fortsätter att sjunka enligt färska siffror från Polisen. Den förebyggande utbildningskampanjen ”Försök inte lura mig” som tagits fram i samarbete med bland andra PRO uppges som en viktig faktor till minskningen.

2016-01-15 PRO har tidigare uppmärksammat den kraftiga ökningen av bedrägeribrott mot äldre. Under första halvåret 2015 fick Polisen in drygt 800 anmälningar om bedrägerier mot äldre. Det var en ökning med nära 40 procent jämfört med samma period förra året. 

Färska siffror från Polisen visar nu att samma siffra sjunkit dramatiskt under hösten 2015. Slutsiffran för 2015 visar att bedrägerier mot äldre är nere på en ökning med endast 2 procent mot 2014.

– Vi tror verkligen på ett tydligt samband mellan de sänkta anmälningarna och den satsning som vi tillsammans med SPF Seniorerna, PRO och Brottsofferjouren drog igång för att göra äldre medvetna om de olika sätt bedragare försöker komma åt deras pengar på, säger Anna-Lena Tapper, förundersökningsledare på Polisens nationella bedrägericenter i en intervju med News 55.

Utbildningskampanjen ”Försök inte lura mig” består av ett studiematerial med tips och råd om hur man kan förebygga de vanligaste typerna av bedrägerier. Sedan lanseringen i höstas har Märtha Dahlberg och Dan Karlsson från PRO riks rest runt i PRO-distrikten och berättat om hur föreningarna kan använda materialet till aktiva möten och studiecirklar.

Klicka här för att ta del av den fullständiga statistiken från Polisen

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.