A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Leva & bo

Så gott som alla seniorlån borta!

Ett par pensionärer står och betraktar streckteckning av ett "spökhus"

PRO har länge varit kritiska och avrått sina medlemmar att teckna seniorlån. ”Det riskerar att bli en fälla för de som inte uppfyller kreditvärdigheten för de vanliga lånen”, säger Jan Andersson, ledamot i PRO:s riksstyrelse och ordförande i PRO Skåne.

2016-09-01 Många äldre får inte låna pengar hos banken, för att de uppnått en viss ålder. Seniorlån riktade sig vanligtvis till äldre personer som äger en lågt belånad bostad. Erbjudandet beskrivs som ett sätt att dryga ut pensionen. Upplägget går ut på att pensionären kan konsumera nu medan banken tar bostaden som säkerhet för betalning av ränta och slutlig skuldreglering. Räntan för seniorlån är vanligtvis 2-3 procentenheter högre än för vanliga bostadslån. Men nu har de flesta aktörer plockat bort lånen. 

Den situation PRO varnat för har uppstått för ett antal personer när löptiden för lånen gått ut, vilket den ofta gör efter tio år. Då återstår bara att lösa ut sitt lån och i värsta fall tvingas man lämna sitt hem.

- Vi ser det som en seger för vår opinionsbildning. Nu fortsätter vi vårt arbete för att pensionärer ska få låna på lika villkor, med sina tillgångar som säkerhet, säger Märtha Dahlberg,  sakkunnig i konsumentfrågor på PRO.

Läs PRO Skånes ordförande Jan Andersson intervjuas i Dagens Industri angående avskaffandet av Swedbanks seniorlån här >>

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.