A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Leva & bo

Lättöppnade förpackningar

Projektet ”Lättöppnade förpackningar” genomfördes för att få marknaden att erbjuda oss konsumenter förpackningar som vi lätt kan öppna, dosera och återförsluta på egen hand.

En och en halv miljon personer i Sverige har nedsatt handfunktion. Var femte svensk irriterar sig på svårhanterli¬ga förpackningar flera gånger per vecka. 9 av 10 pensionärer får inte upp en sillburk utan att använda redskap. Sammantaget visar det att behovet är stort att hitta förpackningar som är lätta att öppna.

Därför startade Reumatikerförbundet konsumentprojektet "Lättöppnade förpackningar", som genomfördes i samarbete med PRO, Sveriges Konsumentråd, Handikappförbundens Samarbetsorgan (HSO) och Sveriges Pensionärsförbund (SPF). Tillsammans representerar organisationerna en stor del av Sveriges konsumenter, inte minst alla som har nedsatt handfunktion och svårt att hantera förpackningar som är nödvändiga i vardagen.

Målet för projektet var att få marknaden att erbjuda förpackningar som vi konsumenter lätt kan öppna, dosera och återförsluta utan att behöva hjälp. När projektet avslutades hade vi 815 kontaktpersoner och 34 lokala arbetsgrupper som jobbat med frågan på olika sätt. Inom projektet gjordes butiksundersökningar, enkäter och torgaktioner. En namninsamling för lättöppnade förpackningar samlade 78 000 namn. Vi tog också fram en ny märkning för lättöppnade förpackningar.

Vad kan du och din förening göra idag?

Idag är projektet avslutat. Men för att få de stora affärskedjorna och producenterna att se problemen och delta i utvecklingsarbetet för lättöppnade förpackningar behöver vi vara många som fortsätter att driva frågan tillsammans. Du och din förening kan påverka genom att skapa opinion och sätta press på butiker även lokalt.

• Fråga alltid efter lättöppnade förpackningar där du brukar handla.
• Fråga i butiken om hjälpmedel för att öppna förpackningarna.
• Ställ krav på producenten, skriv eller ring. (Telefon och adress brukar finnas på förpackningen.)
• Gör en undersökning tillsammans i er lokala handel, och visa exempel på både svåröppnade och lättöppnade förpackningar.

Kontakt

Märtha Dahlberg, ombudsman
Direkt: 08-701 67 11
Mobil: 0705-30 20 58
e-post: martha.dahlberg@pro.se

 

Läs broschyren Lättöppnade förpackningar

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.