Följde Gysingekursens råd och blev frisk!

Carina Wenngren var varit verksam vid PRO:s folkhögskola några år som lärare för olika kurser med hälso- och friskvårdsinnehåll. Carina Wenngren var varit verksam vid PRO:s folkhögskola några år som lärare för olika kurser med hälso- och friskvårdsinnehåll.

Läs om Gävle-kvinnan som gick kursen Läkande kost vid PRO:s folkhögskola i Gysinge och sedan följde kursens alla hälsoråd hemma.

Läkande kost i Gysinge i mars - och friskvårdsledare i april

2015-01-19  

6 mars återkommer kursen Läkande kost vid PRO:s folkhögskola. För ett år sedan höll Carina Wenngren, Östervåla, den första kursen och reaktionen från en av deltagarna överraskade henne! Hon ringde mig och sade att hennes blodtryck var normalt igen och kolesterolvärdena fina. Och hennes läkare drog in medicinerna, säger Carina Wenngren.

-  75-åriga Birgitta Mildton i Gävle gick i kursen i våras. Hon var så glad och ville dela med sig av vad som hade hänt. Hemma följde hon kursens råd, började förändra kosten, uteslöt t ex vitt bröd och åt mera grönt och tog till sig receptet på en hälsodryck. Nu har hennes läkare tagit bort hennes mediciner mot högt blodtryck och höjda kolesterolvärden. Det var fantastiskt att få höra, säger Carina Wenngren, Birgitta sprider nu sin nyhet med glädje till sin omgivning och för mig var det en härlig återkoppling på kursen!

Carina Wenngren var varit verksam vid PRO:s folkhögskola några år som lärare för olika kurser med hälso- och friskvårdsinnehåll. Läkande kost, som nu alltså återkommer under vårterminen, handlar om vårt synsätt på mat och i synnerhet begreppet hälsosam mat. En aspekt är mat med stärkande egenskaper. Mot ledbesvär brukar Carina tala om ingefära och gurkmeja som kryddor med antiinflammatoriska effekter. I kursen ingår också matlagning som t ex den urgamla konsten att syra grönsaker.

-  Något som jag ofta talar om är att man ska tänka på att tallriken är färggrann!

En annan kurs i Gysinge med start i april är ett paket i tre delar för friskvårdsledare i PRO-föreningarna.

- Kursen är uppdelad i tre avsnitt med avsikten att hitta en helhet av träning och kosthåll: Äta rätt, motionera och göra rörelser. Efter kursavsnitten hoppas jag att de blivande ledarna känner sig säkrare i sin viktiga roll om ledare. Det handlar om att förändra livsstilen med sunt förnuft, säger Carina Wenngren.

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.