Välkommen till pensionärernas egen skola

Bildcollage med kursdeltagare på PRO:s Folkhögskola i Gysinge Bildcollage med kursdeltagare på PRO:s Folkhögskola i Gysinge

I snart 50 år har PRO bedrivit folkhögskola och folkbildning i Gysinge intill Dalälven, i början som kursgård - sedan 1982 som en helt vanlig folkhögskola, öppen för alla oavsett ålder eller medlemskap.

2017-11-21 Seniorprofilen är förstås tydlig på PRO:s folkhögskola! Under alla år sedan 1971 har skolan, inrymd i Gysinges gamla bruksherrgård, ombesörjt pensionärsorganisationens behov av utbildning och fortbildning.

Över 4000 kursdeltagare kommer till Gysinge årligen utöver några tusen besökare på konferenser, luncher, guidningar, bröllop, kulturkvällar och andra arrangemang. Sedan några år är luncherna i Orangeriet från 1790-talet öppna för allmänheten liksom kulturkvällarna med artister varje tisdag nästan året om. Ute vid forsarna finns skolans omtyckta Café Udden, en riktig turistmagnet liksom närbelägna nationalparken.

Av de 200 kortkurserna omfattar PRO-kurserna nästan hälften: folkrörelsekurser med utbildning av föreningarnas styrelser, av ordförande och sekreterare, reseledare och valberedare, hemsidor, nyheter som Hjördis, "molnet" m fl. PRO:s rikskansli och PRO-distrikten ute i landet förlägger också en rad utbildningar till Gysinge. I folkrörelsekurserna ingår exempelvis lektioner om PRO:s stadgar och handlingsprogram, motionsskrivande inför kongressen 2018, den egna föreningens roll och framtidsfrågor, integration.

Övriga kurser, ca 100 varje år, räknas som allmänna och lockar också andra kursdeltagare i olika åldrar till Gysinge: Silversmide och möbeltapetsering, datakurser, hälso- och friskvård, målerikurser, spanska, skrivarkurser. Och dans! Hela veckor buggas det, dansas gammaldans, tränas senior- och linedance och ibland också tango!

Lång allmän linje (15 veckor) med vanliga skolämnen och profilerat innehåll som t ex natur och kultur finns i Gysinge och vid skolans filial i Solna. Vissa kurser går också på distans som en just nu i höst där deltagarna skriver om sina egna liv.

För PRO-föreningar skräddarsyr skolan resor och utflykter till Gysinge med inslag av föreningskunskap. En förening eller en styrelse i Gävleborg kan t ex komma till Gysinge för en dag eller två och kombinera bruksvandring och lunch med PRO-kunskap och folkrörelseutbildning.

Kursdeltagare med pendelavstånd kan också välja ett billigare alternativ än övernattning; t ex kostar en veckokurs ca 700 kr för lunch och kaffe (själva kursen kostar inget).

I utvärderingarna från kursdeltagarna brukar det heta att man är nöjd med Gysinges kurser och personal. Men maten, bruksmiljön, bruset från dalälvsforsarna, naturpromenaderna och kulturkvällarna nämns ofta särskilt. Och kanske det viktigaste av allt, gemenskapen och erfarenhetsutbytet mellan kursdeltagarna när folkbildning är som bäst.

                                                                                                                                                                              Tord Andersson 2017  

 

 

Ovanstående information som pdf-fil

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.