A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Ekonomi & pension

Alarmerande siffror om äldrefattigdom

Ny statistik från EU:s statistikbyrå Eurostat visar att var femte svensk pensionär riskerar hamna under den relativa fattigdomsgränsen. Äldrefattigdomen fortsätter att öka i Sverige medan den minskar i våra nordiska grannländer.

2016-12-12 - Det är en alarmerande utveckling. Det är oacceptabelt att det ökar på detta sätt. Vi kräver att regeringen och alla partier som står bakom pensionsöverenskommelsen omedelbart sätter igång och tar frågan på största allvar. Vi kan inte vänta längre. Så kommenterade PRO:s ordförande Christina Tallberg siffrorna i TV4 Nyheterna.

Klicka här för att se klippet från TV4 Nyheterna

I både Norge, Danmark och Finland minskar andelen pensionärer som ligger inom riskzonen för fattigdom. Andelen svenska pensionärer under fattigdomsgränsen är dubbelt så hög i Sverige jämfört med Norge och Danmark.

Den som har en disponibel inkomst under 60 procent av medianinkomsten i ett land hamnar under EU gräns för relativ fattigdom. Mellan 2005 och 2015 har andelen svenska pensionärer inom den kategorin ökat från 10 till 18 procent.

EU-statistiken bekräftar också bilden att det särskilt är kvinnor som riskerar att hamna i fattigdom. Enligt Eurostats siffror så är det totalt 355 000 svenska pensionärer som riskerar fattigdom. Av dem är 253 000 kvinnor och 102 000 män.

PRO arbetar för att förbättra ekonomin för de sämst ställda pensionärerna och det har varit en av våra viktigaste frågor de senaste åren. Vi har bland annat tagit fram rapporten Ålderdom utan fattigdom.

Ålderdom utan fattigdom

Hittills har vårt arbete bland annat lett till att skatten på pensioner har sänkts sex gånger och att bostadstillägget har höjts.

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.