A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Ekonomi & pension

Fler äldre under fattigdomsgränsen

Äldre som lever i relativ fattigdom fortsätter att öka i Sverige. 231 500 pensionärer lever nu under EU:s fattigdomsgräns enligt Pensionsmyndighetens nya beräkningar. Gränsen för relativ fattigdom ligger nu på 11 830 kronor per månad i disponibel inkomst.

2016-05-04 De flesta är kvinnor, omkring 153 500. Antal män med låg ekonomisk standard är ungefär 78 000.

- Det är en utveckling vi aldrig kan eller får acceptera. Trots skattesänkningen för dem med de lägsta pensionerna ökar den ekonomiska klyftan och antalet äldre med en inkomst under EU:s fattigdomsgräns blir allt fler, säger Christina Tallberg, ordförande PRO.

Enligt regeringen har fattigdomen bland äldre ökat mer än i andra åldrar. Den har nästan tredubblats för dem över 75 år mellan 1995 och 2014. Om utvecklingen tillåts fortsätta kommer 50 procent av de kvinnliga och 35 procent av de manliga pensionärerna ha en inkomst under fattigdomsgränsen år 2060 (Pensionsåldersutredningen).

- Det behövs snabba åtgärder för dem med de lägsta pensionerna, till exempel höjt bostadstillägg. Men hela pensionssystemet måste ses över för att problemen inte ska växa ännu mer. Här vilar ett stort ansvar på pensionsgruppen. De måste ta ansvaret att undanröja att vi får nya grupper som inte kan leva på sin pension, säger Christina Tallberg.

Läs även dagens intervju i SvD med Christina Tallberg och Anders Thoré, PRO:s sakkunnig i pensionsfrågor. 

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.