A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Ekonomi & pension

Inkomstgapet bland pensionärer har ökat 167%

I lördagens tidning den 29 oktober 2016 redovisar Aftonbladet unik statistik från SCB som visar hur mycket klyftorna bland pensionärer ökat. Under de senaste 25 åren har inkomstgapet ökat med 167%. Enligt den preliminära inkomststatistiken för 2015 tjänade den bäst ställda gruppen 65-åringar hela 9,5 gånger mer än de med lägst inkomster.

2016-10-31 - Det återspeglar de orättvisor som finns i arbetslivet, säger PRO:s ordförande Christina Tallberg till Aftonbladet. - Det är väldigt stora skillnader, där den största delen av de med lägst pensioner utgörs av kvinnor. Pensionen följer vad man tjänat i arbetslivet. Har man jobbat deltid och varit borta från jobbet när man tagit hand om barnen så blir pensionen lägre, säger hon till Aftonbladet. 

"En kvarts miljon svenska pensionärer lever på fattigdomsgränsen. Samtidigt är de stora årskullarna födda på 1940-talet de mest förmögna och välmående pensionärerna någonsin. Statistik från Statistiska centralbyrån, SCB, visar hur dramatisk förändringen är."

PRO vill höja bostadstillägget
- Det snabbaste man kan göra för att hjälpa den här gruppen är att höja bostadstillägget. Boendekostnaden är den största fasta kostnaden för de flesta hushåll. Bostadstillägget är ett skattefritt tillägg på max 5 090 kronor i månaden. PRO föreslår att beloppet höjs till 7 000 kronor och att det därefter räknas upp varje år så att det följer med hyreshöjningarna.  

Så har SCB räknat:

  • På uppdrag av Aftonbladet har statistiska centralbyrån, SCB, räknat ut hur stor andel av inkomsterna som gått till de tio procenten av 65-åringarna med högst respektiver lägst inkomster.
  • För att få fram ett mått på hur stor skillnaden är har vi därefter delat höginkomstgruppens andel med låginkomstgruppens andel. Ju större del desto större inkomstgap.
  • För åren 1992-1994 saknas uppgifter. Siffrorna för inkomståret 2015 är preliminära. 

 

Källa: Text delvis bearbetad. Aftonbladet lördag 29 oktober 2016

Journalist: Fredrik Rundkvist

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.