A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Ekonomi & pension

LO stärker PRO:s bild av pensionssystemet

En sjuksköterska fotad bakifrån i en sjukhuskorridor

LO:s medlemmar får mycket låga pensioner. Många tvingas gå i pension i förtid på grund av allt för tunga arbeten och dålig arbetsmiljö. Det visar två nya rapporter som LO lanserat idag.

2015-12-14 - Detta bekräftar vad PRO tidigare konstaterat: Att pensionssystemet ger väldigt låga pensioner och att alltför många pensionärer kommer att bli beroende av grundskyddet och t.o.m. få en inkomst under EU:s fattigdomsgräns. Trots att de har ett helt arbetsliv bakom sig, säger Christina Tallberg, ordförande för PRO.

 Enligt PRO beror det dels på att pensionssystemet är underfinansierat, dels på att pensionärerna får ta hela risken med sänkta pensioner när samhällsekonomin går dåligt eller de äldre bli fler.

- Regeringen och pensionsgruppen har stirrat sig blinda på att höja pensionsåldern trots att de vet att många inte orkar jobba till 65. De måste titta på andra lösningar för att höja de lägsta pensionerna och för att varje intjänad krona under arbetslivet ska synas i pensionskuvertet. Det är också viktigt att unga kommer in på arbetsmarknaden tidigare för att kunna tjäna in pension under fler år, säger Christina Tallberg.

PRO föreslår en genomgripande förändring av pensionssystemet som innebär:

En ny grundpension för alla - på en högre nivå än i dag - och lägg sedan den inkomstrelaterade pensionen ovanpå detta utan avräkning.

Slopa den sk. bromsen och se till att pensionerna kan öka i värde.

Se till att alla pensionsavgifter - också de på inkomster över 39 000 kronor/månaden som i dag förs över till statsbudgeten - går till pensioner.

Omfördela arvsvinsterna från de som "har kvar" pengar i pensionssystemet när de går bort till de som har allra lägst pension i stället för till dem som är födda samma år.

PRO:s förslag återfinns i rapporten ”Ålderdom utan fattigdom” som släpptes i oktober 2015.

 

För ytterligare information kontakta:

Malin Wennberg, Pressansvarig PRO: 072-227 90 30

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.