A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Ekonomi & pension

PRO Gävleborg uppmanar till bojkott i debattartikel: "Inga kontanter - inga kunder"

”Inga kontanter – inga kunder”. Med de slagorden protesterar PRO Gävleborg mot att Åhléns och IKEA slutar att ta emot kontanter som betalning. "Det är diskriminering mot äldre", säger Maj-Britt Norlander, ordförande i PRO Hudiksvall.

2018-11-07 Så sent som 2016 överlämnade PRO:s ordförande Christina Tallberg 139 064 namnunderskrifter till finansmarknadsminister Per Bolund.

Men sedan dess har politikerna inte gjort mycket för att förbättra situationen. Här nedan kan du läsa PRO Gävleborgs debattartikel:

"Inga kontanter - inga kunder" 

I Sverige som i hela världen finns ett officiellt betalningsmedel, kontanter. Vi har t o m nyligen infört nya sedlar och mynt men tydligen ska vi inte använda dem längre!

Det pågår en stark trend av att såväl banker som butiker säger att man inte längre vill ta emot eller betala ut kontanter. Senast i vårt län har IKEA i Valbo och Åhléns i Gävle beslutat att inte längre ta emot kontanter.

Tanken är naturligtvis att underlätta hantering men för vem, kunden eller den som säljer en vara eller en tjänst?

Vi vet att ca 1 miljon av Sveriges innevånare inte har tillgång till eller använder Internet för att utföra sina köp/betalningar men utöver det gäller också att en stor del av befolkningen har stora problem med att klara av att hantera betalkort. Detta gäller inte minst den äldre delen av befolkning där 25% är +65 år och andelen +80 ökar snabbt.

Utöver äldre medborgare har vi också andra grupper som endera inte kan få betalkort (nyanlända, m fl) eller inte klarar av att hantera sådana.

Hur är tanken att dessa medborgare ska kunna sköta sin vardag när de inte längre får använda våra nya sedlar/mynt? Eller är denna stora del av befolkningen totalt ointressant för banker och affärer?

Som intresseorganisation för 350.000 av Sveriges pensionärer, varav ca 18.000 i Gävleborgs län, vill vi kraftigt protestera mot trenden av att inte längre få använda kontanter. Vi tänker inte låta detta bara fortsätta att hända utan protester.

Vi kommer att uppmana våra medlemmar att på alla upptänkliga sätt protestera mot att kapitalintressena gör allt för att försvåra våra liv.

Vår slogan blir ”Inga kontanter – inga kunder” och vi ska låta det synas och märkas i många sammanhang. Det får vara nog nu, våra röster måste också bli lyssnade till!

PRO Gävleborg
Distriktsstyrelsen

 

Läs originaltexten i GD här. 

Läs SPF:s fortsättning på debatten här.

Hör inslaget i Sveriges radio P4 Gävleborg.

Butikstrender: PRO uppmanar till bojkott - "Förstör våra liv" 

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.