A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Ekonomi & pension

PRO om vårbudgeten: Sänkt skatt löser inte problemet med låga pensioner

18 april presenterade regeringen vårbudgeten. 18 april presenterade regeringen vårbudgeten.

Regeringen föreslår i vårbudgeten att skatteskillnaden mellan lön och pension minskar från 2018. "Lika skatt på lön och pension är en rättvisefråga men det löser inte det grundläggande problemet med alltför låga pensioner. Det handlar om ett pensionssystem som inte levererar", säger Christina Tallberg, ordförande för PRO.

2017-04-18 Regeringen föreslår lika skatt för löntagare och pensionärer med en pension upp till 14 000 kr från 2018. Skatten kommer också att sänkas för dem med pensioner upp till 30 000 kr genom en avtrappning.

- PRO har i 10 års tid arbetat hårt för att skattegapet ska slutas. Vi är glada att vårt arbete ger resultat. Men skatten ska vara lika på lön och pension. Vi fortsätter vårt påverkansarbete för att alla pensionärer ska få en rättvis beskattning och en pension det går att leva på, säger Christina Tallberg.

PRO anser att ingen pensionär ska ha en pension under den relativa fattigdomsgränsen (12 000 kr i disponibel inkomst 2016). PRO har arbetat fram en rad förslag för att komma till rätta med detta. Den snabbaste och mest träffsäkra åtgärden är att omgående höja taket i bostadstillägget. På längre sikt behöver pensionssystemet förbättras och förstärkas för att ge bättre pensioner.

PRO:s påverkansarbete fortsätter för att ge pensionärer bättre villkor. Nyligen träffade PRO både företrädare för regering och opposition under samma vecka!

Läs gärna även vår sammanställning: Sänkt pensionärsskatt 2018: Så påverkas du 

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.