A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Ekonomi & pension

PROpensionären: Owe förhandlade bort höjd hyra

Flytthjälp och magasinering  ingick i överenskommelsen när hyresgästerna var tvungna att evakuera inför renoveringen. Flytthjälp och magasinering ingick i överenskommelsen när hyresgästerna var tvungna att evakuera inför renoveringen.

Din lägenhet ska renoveras – hyran kommer höjas. Det beskedet får varje år tiotusentals hyresgäster. De juridiska möjligheterna att protestera är små. Men det betyder inte att loppet är kört. Pensionären Owe Olausson och hans grannar tog kampen – och fick behålla sina gamla kök och därmed en lägre hyreshöjning.

2018-11-12 När Owe Olausson i Årsta, en närförort i södra Stockholm, fick besked om att hans hus skulle renoveras var det första beskedet från värden bistert: Hyrorna skulle höjas med över 60 procent. På informationsmötet var frågorna många.

– Det var inte så roligt att gå hem, minns Owe Olausson.

Hyresgästerna organiserade sig. Ilskan växte och en demonstration ordnades utanför Stockholms stadshus. Owe Olausson var en av de omkring 200 personer som slöt upp. 

Han beslöt sig, som enda pensionär, för att engagera sig i Hyresgästföreningens samrådsgrupp med uppdrag att sköta kontakterna med värden, kommunala Stockholmshem.

Många möten blev det – sammanlagt ett 60-tal – men det var inte bortkastad tid. Hyresgästerna lyckades förhandla sig till att de skulle få göra flera val i sin lägenhet. Det viktigaste handlade om köken. 

I den ursprungliga planen skulle samtliga kök bytas ut, vilket skulle ge värden rätt att höja hyran. Nu blev det i stället upp till hyresgästerna själva om de ville ha ett nytt kök eller behålla den gamla köksinredningen från början av 60-talet, då höghusen är byggda. 

Med bevarat kök stannade höjningen på ungefär 40 procent. För de som bytte ut köket tillkom 275 kronor i månaden. Owe tillhör dem som kommer att behålla sitt gamla kök, som under renoveringen kommer att få en ansiktslyftning. 

– Främst för att jag tror att gamla platsbyggda kök håller högre kvalitet, säger han.

Snart kommer han förhoppningsvis att få återse se sin kära lägenhet som varit hans hem i 15 år. 

Ladda ned faktaruta här. 

När PROpensionären besöker den före detta Posten-medarbetaren har han bott i en evakueringslägenhet i Västertorp, som också är en närförort söder om centrala Stockholm, i snart ett år. En tvåa på omkring 60 kvadratmeter som tack vare sitt rika ljusinsläpp inte känns mörk trots att tapeterna andas murrigt 70-tal.

Hela 17 hyllor med böcker är magasinerade någonstans, Owe vet faktiskt inte riktigt var. Flytthjälp och magasinering ingick i överenskommelsen när hyresgästerna fick lämna sina hem. 

Att bo kvar under ombyggnaden var aldrig ett alternativ i Owes fall. Men det är inte ovanligt att hyresgäster gör det i andra ombyggnadsprojekt. Det beror på hur omfattande renoveringen är och hur hyresvärden vill ha det. Den som bor kvar under renoveringen kan ha rätt till hyres-reduktion, det beror också på hur omfattade renoveringen är. Oftast träffar värden en överenskommelse med Hyresgästföreningen om villkoren under renoveringen. 

Har du en sommarstuga, eller kanske kan ordna boendet på annat sätt under tiden renoveringen pågår, kanske du kan träffa en egen överenskommelse med värden.

För Owes del är boendekostnaden lägre under renoveringen. Hyran är en femhundring lägre i Västertorp men lägenheten är ju också mindre, och så ingår hushållselen. Han har sett till att göra det hemtrevligt. Favoritböckerna som inte är magasinerade och cd-skivorna är uppackade. Tavlor är uppsatta. Liksom ett svartvitt foto som Owe tagit på legenderna Johnny Cash och June Carter från en countryfestival i Stockholm någon gång på 70-talet.

 

Owe tar fram en fullsmockad pärm med papper enbart gällande renoveringen. Hans trea på 78 kvadratmeter kommer att stiga från 7 081 kronor till  8 375 kronor efter reoveringen, men den nya hyran fasas in under några år, vilket är vanligt även i andra projekt. Dessutom får Owe och de andra befintliga hyresgästerna som bor kvar en rabatt på 55 kronor per kvadratmeter och år. Hyran blir alltså högre om Owe skulle flytta och en ny hyresgäst flytta in. Notera att ökningarna är exklusive den årliga hyreshöjningen.

– Jag klarar den nya hyran. Även om det kommer att kännas i plånboken så längtar jag efter att flytta hem, säger Owe Olausson. 

Den sista december i år ska renoveringen av samtliga 302 lägenheter i Årsta vara klar. λ

Text: Conny Pettersson  

Foto: Veronica Kindblad 

Fotnot: Conny Pettersson är journalist på tidningen Hem & Hyra och bevakar ofta frågor kring ombyggnader och renovering.  


 

Faktaruta:

Varje år renoveras omkring 20 000 lägenheter, bara i de kommunala
bestånden, som är byggda under rekordåren mellan 1961 och 1975. 

Somliga värdar gör inte större ingrepp än som är tekniskt nödvändigt och då stannar hyreshöjningen på en måttlig nivå. Exempelvis Botkyrkabyggen söder om Stockholm, som nyligen slöt en överenskommelse om att hyran höjs med 700 kronor i månaden. Andra värdar vill totalrenovera samtliga lägenheter och då drar hyrorna i väg och hyresgäster kan tvingas flytta. 

Har du tur och bor hos en värd som erbjuder olika nivåer på hur stor standardhöjningen blir så kan du själv påverka hur stor hyreshöjningen blir.

Enligt en undersökning i tidningen Hem & Hyra i december 2016 så höjdes hyran i snitt med nästan 1 250 kronor i månaden för en trea på 70 kvadratmeter. 

Men det finns exempel på områden där höjningen blivit över 3 000 kronor för en lika stor lägenhet. Rikshem, en av Sveriges största privata hyresvärdar och som ägs av Fjärde AP-fonden och AMF, höjer hyran med drygt 2 000 kronor i ett av de områden som undersökts.    

Som hyresgäst kan du välja att inte godkänna förbättringsåtgärderna. Då måste värden vända sig till hyresnämnden. Men det slutar i 99 procent av fallen med att hyresnämnden ger värden rätt att göra åtgärderna. 

Det enda du som hyresgäst kan vinna är att renoveringen skjuts upp i tid.

En utredning med förslag om att stärka hyresgästernas rättigheter vid renovering överlämnades till regeringen i april 2017. Nästan ett år senare lät regeringen meddela att det inte kommer någon proposition före valet. Nu är det upp till nye bostadsministern att jobba vidare – eller  förpassa utredningen till papperskorgen.

Men det behöver inte betyda att hyresvärden inte går att påverka. 

Det ligger i de flesta värdars intresse att renoveringen ska gå smidigt och att befintliga, skötsamma, hyresgäster ska kunna bo kvar. 


 

 

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.