A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Ekonomi & pension

Så svårt är det att sätta in pengar på banken

Skriv på för kontanterna

PRO:s kampanj ”Kontanter behövs” får fortsatt stor uppmärksamhet i media. Se svt:s reportage - Så svårt är det att sätta in pengar på banken med Jan Andersson, ordförande i PRO Skåne.

2016-05-30
Se reportaget här:
Foto: svt.se

"– Tyvärr hanterar vi inte kontanter längre på banken, men vi har en insättningsautomat här, säger den bankanställde.

Det svaret blir allt mer vanligt när bankerna i större utsträckning hänvisar till insättningsautomater eller andra betalningstjänster såsom Swish. Förklaringen är delvis att allt färre kunder hanterar kontanter idag, och att den digitala utvecklingen gör det möjligt att slopa kontanthanteringen. Men det finns också kostnadsbesparingar med i bilden." (Källa: SVT Nyheter Helsingborg 23/05-16)

PRO välkomnar olika digitala betalösningar och vi vill ligga i framkant när det gäller att IT-utbilda våra medlemmar men det är oerhört viktigt att övergången till ett kontantlöst samhälle innefattar alla, idag går det för fort. I dag måste du ofta ha bankkort eller en smart telefon med internetuppkoppling för så basala funktioner som ett toalettbesök eller biljetter till buss- och tågresor.

När det blir svårare och dyrare att använda kontanter drabbas framförallt äldre människor, personer med funktionsnedsättningar, föreningslivet, småföretagare och personer i glesbygd. PRO har länge krävt att bankerna måste ta ett större ansvar för att hantera kontanter, bland annat genom nätverket Kontantupproret. Nu har också Riksbanken ställt sig bakom vår argumentation. Den anser att det måste införas ett lagkrav på bankerna att upprätthålla en rimlig kontantservice. Med Riksbanken i ryggen ökar chansen väsentligt att få igenom våra krav.

Skriv även på vår namninsamling på http://kontanterna.se 
  

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.