A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Ekonomi & pension

Se seminariet från Almedalen om pensionssystemets underfinansiering här

Håkan Svärdman från Forena höll en inledande dragning på seminariet i Almedalen 2019. Håkan Svärdman från Forena höll en inledande dragning på seminariet i Almedalen 2019.

"När spricker pensionsbubblan? Pensionssystemets underfinansiering är ohållbar". Så lyder rubriken för de fyra pensionärsorganisationernas seminarium i Almedalen 2019. Seminariet filmades och går att se här.

2019-07-09 Pensionerna i Sverige halkar efter inkomst- och kostnadsutvecklingen i övrigt och idag lever var sjätte pensionär under EU:s gräns för risk för relativ fattigdom – en klart högre siffra än övriga nordiska länder. Hälften av landets pensionärer har en inkomst på under 14 000 kr/mån efter skatt.

Utökad information om evenemanget

Var femte invånare, mer än var fjärde väljare, är 65 år eller äldre. Det motsvarar drygt två miljoner människor. Äldre är en stor och heterogen grupp – många frågor berör och engagerar oss. En av de viktigaste är äldres ekonomi. Det visar pensionärsorganisationernas egna undersökningar och opinionsundersökningar. Pensionen är allra viktigast för äldres ekonomi. Många äldre, speciellt kvinnor, har en ansträngd ekonomi. Vad kan göras för att stärka ekonomiskt utsatta pensionärers situation? Hur ska dagens och morgondagens pensionärer kunna leva på sin pension? Hur ska det löna sig att ha arbetat? Pensionssystemet är underfinansierat och behöver förstärkning om de ursprungliga målen ska uppnås. Hur kan pensionssystemet finansieras så att det är hållbart över tid för både staten och den enskilde? Seminariet genomförs av Sveriges fyra största pensionärsorganisationer med närmare 800 000 medlemmar.

Medverkande:

  • Anna Eriksson, Sakkunnig pensioner, SPF Seniorerna
  • Christina Tallberg, Ordförande, PRO, Pensionärernas riksorganisation
  • Eva Eriksson, Förbundsordförande, SPF Seniorerna
  • Berit Bölander, Förbundsordförande, SKPF Pensionärerna
  • Monica Blomberg, Förbundsordförande, RPG–Riksförbundet Pensionärsgemenskap
  • Håkan Svärdman, Samhällspolitisk chef, Forena

Monica Blomberg, Förbundsordförande, RPG–Riksförbundet Pensionärsgemenskap, Berit Bölander, Förbundsordförande, SKPF Pensionärerna, Eva Eriksson, Förbundsordförande, SPF Seniorerna,  Christina Tallberg, Ordförande, PRO, Pensionärernas riksorganisation

Dela den här artikeln:

Vi använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen av vår hemsida.